Ege mutfağı denilince aklımıza ilk gelenlerden biri olan börülce, her sofrada olmazsa olmazlardan biri olarak yerini garantilemiş bir lezzet. Hem hafif oluşu hem de lezzeti bakımından Egelilerin en sevdiği yemeklerin başkahramanı börülcenin bugün nasıl yapılabileceğine ilişkin bir tarif vereceğim.

Börülce salatası tarifi için öncelikle hazırlamamız gereken malzemeler şöyle; 1 su bardağı kuru börülce (önceden suda ıslatılmış), 1 adet orta boy salatalık, 10 adet çeri domates, 1 adet orta boy kırmızılahana, 100 gram körpe ıspanak yaprağı, 1 demet roka, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı nar ekşisi, 1 adet taze sıkılmış limon suyunu hazırlayın.

Önceden suda beklettiğiniz kuru börülcelerin suyunu süzdürüp üzerini geçecek kadar su ekleyerek kısık ateşte yumuşayana kadar haşlayın. Sert kök ve yaprak kısımlarını aldığınız kırmızılahanayı incecik kıyın. Arzuya göre az miktarda limon suyu ve tuzla ovduktan sonra kısa bir süre bekletin. Haşlanan börülcelerin haşlama suyunu süzün.

Doğranmış kırmızı lahanalarla birlikte karıştırıp derin bir kaseye alın. Bol suda yıkadıktan sonra kabuğunu alacalı bir şekilde soyduğunuz salatalığı incecik dilimleyin. Çeri domatesleri ortadan ikiye kesin. Körpe ıspanak ve roka yapraklarını ayıklayıp yıkadıktan sonra durulayın ve salata kurutucusundan geçirin. Derin bir salata kasesinde harmanladığınız tüm malzemeyi zeytinyağı, taze sıkılmış limon suyu ve nar ekşisiyle karıştırdıktan sonra bekletmeden servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.