Sevgili Hedef okurları,
Sizlere kucak dolusu selamlarımı iletiyorum. Daha önce de bahsettiğim gibi sorularınız olursa bana mail adresimden ya da yazılarımın altına yorum bırakarak ulaşabilirsiniz. Yazıma başlamadan önce geçen haftaki yazıma gelen bir kaç soruyu sizlerle paylaşmak istiyorum.
1-Diş enfeksiyonu da sinüzit yapar mı?
Diş ağrısı ve sinüzit ağrısı çoğu zaman birbirine karışır. Genellikle üst çenedeki diş köklerinin iltihaplanması sonucu yanağa yayılan ve sinüzite benzeyen bir ağrı oluşur. Kısacası üst çenedeki bir diş kökünde iltihap varsa, hasta tıpkı sinüzit hastalarında olduğu gibi başlarında tonlarca ağırlık varmış gibi hissederler. Özellikle tek taraflı burun akıntısıyla birlikte ağız kokusu, dişlere dokunulduğunda şiddetli ağrı gibi belirtilerden yakınıyorsanız, dental kaynaklı sinüzit ihtimali göz ardı edilmemeli ve dişteki enfeksiyona yönelik tedavi için diş hekimine başvurulması gerekmektedir. Sinüzit nedeni iyi araştırılmalıdır. Çünkü diş kökündeki iltihaba bağlı olarak gelişen sinüzitte mutlaka iltihaplı dişin tedavisi gerekmektedir.
Gelelim bu haftaki konumuza. Bu hafta yine diş ağrısıyla karıştırılabilen bir nörolojik rahatsızlıktan bahsedeceğim.Trigeminal Nevralji!
Trigeminal Nevralji ; yaşam kalitesini çok fazla bozan, şiddetli ağrı ile karakterize, yüz bölgesinde bulunan trigeminal sinirin yangısıdır. Dayanılmaz ağrı nedeni ile yüksek intihar eğilimi oluşturması ile “intihar hastalığı” olarak da bilinmektedir.
Teşhisinin zor olması ve bulguların birçok başka hastalık ile karıştırılması nedeniyle hastalığın toplumda görülme oranlarının rapor edilene göre yüksek olduğu düşünülmektedir.
Peki bu sinirin görevi nedir? Nereleri uyarır? Nerelerde ağrıya sebep olabilir derseniz;
Yüzdeki duyu hissini sağlayan sinirdir. Yüzün sol ve sağındaki ayrı sinirlerdir. Her bir trigeminal sinir 3 dala ayrılır.
1.dal: Göz çevresi
2.dal: Üst çene, üst dudak, burun ve elmacık kemiği
3.dal: Alt çene ve alt dudak
Olmak üzere üç bölgede üç ayrı dal vardır.
Ağrı, yüze hafif bir dokunmadan tıraş olmaya, diş fırçalamadan burun silmeye kadar gündelik rutinlerle bile tetiklenebiliyor. Bununla birlikte sıcak ya da soğuk sıvı içme, hafif bir rüzgara maruz kalma, makyaj yapma, gülme veya konuşma sırasında da ağrı ortaya çıkabiliyor.
Trigeminal nevralji, sıklıkla diş ağrısı ile karıştırılıyor. Bu nedenle geçmeyen diş ağrıları şeklinde uzun süre diş tedavisi alıp fayda görmemiş hasta grupları da bulunuyor. Dolayısıyla diş tedavisi sonrası dahi devam eden ağrılarda mutlaka nöroloji ya da beyin ve sinir cerrahisi hekimine başvurulması öneriliyor.
Yüzümüzdeki hissi sağlayan trigeminal sinirinin herhangi bir nedenle tahrip olması sonucu trigeminal nevralji oluşuyor. Sıklıkla bu tahribatın nedeni sağlam sinirin çevresindeki damarsal yapılarla olan ilişkisinden kaynaklanıyor. Trigeminal nevraljinin diğer sebepleri arasında ise o bölgede bulunun bir tümörün sinire basısı veya multiple skleroz geliyor. Bazen göz çevresinde uçuk virüsü kaynaklı olan zona hastalığı geçirenlerde, yüz travması, diş ya da çene tedavisi sırasında bu sinirdeki herhangi bir hasar sonrasında da trigeminal nevralji ile karşılaşılıyor.
Her ne kadar adı çok fazla duyulmamış bir sorunmuş gibi görünse de, dünyada her yıl yaklaşık 150 bin yeni kişi trigeminal nevralji tanısı alıyor. Ve bunların yüzde 90’ı 40 yaş üzerindeki kişilerde ortaya çıkıyor. Kadınlarda erkeklere oranla 2 kat daha sık görülüyor.
Semptomlarına gelecek olursak;
-Ağrı birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar sürebilen ani krizler şeklindedir ve çok şiddetlidir.
-Bu krizler genellikte hastalar tarafından yıldırım çarpması ve elektrik şokuna benzetilir.
-Bu şiddetteki ağrılar, dokunma, hava akımı, konuşma, çiğneme, esneme, yutkunma gibi durumlar tarafında provoke edilebilir. Çok şiddetli ağrısı olan hastaların büyük bölümünde etkili uyaran hastanın belirleyemeyeceği kadar önemsiz olabilir ve hasta bir sonraki krizin korkusu ile yaşar.
-Ağrı, trigeminal sinirin dallandığı alandadır ve genellikle tek taraflı gelişir. Az sayıdaki hastada çift taraflı geliştiği saptanmıştır.
-Her ağrı krizi orta hattın bir tarafında olmakla birlikte; çift taraflı trigeminal nevralji gelişmiş hastalarda ağrı krizleri aynı anda olmaktan ziyade iki tarafta da birbirini izler durumdadır.
-Ağrı krizleri sırasında trigeminal sinirde diğer duyu fonksiyonları etkilenmez. Ayrıca bu alanda motor fonksiyonlarda da bir bozukluk yoktur.
Trigeminal nevralji tedavi seçeneklerinin hiçbiri hastalığı tamamen ortadan kaldırmazken, yapılan tedavinin çeşidine göre iyi olma süre değişebiliyor. İlaç tedavisinin ağrı olduğu sürece ömür boyu devam etmesi gerekiyor.
Tüm bunların yanı sıra bu ağrılar diş ağrılarıyla fazlasıyla karışması sebebiyle hastaların yok yere diş çektirmesi gerekli olmayan dişlere bile kanal tedavisi yapılmasıyla sonuçlanabiliyor. Bunlar nedeniyle de ağrılar geçmeyip daha da artış gösterebiliyor.
Eğer geçmeyen diş ağrılarınız veya yüz bölgesine yayılan rahatsız edici hislerden mustaripseniz mutlaka hem bir diş hekimine hem de bu konuda uzman bir hekime danışmanızda fayda var.
Sağlıklı günler dilerim.