ADÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent’in girişimiyle ve yerel gazetelerin iş birliğiyle gerçekleşen panel, ADÜ Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Panele ADÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Altıntaş, akademisyenler, çiftçiler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Moderatörlüğünü ADÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sürmen’in üstlendiği panelde, Aydın’da artan kuraklık tehlikesi, suyun verimli kullanımı ve tarımsal sürdürülebilirlik konuları ele alındı. Panele konuşmacı olarak katılan isimler arasında ADÜ Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Ercan Yeşilırmak, Prof. Dr. Engin Ertan, Prof. Dr. Osman Erekul, Dr. Öğr. Üyesi Safiye Pınar Tunalı, DSİ 21. Bölge Müdürlüğü’nden Ziraat Yüksek Mühendisi Salih Kızıltepe ve Söke Ziraat Odası Meclis Başkanı Savaş Koca yer aldı. Etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından ADÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent’in açılış konuşmasıyla başladı. Kent, konuşmasında Aydın’ın tarım açısından önemli bir il olduğuna dikkat çekerek, iş birliği içinde yürütülen çalışmalar için yerel basına teşekkür etti.

Aydın’da kuraklık paneli

“SU DEPOLAMA YAPILARININ ARTMASI GEREKİYOR”

Prof. Dr. Ercan Yeşilırmak, iklim değişikliğinin tarıma etkilerine değinerek, “Bitki büyüme mevsimi uzayacak. Kuraklıklar daha sık ve daha şiddetli yaşanacak. Yağışlı bölgeler daha yağışlı, kurak bölgeler daha kurak hale gelecek. Bu nedenle su arzının ve su depolama yapılarının artırılması gerekiyor” dedi.

Aydın’da kuraklık paneli

“DOĞRU VERİ YÖNTEM PLANLAMA”

Dr. Öğr. Üyesi Safiye Pınar Tunalı ise verimli sulama için stratejik yaklaşımların altını çizerek, “Doğru veri, doğru yöntem ve doğru planlama ile hareket etmeliyiz. Malçlama, kompost kullanımı ve çok yıllık bitkiler gibi uygulamalar su verimliliğini artırıyor” diye konuştu.

ADÜ’de kuraklığa dikkat çekildi

Adı da tadı da tarihe karışan lezzet Germencik pazarında
Adı da tadı da tarihe karışan lezzet Germencik pazarında
İçeriği Görüntüle

KURAKLIĞA DAYANIKLI ÜRÜN ÖNERİLERİ

Prof. Dr. Engin Ertan ise zeytin, incir, lavanta, biberiye, adaçayı, zakkum, pazı ve kuşkonmaz gibi kuraklığa dayanıklı alternatif ürünleri önererek bölgesel tarım planlamasında çeşitliliğin önemine değindi.

Adı da tadı da tarihe karışan lezzet Germencik pazarında
Adı da tadı da tarihe karışan lezzet Germencik pazarında
İçeriği Görüntüle

“3 BİN ÇİFTÇİ TARIMI BIRAKTI”

Söke Ziraat Odası Meclis Başkanı Savaş Koca, son 10 yılda 3 bin çiftçinin tarımı terk ettiğini belirterek, “Suların adaletli dağılımını istiyoruz. Çiftçiler bu yükü tek başına taşımamalı” diye konuştu.

Aydın’da kuraklık paneli

“ÇİFTÇİ KAZANIRSA HERKES KAZANIR”

Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Altıntaş, kuraklığa yönelik yürütülen çalışmaları anlattı. Altıntaş, “Üretim planlamasında suyu merkeze alıyoruz. Cuma buluşmaları ile köy köy dolaşıp çiftçilerimizi bilinçlendiriyoruz. Ülkemizde yağlık ayçiçeğinde yüzde 45 açık var. Bu açığı kapatmak zorundayız. Gençler için bir planlama yapılması lazım. Çiftçi her şeyi hak ediyor. Çiftçi kazanırsa herkes kazanır” ifadelerini kullandı.

Aydın’da kuraklık paneli

TEŞEKKÜR BELGELERİ VERİLDİ

Panelin sonunda ADÜ Rektörü Bülent Kent, basına katkılarından dolayı Aydın Hedef Gazetesi İmtiyaz Sahibi Bülent Akgün adına gazetemizin muhabiri Müzeyyen Damla Gümüş’e teşekkür belgesi takdim etti.
Panel, tarımsal üretimin geleceği için önemli mesajlar verilerek ve çözüm önerilerinin paylaşılmasıyla sona erdi.

Whatsapp Image 2025 06 19 At 21.37.23

Muhabir: MÜZEYYEN DAMLA GÜMÜŞ