İstanbul'un Küçükçekmece ilçesinde yaşayan 41 yaşındaki E.Ö., uykusundan nefes darlığı ve aşırı öksürükle uyanırken, aynaya baktığında taktırdığı 2 dişinin yerinde olmadığını fark etti. Bakırköy'de bir hastaneye giden E.Ö.'nün görüntüleme işlemleri sonrasında 2 dişinin sol bronşunda olduğu tespit edildi.

Whatsapp Image 2025 05 21 At 11.44.15

Dişler Bulunduğu Yerden Çıkarıldı

Durumu ciddi olan E.Ö., Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne yönlendirildi. Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Efsun Gonca Uğur Chouseın ve ekibinin müdahaleleri ile 2 diş bulunduğu yerden çıkarıldı.

Whatsapp Image 2025 05 21 At 11.43.43

Yaşadıklarını Anlattı

Yaşadıklarını anlatan E.Ö., "Gece uyurken oldu, sabah işe gitmek için kalktığımda bir nefes darlığı fark ettim sonra hastaneye başvurdum. Röntgen ve BT çekildi, sol bronşumda bir cisim olduğu anlaşıldı. Fark etmeden, gece uyuduğum zaman oldu. Olacağı varmış diyelim, beterin beteri var, daha dikkatli olmalarını öneririm. Takma değil yemek yiyebilmem için 2 tane diş vardı, onları yuttum" şeklinde konuştu.

Whatsapp Image 2025 05 21 At 11.44.06

Çıkarılmasa Sıkıntıya Neden Olacaktı

Doç. Dr. Efsun Gonca Uğur Chouseın ise, hastanın sol bronşiyal sisteminde beyaz yabancı bir cisim tespit ettiklerini, bunun diş olduğunu anladıklarını ifade ederek şunları kaydetti: "Böyle bir yabancı cisim eğer çıkarılmazsa ilerleyen dönemde yabancı cismin arkasına hastanın aldığı nefes sağlıklı bir şekilde girip çıkmayacağı için hep nefes darlığı olacaktı. Zamanla arkada kalan akciğer parankimi (Akciğerlerin esnek olan ve hava dolabilen bölümü) havalanamayacağı için zatürre gelişebilecekti. En nihayetinde bronşektazi dediğimiz kalıcı bronşlarda genişlemeye yol açan ve sık sık hastaların enfekte olmasına neden olan bir hastalık gelişebilecekti. Hastamız normal eski sağlıklı günlerine çok kısa sürede dönecektir."

Aydın’ın kalp sağlığı tehlikede
Aydın’ın kalp sağlığı tehlikede
İçeriği Görüntüle

Önemli Uyarılar Yaptı

En sık toplu iğne aspirasyonuna rastladıklarını, son yıllarda diş implantlarının tedavisi sırasında kullanılan materyallerin de akciğere kaçmasını çok sık görmeye başladıklarını belirten Chouseın, "Bunun yanında taneler içeren nohut, bezelye, zeytin, kiraz çekirdeği gibi yabancı cisimlere de oldukça sık rastlıyoruz. Özellikle küçük çocuklara çok bilinçli olmadıkları yaşlarda küçük taneli oyuncakların ya da gıda maddelerinin verilmemesini eğer bir gıdayı tüketmek zorundalarsa kontrollü bir şekilde vermelerini öneriyorum. Genel durumu bozuk, yaşlı hastalarda da yutma fonksiyonları bozulacağı için onlarda da bazen yabancı cisim aspirasyonları görebiliyoruz" diyerek uyarılarda bulundu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı