Bir milyon çam ağacı yok olmakla karşı karşıya

 Bir milyon çam ağacı yok olmakla karşı karşıya
Aydın’ın Koçarlı ilçesinde bir milyona yakın çam ağacını Basra böceği denilen hastalık sardı. Böcek, gövdesini beyaza bürüdüğü ağacın suyunu emerek kurutuyor.

(BURHAN CEYHAN) 14 köyde yaşayan yaklaşık 8 bin vatandaşın geçim kaynağı çam ağaçları yok olma tehlikesiyle karşılaşırken hastalığa çare bulamayan vatandaşlar, devlet yetkililerinden yardım bekliyor.
Koçarlı İlçesinin en büyük geçim kaynağı çam fıstığı ağaçlarına dadanan Basra böceği nedeniyle ağaçlar yok olmakla karşı karşıya kaldı. Hastalık nedeniyle yurt dışına ihraç edilen künarın kilosu 300 TL’ye ulaştı. Her yıl yüzde 50 azalan ürün vatandaşı zor durumda bırakıyor. Kırsal Mazon Bölgesinde 8 bine yakın nüfus ve 14 köy bulunuyor. Bu köylerde yaşayan vatandaşların neredeyse tamamının geçim kaynağı çam ağaçlarından elde edilen künardan sağlanıyor. Bölgeye gelen birçok tüccar beyaza bürünen ağaçları görünce şaşkınlıkla karşılıyor. Kuruyan ağaçlar ise kesilerek odun haline dönüşüyor. Tarım ve Orman Bölge Müdürlüğüne ait olan çam ağaçları, bölgede çok sayıda arıcının olması dolayısıyla kimyasal ilaç kullanılmasının da yasak olduğu öğrenildi. Önceki yıllarda 1000 tona kadar üretimi yapılan künarın 2019 yılında hastalık nedeniyle 60 tona kadar düştüğü öğrenildi.

“NE YAPACAĞIMIZI ŞAŞIRDIK”
Aynı zamanda üretici olan Mersinbelen Mahalle Muhtarı Mustafa Ali Tosun, “Ağaçlardaki Basra dediğimiz hastalık bu bölgedeki bütün köylerde var. Basra denilen bu zararlı tüm çam ağaçlarına zarar veriyor. Bunu gerekli yerlere ilettik ama şu ana kadar bir çalışma yapılmadı. Bu böcekler yılda iki üç kez üreme yapıyor ve milyonlarcası ağaçları sarıyor. Çam ağaçlarının suyunu emiyor gelişimini engelleyerek kurutuyor. Verim de yarı yarıya düşüyor. Tüm üreticiler bu durumdan çok mağdur. Çamların tamamen bakımlarını budamasını ve dibinin gübrelemesini yapıyoruz. Biz bu böcekten bir türlü kurtulamadık. Herhangi bir ilaç uygulaması da yapamıyoruz çünkü ilaçtan etkilenen bir şey değil. Bu bölgede herkesin 500 ila 1000 arasında sayılarda çam ağacı var. Üretici ağaçlardan 10 ton ürün alıyorsa bu zararlının olduğu yerlerde bu rakam 5 tona düştü. Kozalağın içindeki künarın kalitesi düşüyor. Burası kırsal kesim bu şekilde herkes şehre göçüyor” dedi. 

“HERKES DURUMDAN ÇOK RAHATSIZ”
Çallı Mahalle Muhtarı Hasan Sarıoğlu ise, “Bu çamlarda Basra denilen bir böcek var. Ağaçların suyunu emiyor ağaçlar kuruyor. Biz Tarım ve Orman Bakanlığı ile devlet büyüklerinden bize yardımcı olmalarını istiyoruz. Bu şekilde giderse ilerleyen yıllarda ağaç kalmayacak bu köylüde köyünde duramayacak. Durumdan çok rahatsızız hepimiz bir çare arıyoruz. Buradaki köylerin yüzde 99’u geçimini çam fıstığından sağlıyor. Daha önce bizim köyün çam fıstığından bir milyon gelir elde eden şimdi bu gelir 100 bin liraya kadar düştü. Çaresizce bekliyoruz” diye konuştu.

“KÜÇÜK BÜYÜK DEMEDEN BULAŞIYOR”
Geçimini çam fıstığından elde eden vatandaşlardan Tunay Aslan ise, “Bunda küçük veya büyük ağaç seçmiyor dalına bile bulaşıyor. Küçük ağaçta da büyük ağaçta da oluyor. Beyazın içinde sarı sarı böcekler oluyor. Çamın kabuğunun içerisinde yumurta yani larva bırakıyorlar. Sürekli ürüyorlar. Zor durumdayız” ifadesini kullandı.

Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Mutlu Öztürk ise, ”Çam ağaçlarındaki Basra böceği kısım kısım ağaçlarda var. Ağaçların olduğu bölge Tarım ve Orman Bölge Müdürlüğüne ait olduğu için bizlerin yapacağı bir şey olmuyor. Benim kendi ağaçlarım da var. Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı tarım müdürlüklerinin ilgilenmesi gerekiyor. Bir an önce çare bulunması gerekiyor” dedi.

“KİMYASAL İLAÇ KULLANAMIYORUZ”
Tarım ve Orman Koçarlı Orman İşletme Şefi Mustafa Kurşunoğlu ise, “Ağaçlardaki Basra böceği için kimyasal ilaç kullanamıyoruz. Şu ana kadar o böcekleri yok edecek başka bir böcek de yok. O bölgede arıcılık yapanların çok olmasından dolayı Basra böceği de oluyor” şeklinde konuştu.  

bir-milyon-cam-agaci-yok-olmakla-karsi-karsiya-111471-0f7ee4d9c9f923e31a060477ee42900e.jpgbir-milyon-cam-agaci-yok-olmakla-karsi-karsiya-111471-455375fed70e1661bfe9322f020c4908.jpgbir-milyon-cam-agaci-yok-olmakla-karsi-karsiya-111471-ad73afa9ef79354d4cbdb7395f32bf67.jpgbir-milyon-cam-agaci-yok-olmakla-karsi-karsiya-111471-ae36e639f7cf8a3061be087e25f6e0c2.jpg

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.