Aydın Hedef Gazetesi'nden Kevser Dayan'ın haberine göre; Aile büyüklerinden kalan zeytin bahçesinde mirası sürdürdüklerini belirten Emir Ayşe Ergüncan, Emir Ünal, Erol Ergüncan, Mustafa Ünal, Gülşen Ergüncan ve Emel Yalman, zeytin hasadını severek yaptıklarını ifade ettiler. Ailece sabahın erken saatlerinde bahçeye gelerek topladıkları zeytinlerle kendi zeytinyağlarını üretiyorlar.

“KENDİ ZEYTİN AĞACIMIZDAN YAĞ ÜRETİYORUZ”
Babasından bahçenin miras kaldığını belirten 80 yaşındaki Emir Ayşe Ergüncan, “Doğduğumdan beri bahçemiz var. Kendi bahçemiz olduğu için evlenene kadar aileme yardım ettim sonra çalışmadım. Babam vefat edince bahçeden bana da 30 ağaç düştü. Bir kızım bir oğlum var damadımla ve gelinim de geliyor. Hep birlikte topluyoruz. Kendi zeytin ağacımızdan yağ üretiyoruz ve 3 ev tüketiyoruz. Dışarıya hiç zeytinyağı satmıyorum, zeytinyağlarımız bize bir yıl boyunca yetiyor” dedi.

“ABLAMIN BAHÇESİNE YARDIMA GELDİM”
Dünyaya geldiğinden beri zeytin hasadı yaptığını vurgulayan Emir Ünal, “Ben 60 yaşındayım 60 yıldır da zeytin hasadında varım. Kendi bahçemin zeytinini topladım bitirdim. Şimdi ablamın bahçesine yardıma geldim. Kızı ve gelini burada biz toplanan zeytinleri temizliyoruz. Zeytin toplamayı çok severek yapıyorum. Sadece sabahları çok soğuk oluyor. Kendi işimiz olduğu için de sabahları çok erken gelmiyoruz. Normalde daha erken gelirler zeytin hasadına. Akşam da bir iki saat geç bırakarak dengeyi sağlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

“ZAMANI GELDİ BİZ DE BAŞLADIK”
Çocukluğunda dayısına yardım ederek öğrendiği zeytin hasadına yıllarca devam ettiğini belirten Erol Ergüncan, “Zeytin hasadı zamanı geldi, biz de başladık. Ağaçlarımızdan bir şekilde yağımızı çıkartıyoruz. Ben kendimi bildim bileli zeytin topluyorum. Kendi yerimiz olduğu için zamanında dayılarımıza yardım ediyorduk. Şimdi kendi işimiz olduğu için yıllardır yapıyoruz. Yaklaşık bir hafta daha burada olacağız. Zeytin hasadı sabah erken saatte yapıldığı için biz de soğuktan etkileniyoruz. Bir şekilde götürmeye çalışıyoruz bu yıl verimimiz de güzel” ifadelerini kullandı.

“ZEYTİNE İLACI ATACAKSIN MAHSULÜ ALACAKSIN”
Eski usul zeytin topladığını belirten 68 yaşındaki Mustafa Ünal, “Çocukluğumdan beri zeytin topluyorum. Ancak böbrek rahatsızlığı yaşadığım için makinayla toplamıyorum. Havalar soğuk olduğunda kendi işimizi yaptığımız için 12’de geldiğimiz de oluyor. Ben sadece zeytin silkiyorum. Geçtiğimiz yıllara göre verim biraz düşük, bu ağaçlar ablamın ona yardıma geldim. Ağaca ilaç atıldığında güzel oluyor. Ben her sene ilaç atıyorum, ilaçsız mümkünatı yok. Zeytine ilacı atacaksın ve mahsulü alacaksın olay bu kadar basit” dedi.

“KENDİ YAĞIMIZ GİBİSİ YOK”
Toplanan zeytinleri temizlediğini belirten Gülşen Ergüncan, “Ailecek sabah erkenden gelip bahçemizdeki ağaçları topluyoruz. Eşim çırpıyor biz arkasından çulları topluyoruz ve temizliyoruz. Yağhaneye hazırlıyoruz. Akşama kadar işlerimizi hallediyoruz. Zeytin toplamak zor ama ben yaklaşık 15 yıldır zeytin topluyorum. Köylüyüm zaten alışığım biraz yorgunluk oluyor ama eve gidince bütün yorgunluk bitiyor. Çünkü zevkli ve severek yapıyorum. Şu an yağ gerçekten de pahalı. Kendi yağımız gibisi yok. Başka zeytinyağını yediğimiz zaman hemen lezzet farkı ortaya çıkıyor. Topladığımız zeytinleri götürüp sıktırıyoruz asit oranı çok düşük oluyor. Bahçemizde 2 gün topladığımız yağları götürdük güzel çıktı. İnşallah bugün topladığımız zeytinlerde güzel olur. Emeklerimizin karşılığını alacağız” diye konuştu.

“YÜZÜMÜZÜ GÜLDÜRDÜ ELİMİZ BOŞ DÖNMEYECEĞİZ”
Bu yıl zeytinden verim aldığını belirten 54 yaşındaki Emel Yalman, “Aslında kamuda çalışıyordum emekli oldum ve 10 yıldır zeytin topluyorum. Bu bahçe dedemizden ve anneannemizden kaldı. Bizler de bu mirası devam ettiriyoruz. Sabah erken kalkmak, çabuk hareket etmek gerekiyor hızlı davranmak lazım. Sabah 8 gibi başlıyoruz akşam 6 gibi bitiriyoruz. Zorlukları var tabi ama çok keyifli, zeytinin bereketini görmek ve sonucu almak çok güzel bir duygu o yüzden severek yapıyoruz. Bu yıl yok yılı zeytinde ama yine de var. Eskisi gibi değil zeytin genelde bir yıl verir bir yıl vermez. Bu sene yine yüzümüzü güldürdü elimiz boş dönmeyeceğiz, yiyeceğimiz yağı çıkartıyoruz. Bir de Aydın yöresinin yağı çok güzel oluyor biz başka zeytinyağı kullanmıyoruz. Bazen denk geliyor alıyorum hiç memnun kalmıyorum. Kendi bahçemizin yağının asidi çok düşük lezzet bakımından çok güzel olduğu için başka yağlarda o tadı bulamıyoruz. Her sene zeytin çıksın diye zeytinlerimizin gözünün içine bakıyoruz. Dedemden miras kaldı bu bahçe yaklaşık 250 ağaç var ama anneme düşen 30 ağaç var. Biz de 30 ağaçtaki zeytini topluyoruz. Diğer ağaçlar dayılarımın ve teyzelerimin miras olduğu için herkes kendi ağacını topluyor” ifadelerini kullandı.






