AYESOB’un 3 Mayıs günü gerçekleşen seçimlerini kazanmasının ardından “Aydın esnafı kazandı” açıklamasında bulunarak birlik beraberlik mesajları veren Muhammet Ali Künkcü’nün, bir süredir kendisine oy veremeyen bazı odalara yönelik ayrımcılık yapması tepkilere yol açtı. Yaptığı açıklamayla Başkan Künkcü’yü hedef alan Söke Berberler, Kuaförler ve Güzellik Salonları Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Yılmaz Demiryürek, AYESOB Genel Sekreteri Banu Taşcı’nın kendisine, “Siz bize seçimde destek olmadınız, bundan sonra size hizmet vermiyoruz. Bu kararı Birlik Başkanım ve ben aldık” ifadelerini kullandığını belirterek yaşanan durumu sert sözlerle eleştirdi.

Bundan sonra da temsil ettiği Söke esnafının haklarını korumak adına, tarafına veya odasına yönelik haksız uygulamalar karşısında gerekli tüm demokratik, idari ve hukuki yolları kullanacağını belirten Demiryürek, “Kimseyle şahsi bir meselem yoktur. Benim meselem adalet, eşitlik ve hakkaniyettir” dedi.

AYESOB’ta ayrımcılık krizi patlak verdi

“Birlik Anlayışı Ciddi Şekilde Değerlendirilmelidir”

Konuyla ilgili açıklamasında üst kuruluşları olan AYESOB’un Yönetim Kurulu Başkanı Künkcü’ye seslenen Demiryürek, “Bizler oda başkanları olarak aynı camianın temsilcileriyiz. Aynı esnafın sorunlarını çözmek, üyelerimizin haklarını korumak ve mesleki dayanışmayı güçlendirmek için görev yapıyoruz. Bu nedenle hiçbir oda başkanı arasında ayrım yapılmaması, tüm oda başkanlarına eşit ve adil bir şekilde yaklaşılması gerektiğine inanıyorum. Tarafıma yönelik olduğunu düşündüğüm, eşitlik ve hakkaniyet ilkeleriyle bağdaşmayan bazı tutum ve uygulamaları kabul etmem mümkün değildir.
AYESOB Genel Sekreteri tarafından tarafıma, “Siz bize seçimde destek olmadınız, bundan sonra size hizmet vermiyoruz. Bu kararı Birlik Başkanım ve ben aldık.” şeklinde bir ifade kullanılmıştır. Eğer bir oda başkanına, seçim dönemindeki tutumu gerekçe gösterilerek hizmet verilmemesi söz konusuysa, bunun birlik anlayışı ve kurumların taşıması gereken tarafsızlık ilkeleri açısından ciddi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

AYESOB’ta ayrımcılık krizi patlak verdi

“Her Haksız Uygulama Esnafın İradesine Haksızlıktır”

Birliğin adı “Birlik” ise yönetim anlayışının da bu ismin gerektirdiği şekilde; eşitlik, adalet, tarafsızlık ve dayanışma üzerine kurulması gerektiğine vurgu yapan Demiryürek, “Oda başkanları arasında kişisel tercihlere veya seçim dönemindeki siyasi/kişisel yaklaşımlara göre farklı muamele yapılmasını doğru bulmuyorum. Ayrıca odalardan alınan katılım paylarının karşılığında, ilgili odalara sunulması gereken hizmetlerin eksiksiz ve eşit şekilde sağlanması gerektiğine inanıyorum. Hizmet konusunda bir ayrım yapılacaksa, bunun hangi hukuki ve kurumsal dayanağa göre yapıldığının da kamuoyuna açıklanması gerekir. Ben bu göreve şahsi çıkarlarım için gelmedim. Söke esnafının oyları ve güveniyle bu makamı taşıyorum. Dolayısıyla şahsıma yönelik olduğunu düşündüğüm her haksız uygulama, aynı zamanda beni seçen ve temsil ettiğim esnafın iradesine yönelik bir haksızlık anlamına gelmektedir.
Kimse ayrıcalık istemiyor. Kimsenin önüne geçmek gibi bir talebimiz de yok. Talebimiz son derece açıktır: Diğer oda başkanlarına tanınan hak, hizmet ve imkânların tarafımıza da eşit şekilde tanınması” ifadelerini kullandı.

Aydın tezgahlarında kadın emeği: Hem üretiyor hem satıyor
Aydın tezgahlarında kadın emeği: Hem üretiyor hem satıyor
İçeriği Görüntüle

“Hukuki Yolları Kullanacağımı Açıkça İfade Ediyorum”

Bir üst kuruluşun temel görevinin, oda başkanlarını birbirinden uzaklaştırmak veya ayrıştırmak değil, aynı çatı altında bir araya getirerek esnaf teşkilatının birlik ve beraberliğini güçlendirmek olduğunu belirten Demiryürek, "Bugüne kadar kurumun ve makamın saygınlığını korumak adına birçok konuda sessiz kalmayı tercih ettim. Ancak bu sessizlik, yapılan uygulamaları kabul ettiğim anlamına gelmemektedir. Bundan sonra da temsil ettiğim Söke esnafının haklarını korumak adına, tarafıma veya odamıza yönelik haksız uygulamalar karşısında gerekli tüm demokratik, idari ve hukuki yolları kullanacağımı açıkça ifade ediyorum. Kimseyle şahsi bir meselem yoktur. Benim meselem adalet, eşitlik ve hakkaniyettir. Sayın Aydın Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı’na çağrım nettir:
Oda başkanları arasında ayrım yapmayın. Herkese eşit mesafede durun. Kişisel yaklaşımların kurumsal kararların önüne geçmesine izin vermeyin. Çünkü birliğin gerçek anlamı, ancak adalet ve eşitlik temelinde mümkündür” dedi.

AYESOB’ta ayrımcılık krizi patlak verdi

İlahi Adalet Vurgusunda Bulundu

Açıklamasının sonunda, “Herkesin hesabı kendine göre doğru olabilir. Ancak ilahi adalet, hakikati bilen tek terazidir. Sessiz gelir, tam yerinden vurur” sözünü de hatırlatan Demiryürek, “Ben Yılmaz Demiryürek olarak, temsil ettiğim Söke esnafının hakkını, emeğini ve onurunu sonuna kadar savunmaya devam edeceğim. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ