Sevgili Hedef okurları,
Sizlere kucak dolusu selamlarımı iletiyorum. Daha önce de bahsettiğim gibi sorularınız olursa bana mail adresimden ya da yazılarımın altına yorum bırakarak ulaşabilirsiniz. Yazıma başlamadan önce geçen haftaki yazıma gelen bir kaç soruyu sizlerle paylaşmak istiyorum.
1-Şarjlı diş fırçası kullanımı daha mı iyi?
Özellikle el kol koordinasyonu gelişme aşamasında olan çocuk grubu ve kas koordinasyonu zayıflamış yaşlı hastalarda kullanılmasını özellikle tavsiye ettiğimiz şarjlı diş fırçaları ulaşılması zor bölgelerin temizlenmesinde kolaylık sağlamaktadır. Yeni çıkan modellerde de özellikle kuvvet ayarlı olan şarjlı fırçalar kuvvet kontrolü ve temizleme kolaylığı sağlamaktadır. Siz de fırçalamada yetersiz kaldığınızı düşünüyorsanız bu konuda mutlaka hekiminize danışın derim.
2-Yuvarlak hareketlerle fırçalamak daha mı doğru?
Eğer manuel fırça kullanıyorsanız fırçanızın uygun kullanımı; diş ve dişeti birleşimine diş fırçasının hafif eğimli şekilde yerleştirip titreşim ve süpürme hareketinin yapılmasıdır. Dişetini diş üzerine uzatırcasına yapılan bu fırçalama şekli dişeti çekilmelerini ve dişeti oluğunda plak birikimi ve diştaşı oluşumunu da engelleyecektir.
Gelelim bu haftaki konumuza. Temizliğin ve sağlığın işaretlerinden biri olan beyaz dişler, özgüveni artırırken estetik bir görünümün de olmazsa olmazları arasında yer alıyor.
Ne kadar maske artık hayatımızın bir parçası haline gelmiş ve birbirimizin gülümsemelerini artık göremez olsak da yaz aylarının vazgeçilmezi olan diş beyazlatma tedavisinden bahsetmek istiyorum biraz.
Diş estetiğinin en önemli konularından biri diş minesinin rengidir. Estetik olarak herkes bembeyaz dişlere sahip olmak ister. Lakin yenilip içilenlerden önce mine dokunuzun kalınlığı bu konudaki en önemli hususu oluşturmaktadır. Diş rengi de ten renginiz gibi kalıtsaldır ve doğal olarak daha koyu olabilir. Bunun haricinde ise dişteki renklenme sebepleri çok farklıdır. Çay kahve, sigara, boyalı içecekler, kola, kırmızı şarap gibi içecekler dişlerin renginin koyulaşmasına neden olur Çocuk yaşta kullanılan bazı ilaçlar da dişlerde koyu lekelere neden olur. Nedeni ne olursa olsun dişlerin daha beyaz ve estetik olması mümkündür.
Peki nasıl beyazlayacak bu dişler?
Öncelikle birçok farklı yöntem kullanılsa da en güvenilir ve dişinize en az zarar verecek olanı diş hekimi kontrolünde klinikte yapılan beyazlatmadır. Son zamanlarda özellikle sosyal medyada gündeme gelen lazerle evde dişlerinizi beyazlatabilirsin, mavi ışık teknolojisiyle dişler daha beyaz olacak, karbonat limon karışımları doğal yöntem gibi birçok safsatayla karşı karşıyayız ne yazık ki.
Etrafta satılan beyazlatıcı tozlar dişin üst yapısını aşındırıcı bir etki ile yok eder, ilk başlarda bir beyazlama sağlar ama daha sonra çabuk bir kirlenme problemi ortaya çıkarır. Bu nedenle Florlu diş bakım ürünleri kullanıp pütürlü macunlardan ve diş temizleyicilerden uzak durmaya çalışılmalıdır.
Etkili bir diş beyazlığı için öncelikle diş üzerindeki taş ve lekelerin tamamen dişten arındırılmış olması gerekmektedir. Daha sonrasında beyazlatma işlemi yapılmalıdır. Temiz olmayan bir diş yüzeyinde istenilen beyazlığı yakalamak pek de mümkün değil ne yazık ki.
Bunun haricinde sadece klinikte değil vakti olmayan hastalar için evde kullanılabilen beyazlatma aparatları da mevcut tabi ki. Ama bu da doktor kontörlünde hazırlanan plak ve verilen jeller sayesinde mümkün. Beyazlatıcı ajanlar oranı iyi ayarlanmadığı takdirde diş yüzeyinde geri dönüşümsüz mine hasarına ve hassasiyet problemlerine yol açabilmektedir.
İşlemin kalıcılığı kişinin tüketim alışkanlıklarına bağlı olarak değişir
Beyazlatma işlemi kişiye göre farklılık göstermektedir. Yapılan işlemin sonuca ulaşması yaklaşık iki hafta olurken, antibiyotik kullanımına bağlı renklenmelerin giderilmesi ise daha zor olur ve uzun süre gerektirir. Beyazlatmanın kalıcılığı ise hastanın çay, kahve, kola, şarap gibi renkli sıvılar ve sigara kullanımına göre değişmektedir. Beyazlatma işlemi 6 ayda bir tekrarlanırsa diş beyazlatma kalıcı hale gelir.
Diş beyazlatma jeli ya da diş beyazlatıcı macun kullanılmadan önce mutlaka diş hekimine danışılmalıdır. Bu sebeple doktorunuzun tavsiyelerine uymanızı öneririm. Doğru şekilde yapılan bir beyazlatma tedavisi sizi bembeyaz ve mutlu bir gülüşe sahip hale getirebilir. Sağlıklı gülüşler sağlıkla dolu bir hafta diliyorum 