Sevgili Hedef okurları,
Sizlere kucak dolusu selamlarımı iletiyorum. Daha önce de bahsettiğim gibi sorularınız olursa bana mail adresimden ya da yazılarımın altına yorum bırakarak ulaşabilirsiniz. Yazıma başlamadan önce geçen haftaki yazıma gelen bir kaç soruyu sizlerle paylaşmak istiyorum.
1-Dişetlerim kullandığım tansiyon ilacından sonra şişmeye başladı, bunu nasıl düzelttirebilirim?
Öncelikle ilaç içeriğinizle ilgili hem ilacı kullanmanızı isteyen doktordan hem de diş hekiminizden görüş almalı, detaylı bir klinik muayene olmalısınız. Eğer ki dişeti problemi veya diş taşı oluşumu kaynaklı bir dişeti büyümesi söz konusu değil ilaca bağlı bir reaksiyonsa ilaç değişimi veya büyüyen diş etlerinin cerrahi işlemi sonrası takibi uygun olacaktır.
2-Dişeti gülümsemesinde botoks uygulamasının bir zararı olur mu?
Gummy smile tedavisinde uygulanan botoksun yan etkileri yoktur. Güvenilirliğine dair örnek vermek gerekecek olursa botoks uygulaması 35 yıl boyunca Nörolojik hastalıkların tedavisinde, 25 yıl boyunca da cilt kırışıklarının tedavisinde kullanılan bir ilaçtır ve bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Uygulama öncesinde, ilgili bölgeye anestezik krem sürüleceği için de herhangi bir ağrı hissedilmez. İşlem süresi 5 dakika kadardır ve günlük yaşama hemen dönülebilmektedir. Bu uygulamada kontrol süresi 15 gündür.
Gelelim bu haftaki konumuza.
Çoğumuzun yaşadığı sorunlardan biridir eksik diş. Kimisi bu durumdan rahatsız olup tedavi yollarına başvursa da, kimisi de bu durumdan hiçbir rahatsızlık duymaz. Fakat bu sorun estetik dışında birçok sağlık sorununu da beraberinde getirir.
Eksik dişler birçok sağlık sorununa yol açabilir. Bunlar ağız içi problemlerle başlar, sistemik hastalıklara kadar devam eder. Ağzınızda eğer eksik diş varsa bu eksikliği tamamlamak için maksimum süremiz 6 ay olmalıdır.
Eksik dişlerin gülüş estetiğini bozduğunu bununla birlikte öz güven kaybına yol açtığını hepimiz biliyoruz.

Bunların dışında;
• Eksik dişin olduğu bölgede çiğneme fonksiyonu sağlıklı gerçekleşeceği için, zamanla bu bölgede bulunan çene kemiğinde erime ve incelme meydana gelir.
• Sağlıklı çiğneme fonksiyonu eksik dişler nedeni ile gerçekleşmez. Ve tek taraflı çiğneme olduğundan, çene eklemlerinde ağrı, ses, kilitlenmeler oluşur.
• Eksik dişler yüz simetrisinin bozulmasına sebep olur.
• Dudak ve yanaklar çöker ve kırışır bununla birlikte kişi daha yaşlı görünür.
• Diş eksiklikleri diğer dişlerin de aralarının açılıp seyrekleşmesine neden olur.
• Eksik dişlerin yanındaki dişler destek bulamadığı için boşluğa devrilmeye başlar. Karşıt dişlerde eksik diş bölgesine uzamaya başlar. Bunun sonucunda, çiğneme fonksiyonu bozulur.
• Devrilen ve uzayan dişlerin bakımı zorlaşır. Kişi dişlerini yeterince temizleyemediği için; dişlerde çürüme, hassasiyet ve diş eti iltihabı oluşur. Bununla birlikte zamanla dişlerde kayıp meydana gelir.
• Eksik diş olduğunda besinler yeterince öğütülemez ve besinler bütün olarak yutulur. Böylece hazımsızlık ve şişkinlik şikayetleri başlar. Bu problem gastrit, ülser, şişkinlik gibi rahatsızlıkları da beraberinde getirir.
• Tat alma duyusu midede değil, dilde yer alır. İyi çiğnenmeden yutulan yiyecekler, kişinin kilo almasına da sebep olur.
Peki ne zaman nasıl bir tedavi uygulamalıyız?
Eksiklik olan bölgedeki komşu dişlerin o bölgeye kayması ve eğer implant yapılması planlanıyorsa implant yapılacak olan kemiğin erimesi problemi ile karşılaşılabilir. Tabii böyle bir durumda ileri cerrahi teknikler ile o bölgeye kemik ilavesi yapılması gerekecektir. Oysa diş kaybı yaşandıktan 1,5-2 ay sonra o bölgeye bir implant yapılırsa herhangi bir kemik ilavesi veya farklı bir problemle karşılaşılmayacağından kolayca dişimize tekrar ulaşabiliriz.
Diş eksiklikleri eksik diş sayısına göre farklı yöntemlerle tamamlanabilir. Eğer tek bir diş eksikliği varsa 1 adet implant veya 3 dişten oluşan bir köprü yardımı ile tamamlanabileceği gibi ağzında hiç dişi olmayan kişilere de tek bir çene için en az 6 implant yaparak sabit porselen dişler ile tüm eksik dişlerini tamamlamak mümkün olmaktadır.
Sabit Protezler, dişler üzerine sabitlenen ve hastanın kendi dişi gibi hissettiği protez çeşididir. Eksik diş veya dişler komşu dişlerden destek alınarak yapılan köprülerle oluşturulmaya çalışılır. Tek bir diş üzerindeki madde kayıplarının giderildiği kuronlar veya diş eksikliklerinin tamamlandığı köprüler sabit protezler olarak adlandırılır.
Hareketli protezler, eksik diş sayısının sabit bir protezle telafi edilemeyeceği durumlarda uygulanan ve sıkça kullanılan bir tedavi yöntemidir.
Diş eksikliği genel sağlık ve beslenmenizi oldukça etkilemekte; kas yapılarında değişikliğe sebep olup eklem problemleri de yaratabilmektedir.
Mutlaka hekiminize danışıp eksiklerin geç kalmadan tamamlanması önemlidir.
Sağlıklı günler dilerim.

DİĞER YAZILARI