CHP Çine İlçe Başkanı Tayfun Şahin, çiftçilerin sulama giderleri hakkında tepkilerini dile getirdi. Koçarlı Adnan Menderes Sulama Birliği tarafından, Çine’deki çiftçilerin kendi arazisi içindeki tarımsal sulama artezyen kuyularından dönüm başına kullanım ücreti olarak geçen yıl 40 lira alındığını hatırlatan Tayfun Şahin, 2024 yılında bu rakamın 292 liraya yükseldiğine dikkat çekti. Şahin, artezyen suyu kullanım ücretinin ayakta durmakta zorlanan çiftçileri isyan ettirdiğini ifade etti.

“ÇİFTÇİLER KADERLERİYLE BAŞ BAŞA BIRAKILIYOR”

“Yüzde 730 zamlanan bu ücret dünyanın neresinde vardır acaba?” sorunu yönelten Şahin, “Bu memleketin çiftçisini çok affedersiniz sağılı inek mi sanıyorlar? AK Parti iktidarının her fırsatta dile getirdiği 'tarımı destekliyoruz' masallarıyla avuttukları üreticimize reva gördükleri bu zoraki ücretlendirmeyle, aslında tarım mı bitirilmek isteniyor? Bunlara benzer daha bir çok sonu olumsuzlukla biten soru sormak mümkündür maalesef. Maalesef diyorum çünkü susuzluğa çare bulmaları ve çiftçiye umut olmaları gerekirken, onları kaderiyle baş başa yalnız bırakıyorlar” diye konuştu.

Aydın’da kurulacak maden sahası tepkilerin odağında Aydın’da kurulacak maden sahası tepkilerin odağında

chpli-sahin-isyan-ettibu-ucret-dunyanin-neresinde-var-int-gzt-469763-f8fee2a5bf894cdd618537df8e37734f.jpeg

“BU MU DESTEK POLİTİKANIZ?”

Sulama birliğinin tarım sezonunun başlangıcındaki açıklamasını hatırlatan Şahin, “2024 yılında bir tav suyu ve bir normal sulama olmak üzere çiftçiye toplam 2 defa su vereceklerini söylüyor. Gel de şimdi buna gülme. Üstelik geçen yıla oranla baraj ve göletlerdeki su seviyesi daha fazla yüksek seviyede ve bereketli. Su olmadan tarım mı yapılırmış. Ya da ne bileyim suyun yerine geçecek bir şey mi icat etmişler yoksa biz mi duymadık. Tarlalar ekilmiş, ürünler büyümeye başlamış, su bekliyor ki daha verimli olsun. Ama yetkililerin koltuklarından kalkıp barajın kapaklarını açmaya mecalleri yok. Daha da önemlisi aylar önce birlik tarafından bakım ve tadilatı yapılması gereken sulama kanallarına değen, yaklaşan bile yok. Bu mudur sizin çiftçiyi kalkındırma, destek olma politikanız!” ifadelerini kullandı.

“YETSİN ARTIK ÇİFTÇİYE BEDEL ÖDETMEK”

Hükümetin Aydın’daki ve Çine’deki temsilcilerine seslenen Şahin, “Çiftçimizi adam yerine koyun artık. Dalga geçmeyi bırakın! Günlerdir, üreticilerin gelecek olan susuzluktan ve ceplerinden zorla alınan haraçlardan dolayı isyanlarını, haykırışlarını basın açıklamaları yoluyla izliyoruz. Yetsin artık çiftçiye fatura kesmek, bedel ödetmek. En son olarak, yeraltı sondaj suyu kullanan 3 bin 600’e yakın mağdur çiftçimiz toplanarak Aydın Valiliğine verilmek üzere, Çine Kaymakamlık makamına dilekçe sundu. Kendilerine ait olan ve sulama birliğinden hiçbir hizmet almadan kuyularından kullandıkları suyun kullanım ücretlerinin düşürülmesi için imzaladıkları dilekçeleri verdiler” dedi.

“ÇİFTÇİLER İÇİN BİR ŞEY YAPIN”

Bunun daha önce hiç görülmeyen bir çaresizliğin, umutsuzluğun ve muhatapsızlığın dile gelme şekli olduğunu ifade eden Şahin, “Bu davranış çok önemlidir. Tarlada ürün ayağa kalktı, su istiyor. Havalar kurak geçtiğinde vatandaş ürününe daha fazla su vermesi gerektiğinde ne yapacak? Zaten ekonomisi bitirilmiş, parası pul olmuş bu memleketin çiftçisi, önlem alınmazsa çökecek, ayağa kalkamayacak. Haydi, giderayak bir güzellik yapın da, bir zahmet o yapıştığınız koltuklarınızdan kalkıp çiftçilerimiz için bari bir şeyler yapın” diye konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi