Aydınlı çiftçiden örnek çıkış!

Aydınlı çiftçiden örnek çıkış!
Aydın'da havaların ısınmasının ardından üreticiler kuru otların temizliğine başlarken, bu süreçte geleneksel yöntemlerden olan 'anız yakma'nın risklerine işaret ediliyor. Bu yöntemin yangınlara neden olduğunu dile getiren kimi üreticiler ise risksiz yöntemler kullanılarak anız yakmaktan artık vazgeçilmesini istiyor.

Efeler ilçesinde ikamet eden Erol Eser, anız yakılmasına karşı olan üreticilerden bir tanesi. Zeytin üreticisi Eser, çim biçme makinesiyle kuru ot temizliği yaparak farkındalık oluşturdu. Anız yakma yönteminin yangınlara neden olduğuna işaret eden Eser, bundan vazgeçilmesi gerektiğini dile getirdi.
aw186599-02.jpg

"ANIZ YAKMA YÖNTEMİNDEN UZAKLAŞILMALI"

Yangın riski oluşturan kuru otların temizliğine başladığını belirten Eser, “Havalar artık ısınmaya başladı. Biz de bahçelerimizde bakımlara başladık. Özellikle yangın riski oluşturan kuru otları temizliyoruz.

aw186599-05.jpg

Kuru otları temizleyerek hem gözümüz gibi baktığımız ağaçlarımız hem de doğayı koruyoruz. Ancak birçok üreticimiz hala daha geleneksel olan anız yakma yöntemini kullanıyor, kuru ot temizliğinde. Bu yöntemden artık uzaklaşmamız gerekiyor. Çünkü her yıl çok sayıda anız yakılması sonucu yangınlar çıkıyor" ifadelerini kullandı.

aw186599-04.jpg

ÇİM BİÇME MAKİNESİNİ TAVSİYE ETTİ

"Kontrol edilemediğinde de geri dönülemez bir boyuta ulaşıyor yangınlar. Bunun önüne geçmemiz gerekiyor" diyen Eser, şunları kaydetti: "Biz de bu yüzden bahçemizdeki otları, çim biçme makinesi ile temizliyoruz. Herkesin bizim gibi duyarlı olmasını istiyorum. Dikkatsizce yakılan anızlar sebebiyle çıkan yangınlar hem üreticinin gözü gibi baktığı ağaçları yok ediyor hem de orman yangınlarına kadar büyüyebiliyor."

aw186599-03.jpg

HERKESTEN DUYARLILIK İSTEDİ

Eser, sözlerini şöyle tamamladı: "Ayrıca piknik başta olmak üzere arazilere gelen birçok vatandaşın da duyarlı olmasını istiyoruz. Sigara izmaritlerini söndürmeden atıyorlar ya da cam şişelere kadar bir çok çöpü buralarda bırakıp gidiyorlar. Bunlar da çok büyük yangın riski oluşturuyor. Bütün vatandaşlarımızın yeşile ve doğaya sahip çıkmasını, duyarlı olmasını talep ediyorum” dedi.

aw186599-01.jpg

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum