Sağlıklı bir bağırsak istiyorsanız, onu iyi beslemelisiniz. Bu beslenmenin hem probiyotikleri hem de prebiyotikleri içermesi gerekmektedir. Bu iki diyet bileşeni, bağırsak ve genel sağlığınız için oldukça fazla önem arz eder.
Probiyotikler, yoğurt ve fermente sebzeler gibi yiyeceklerde bulunan canlı mikroorganizmalardır.Probiyotikler bağırsak mikrobiyotanıza, katkıda bulunur. Sağlıklı bir mikrobiyotaya sahip olmak, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve vücuttaki zarar verici iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Düzenli olarak probiyotik yemek, aynı zamanda, duygu durum bozuklukları, obezite, diyabet ve nörodejeneratif hastalıklara kadar her şeyle bağlantılı olan sağlıksız bakterilerin bağırsak ortamını istila etmesini önlemeye de yardımcı olabilir.
Probiyotikleri evcil hayvanlara benzetebiliriz. Sadece onu almak yeterli değil; ona aynı zamanda bakmalıyız. Bu, mikroorganizma popülasyonunuprebiyotiklerle beslemek anlamına gelmektedir. Prebiyotikler, bağırsak florasındaki iyi bakterilerin büyümesine ve gelişmesine yardımcı olacak besinler olarak tanımlanır.
Bağırsaklarınızı Ne Kadar Anlıyorsunuz?
Bağırsak ortamınızı nasıl sağlıklı tutacağınızı anlamak için mikrobiyotanızın nasıl geliştiğini anlamak önemlidir. Herkesin içinde yaşayan benzersiz bir mikroorganizma karışımı vardır. Bunlardan bazıları hamilelik, doğum ve potansiyel olarak emzirme sırasında annenizden gelir. Diğer etkenler ise yediğiniz yiyecekler ve çevrenizdir.
Yoğurt, peynir, kefir ve lahana turşusu gibi fermente yiyecek ve içeceklerde bulunanprobiyotikler, bağırsaklarınızdaki organizmaları etkileyebilmektedir. Ancak bu yiyeceklerin tüm çeşitlerinde probiyotik yoktur. Bu yiyecekler yeme aşamasına gelene kadar uğradığı işlemler (pişirme, ısıtma gibi) nedeniyle içeriğindeki faydalı mikroorganizmalar ve bunların sağladığı olası sağlık yararları kayba uğrayabilir. Probiyotik içeren bir yiyeceğin düzenli olarak diyetinizde bulunmasımikrobiyotanızın iyileştirmenize yardımcı olacaktır. Probiyotiklerden daha fazla yararlanmak için bunları bir veya daha fazla günlük öğüne eklemeyi deneyin. Kahvaltıda yumurta, peynir gibi klasik kahvaltıdan sıkıldığınızda yoğurtlu bir smoothie yapın veya öğle yemeğinde sandviçinizin yanına bir veya iki çatal dolusu lahana turşusu koyun.
Prebiyotiklere Neden İhtiyaç Duyuyoruz?
Probiyotik içeren yiyecekleri çok yiyor olsanız bile, bağırsaklarda bu probiyotiklerin besini olan prebiyotikler yok ise probiyotiklerin size çok da bir faydası olmayacaktır. Araştırmalar, yağ, şeker ve hayvan eti ağırlıklı bir batı diyetinin sağlıklı bakteriler için toksik bir ortam yarattığını ve hatta vücudunuzdaki farklı bakteri türlerinin oranını değiştirebileceğini gösteriyor.
Faydalı bakteriler lifi sever. Lif, sindirim sisteminize girdiğinde, mikrobiyotadaki enzimler, kısa zincirli yağ asitleri adı verilen maddeler üreterek onu parçalamaya yardımcı olur. Bu yağ asitlerinden daha fazlasına sahip olmanın bağırsakpH'ını değiştirdiği ve bazı zararlı mikroorganizma türlerine daha az misafirperver hale geldiği düşünülmektedir. Bazı iyi prebiyotik seçenekler fasulye ve tam tahıllardır. Tam tahıllar yulaftan buğdaya kadar her şeyi içerebilmektedir. Sebzeler ve meyveler de sağlıklı lif içerir. Diğer iyi prebiyotik kaynaklar arasında sarımsak, muz, soğan, kuşkonmaz ve deniz yosunu bulunur. Her şeyden önce, hedef, diyetinizin iyi bir probiyotik ve prebiyotik dengesi içerdiğinden emin olmak olmaktır. Bağırsağınızı iyi beslerseniz, o da sizin sağlık bir birey olmanıza yardımcı olacaktır.