Sevgili Hedef okurları,
Sizlere kucak dolusu selamlarımı iletiyorum. Daha önce de bahsettiğim gibi sorularınız olursa bana mail adresimden ya da yazılarımın altına yorum bırakarak ulaşabilirsiniz. Yazıma başlamadan önce geçen haftaki yazıma gelen bir kaç soruyu sizlerle paylaşmak istiyorum.
1-Kalp kapakçığı ameliyatı oldum diş çektirebilir miyim?
Öncelikle operasyonun üzerinden ne kadar zaman geçtiği ve kullandığınız ilaçlar bu konuda en önemli kriterimiz tedaviyi uygulayabilmek için. Öncelikle operasyonunuzun üzerinden en az 6 ay geçmiş olması birinci koşul. İkinci koşul ise kullandığınız pıhtılaşmayı önleyici yani kan sulandırıcı ilaçlarınızın dozajı ve kullanım sıklığı. Tüm bunlar bir bütün halinde ele alınıp ilaçlarınızın da düzenlenmesiyle diş çekimi tedavisi yapılabilmektedir.
2-Kan sulandırıcı kullanırken hangi işlemleri yaptırabilirim?
Kan sulandırıcı kullanımında kullanılan ilaca bağlı olarak değerlendirme yapmak daha doğru olur. Bu tür ilaçları kullanırken diş çekimi dışında; dolgu, kanal tedavisi veya basit restorasyon işlemleri yapılabilmektedir. Fakat diş çekimi, diş etinde kanamaya sebep olacak herhangi bir cerrahi işlemde hem kardiologunuza hem de diş hekiminize danışmadan ilacı bırakmamalısınız. İlaç türüne göre kimi zaman ilacı bırakmanız kimi zaman da yerine farklı bir ilaç kullanmaya devam etmeniz gerekebilmektedir.
3-Dişteki iltihap kalbi zayıflatır mı?
Dişlerdeki enfeksiyonel bir durum özellikle kalp hastası olan kişilerde kalp kapakçıklarında ve kalbin endokard yüzeyinde bakteriyel endokardit dediğimiz tablolara sebep olabilmektedir. Diş tedavileri, ağız içinde bulunan iltihabi yaralar bu tip bakteriyemi riskini arttırabilmektedir. Bu sebeple kalp rahatsızlığının varsa öncelikle diş hekiminizden yapılacak tedavileriniz hakkında bilgi alıp daha sonra ilgili branştaki doktorunuza da mutlaka danışarak tedavilerinizi yaptırmanızı öneririm.
Gelelim bu haftaki konumuza. Biraz daha güncel bir konuyu ele alacağız bugün. Geçirilmiş covid sonrası ağız içinde ne gibi değişiklikler meydana geliyor, dişeti ve diş sağlığımızı olumsuz mu etkiliyor yoksa kötü ağız hijyeni covid in daha riskli ve zorlu geçmesine mi sebep oluyor bundan bahsedeceğim.
Yaklaşık 2 yılı aşkın süredir devam eden ülkemizi hatta dünyanın tamamını etkisi altına alan Covid-19 virüsü ve devamında oluşan bir çok yeni mutasyonlarla ilk olarak solunum rahatsızlığı olarak etki gösterdiği göz önünde bulundurulsa da birçok araştırma gösteriyor ki kandaki pıhtılaşma faktörlerine etkisi aslında damar rahatsızlıkları ve ölümcül vakalar gibi birçok olguda rol oynamaktadır.
Bu açıdan değerlendirildiğinde kalp-damar sistemi, karaciğer, akciğer, vücutta enfeksiyon oluşumu, lenf sistemi ve dolaşım sistemiyle ilgili vücudumuz ve oral (ağız) bölgemiz doğrudan iletişimdedir. Oral bölge yani ağız ortamındaki akut (hızlı ve agresif) ya da daha tehlikelisi kronik (ağır ve ilerleyici) seyreden dişeti hastalıkları sonucu sessizce çoğalan mikroorganizmalar genel sağlığımızı yani yukarıda bahsi geçen vücut sistemlerini etkileyerek Covid-19 mutasyonlarıyla tabloyu daha da ağırlaştırabilir.
Aynı zamanda dişeti hastalıkları bedenin kendi hücrelerine saldırdığı hastalıklara da sebebiyet vermiş olur. Bu rahatsızlıklar vücut direncini düşürür ve bu şekilde Corona tedavisinde tabloyu çok tehlikeli boyutlara taşıyabilir.
Yabancı ve yerel bir çok yayına baktığımızda Corona’dan yatan hastaların ağırlaşması ve ölüm tablolarına baktığımızda çoğunlukla perde arkasında yatan ikincil rahatsızlıklar dikkat çekmektedir. Ağzımızın hijyen bozukluğu ve diş eti hastalıklarının olumsuz tabloda etkili olduğu görülmektedir.
Yabancı kaynaklı bir araştırmaya göre dişeti hastalıkların ölüm riskini kat be kat arttırdığı tespit edilmiştir. Pandemiyle mücadelemizde maske-mesafe gibi önlemlerin yanı sıra diş-dişeti bakımı ve sağlığı; sessiz kalan diş eti hastalıklarının hekimlerce tedavilerinin zaman geçirilmeden profesyonelce yapılması; kendi sağlığımız ve toplum sağlığı içi fazlasıyla önemli ve gereklidir. Pandemiyle savaşta oral hijyen ve sağlığın sağlanması bu savaştaki başarının, ağır tabloların veya ölümlerin önüne geçecek önemli bir silahtır.
Ağız hijyenimize dikkat etmeliyiz ki; başta korona virüs olmak üzere ağza yerleşen hastalık yapıcı etkenlerden korunabilelim.
Kötü bir ağızda oluşacak diş problemleri sebebiyle evde kalmamızın elzem olduğu bu süreçte hastane, ağız ve diş sağlığı merkezleri gibi riskli alanlara gitmemize gerek kalmasın. Bağışıklık sistemimize olumsuz etkileri olduğu söylenen ilaçları kullanmak zorunda kalmayalım. Ağız ve dişlerde oluşacak bir enfeksiyon sebebiyle vücut direncimiz düşmesin. Ağız ve diş problemlerimiz beslenmemizi olumsuz etkilemesin. İhtiyacımız olan besin ve vitaminlerinden yoksun kalmayalım.
Sağlıklı günler dilerim.

DİĞER YAZILARI