Aydın Hedef Gazetesi'nden Kevser Dayan'ın haberine göre; Türkiye genelinde hayvan kesimlerinde karkas fiyatlarına zam geldi. Aydın Kasaplar ve Celepler Odası Başkanı Mehmet Akbal ve hem üretici olan hem de kasaplık yapan Abdullah Altay, yapılan zammı değerlendirdi. Başkan Akbal, artan giderlere dikkat çekerek üreticinin mecburen zam yaptığını ifade etti. Fiyatlar hakkında bilgi veren Başkan Akbal, yılbaşından sonra daha fazla zam geleceğini aktardı. Üretici ve kasap esnafı olan Altay, iki tarafında yaşadığı zorlukları dile getirerek mağduriyetin eşit şekilde yaşandığını ifade etti. Yapılan zamlar sonrasında etin kilosunun fiyatında da artış meydana geldiğini belirten Altay, karkas kesimin fiyatının reyonlara da yansıdığını aktardı.

“MECBUREN ZAM YAPIYORLAR”
Üreticinin zam yapmasının nedenlerine değinen Başkan Akbal, “Üretici ben malımı bu fiyattan aşağı vermem diyor. Ekonomik koşullar ortada yani onlarda normal olarak fiyatlarını artırdı. Kasap esnafının yapabileceği bir şey yok. Mal almazsa dükkan boş kalır. Üretici fiyatı arttırıyor onlar da ona göre hareket ediyor. Üreticinin de yapabileceği bir şey yok çünkü giderler çok fazla ve bu nedenle mecburen zam yapıyorlar” dedi.

“FİYATLAR YILBAŞINDAN SONRA DAHA DA ARTAR”
Piyasa fiyatları hakkında bilgiler veren Başkan Akbal, “Aslında iki tarafta mağdur, girdiler fazla olunca üretici zam yapıyor. Üretici zam yapınca kasap esnafına yansıyor. Aydın’da dana karkas kesim fiyatı şu an 550-560 lira civarında. Zamlardan önce 480 lira bandındaydı. Kuzu karkas kesimi 700 lira ile 800 lira arasında şu an. Bu fiyatlar daha da artar yılbaşından sonra” diye konuştu.

“ETİN KİLOSU BU SÜREÇTE 70 LİRA ZAMLANDI”
Fiyatların nasıl etkilendiğini aktaran Altay, “Dana karkas kesim fiyatları 450-470 lira seviyelerindeydi ancak 1 hafta 10 gün içerisinde 550 lira seviyelerine yükseldi. Bu fiyat reyonlara oldukça fazla yansıyor. Etin kilosu bu süreçte 70 lira zamlandı. Yılbaşından sonra inşallah böyle devam etmez ancak daha da artacağına eminim. Dana etinin kilosu ortalama 750-800 lira. Kuzunun karkas kesimi 570-580 lira civarındaydı ancak şu an 620 lira seviyelerine geldi. Etin kilosunu etkileyen şey aldığınız bölüm. Mesela kilosu bin 200 lira olan bölümde var, 900 lira olan bölümde” ifadelerine yer verdi.

“ÜLKEDE ET SORUNU VAR”
İki tarafında mağduriyetini vurgulayan Altay, “Üretici ne yapabilir ki bu durumda onlar da oldukça mağdur. Yemin kilosu 800-900 lira civarında ve mazot maliyetini de eklersek giderler oldukça fazla. Üreticinin elinde çok fazla hayvan da kalmadı, hastalıktan dolayı çoğu kesildi. O nedenle şu an ülkede et sorunu var. Örneğin kesim sonra kasap üreticiden 400 kiloluk eti alırken kemikli hayvana para veriyor ancak kemikler çıkarılınca saf et 350 kilo geliyor. Bu durumda kasap aslında 50 kilo kemiğin ağırlığına para vermiş oluyor. Bu zararı bir yerden çıkarması lazım o nedenle fiyatlara zam yapıyor” dedi.





