Dilek Özen

Dilek Özen

Çökertme kebabı nasıl yapılır?

Çökertme kebabı nasıl yapılır?

Her yörenin kendine has yemek kültürü ve de damak zevki var. Damak zevki insandan insana değişse de bence yöreden yöreye de değişiyor. Ülkemizin en meşhur lezzetlerinden biri olan kebap için de bu durum geçerli. Her yörede farklı çeşitlerinin sunulduğu bu eşsiz lezzeti Ege bölgesinde denemeyenler çok şey kaçırmış diyebiliriz. Son yazılarımda Ege’nin mutfağından birkaç tarif paylaştım. Bugün bu tariflere birini daha eklemek istedim. Sizlere bu yazımda Ege’nin meşhur lezzetlerinden biri olan çökertme kebabının tarifinin vermeye çalışacağım. 
Lezzetli kebapların yapıldığı ve her bölgede kendinize güzel bir ziyafet çekebileceğiniz ülkemizde çökertme kebabına bayılacaksınız.  Çökertme kebabımız için malzemelerimiz şöyle; 250-300 gr jülyen kesilmiş et, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 diş sarımsak, 1 çay kaşığı tuz, 4 dolu yemek kaşığı yoğurt, 2 diş sarımsak, yoğurt için 1 fiske tuz, 4 adet orta boy patates, patatesler için 1 çay kaşığı tuz, sıvı yağ, 1 kaşık domates biber sosu ya da salça, 1 kaşık sıvı yağı hazırlayın. 
Etleri düdüklüye alın harlı ateşte suyunu salıp çekene kadar kavurun. Suyunu çekince sıvı yağ ve ezilmiş 2 diş sarımsak ekleyin 2 tur çevrilip su ekleyin ve kapatın. Etleri yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirin. Bu sırada patateslerinizi ince halka kesip kibrit çöpü şeklinde doğrayıp hazır edin, tuz serpip kızgın yağda kızartın ve büyük servis tabağına alın. Diğer taraftan yoğurt, ezilmiş sarımsak ve bir fiske tuz bir kapta çırpın ve patateslerin üzerine gezdirin.
Bir cezvede salça ve yağ kızdırıp yoğurt üzerine gezdirin. Suyunu çeken etler kızarmaya başlayınca birkaç tur kavurup altını kapatın ve domates sosunun üzerine pişmiş etleri koyun. Çökertme kebabınız hazır afiyetle yiyebilirsiniz. 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dilek Özen Arşivi
SON YAZILAR