Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 30 Ocak 2025’te aldığı kararla hukuk fakültelerine yerleşebilmek için gerekli başarı sıralaması barajını 125 binden 100 bine çekmişti. Bu düzenleme, 6 Şubat 2025’te yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Kılavuzu’na da girmişti. Ancak Danıştay, barajın sınav sonuçları açıklandıktan sonra düşürüldüğü gerekçesiyle YÖK’ün kararının yürütmesini durdurdu. Böylece hukuk fakültelerine girişte geçerli olan baraj sıralaması yeniden 125 bine yükselmiş oldu.

Whatsapp Image 2025 08 09 At 21.28.30

SİSTEMDE GÜNCELLEME BAŞLADI

Tercih süreci 13 Ağustos’a kadar devam edeceği için adaylar, hukuk fakültesi tercihlerini 125 bin başarı sıralaması barajına göre yapabilecek. Daha önce tercihlerini tamamlayan adaylar ise listelerini yeniden düzenleyebilecek. YÖK kaynaklarından alınan bilgiye göre, tercihlerin 125 bin barajına uygun şekilde yapılabilmesi için sistemde güncelleme çalışmaları başlatıldı.

Whatsapp Image 2025 08 09 At 21.28.29

BAŞKAN ÖZVAR’DAN AÇIKLAMA

YÖK Başkanı Erol Özvar, konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, adayların herhangi bir mağduriyet yaşamayacağını vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: “Danıştay 8. Dairesi, Yükseköğretim Kurulumuzun hukuk fakültelerine girişte başarı sıralaması barajını 100 bin olarak belirleyen kararının ‘2025-YKS’den itibaren geçerli olmak üzere’ ibaresine yönelik yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Bu karara binaen 2025-YKS tercih sürecinde hukuk fakültelerine giriş başarı sıralaması barajı 125 bin olarak belirlenmiştir. Adaylarımız hukuk fakültesi tercihlerini 125 bin baraj sıralamasına göre yapabilecektir. Tercih işlemlerine ilişkin ÖSYM sisteminde gerekli güncelleme çalışmaları devam etmektedir ve güncel tercih sistemi gün içerisinde açılacaktır. Bilindiği üzere tercih süreci 13 Ağustos’a kadar devam edecektir. Tercihini yapmış olanlar listelerini yeniden düzenleyebilecek ve adaylarımız için herhangi bir mağduriyet söz konusu olmayacaktır. Bu vesileyle tüm adaylarımıza başarılar diliyor, tercihlerinin hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

Whatsapp Image 2025 08 09 At 21.28.30 (1)

ÖSYM AÇIKLAMASI

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Danıştay kararı sonrası hukuk fakülteleri için başarı sıralaması barajının yeniden 125 bine çıkarıldığını duyurdu. Bu doğrultuda, ÖSYM sistemi ile YKS kılavuzu güncellendi. Adaylar, 9 Ağustos’tan itibaren tercihlerini yeni baraj sıralamasına göre yapabilecek. ÖSYM’nin açıklamasında, “Kılavuz yeni haliyle ÖSYM’nin internet adresinden yayımlanmıştır. Adaylar, tercih süresi içinde tercihlerini güncelleyebilecektir. Bu değişiklik nedeniyle tercihlerini değiştirmek isteyen adaylar da tercih süresi içinde tercihlerinde değişiklik yapabilecektir” denildi.

Kaynak: Haber Merkezi