Sevgili Hedef okurları,
Sizlere kucak dolusu selamlarımı iletiyorum. Daha önce de bahsettiğim gibi sorularınız olursa bana mail adresimden ya da yazılarımın altına yorum bırakarak ulaşabilirsiniz. Yazıma başlamadan önce geçen haftaki yazıma gelen bir kaç soruyu sizlerle paylaşmak istiyorum.
1-Şeker hastasıyım sürekli dişetlerimde kanama oluyor normal mi?
Sağlıklı dişetlerinde kolay kolay kanama beklemeyiz. Herhangi bir sistemik hastalığınız olsun ya da olmasın sağlıklı dişeti durduk yere ya da fırçalama esnasında kanamaz. Bunun için belli etkenlerin olması gereklidir. Örneğin; diş taşı ,çürük… gibi. Bu nedenle mutlaka hekiminize danışmalı, gerekli muayenenizi yaptırmanız onun sizi yönlendirmesi çok daha uygun olacaktır. Zira Şeker hastalığıyla beraber ilerleyen bir dişeti probleminiz varsa normal bireylere göre çok daha hızlı dişeti çekilmesi ve kemik kayıpları yaşayabilirsiniz.
2-Karbonatla diş fırçalamak dişleri beyazlatır mı?
Diş lekelerini çıkarmada etkili olsa da birçok hijyen ve estetik uygulaması gibi fazla miktarda ve kontrolsüz uygulandığında zararlıdır. Zarar o an görülmeyebilir fakat uzun vadede oluşturacağı hasarlar göz ardı edilemez. Her gün karbonat ile diş fırçalamak; dişlerde hasar oluşturacak kadar aşınmalara neden olabilir. Daha sonrasında uzaklaştırılması çok daha zor renklenmeler oluşabilir. Hekiminizin kontrolü, önerileri en önemli konudur ve göz ardı edilmemelidir.
Gelelim bu haftaki konumuza. Daha önce de benzer bir konudan bahsetmiştim ve diyabetle diş sağlığını konuşmuştuk. Şimdi de kalp rahatsızlıklarıyla alakasından bahsetmek istiyorum biraz.
Dünya üzerinde her 3 ölümden 1’i kalp hastalıkları nedeniyle gerçekleşmektedir. Bu durum kalp-damar hastalıkların dünya çapında ölümlerin halen en önemli sorumlusu olduğunu göstermektedir. Türkiye’de de 3 milyon civarında koroner kalp hastası mevcut ve bu rakama her yıl 90 bin kişi eklenmekte. Ayrıca yapılan son çalışmalar, diş eti hastalıkları ile kalp hastalıkları arasındaki bağlantıyı ortaya koymuş durumda.
Diş eti hastalıkları ne yazık ki bakterileri önemli oranda beslemektedir. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sık görülen diş eti hastalıkları yaşla birlikte artmaktadır. Son yıllarda yapılan araştırmalarda periodontal hastalık adı verilen diş eti hastalıklarının kardiyovasküler hastalıklarla ilişkili olduğu ortaya çıktı. Dişeti hastalığı kan dolaşımında ve kan damarlarında yağ birikintilerine tutunan bakterileri besleyebiliyor ve bu durum kan pıhtılaşmasına yol açarak kalp krizine sebep olabiliyor. Yapılan araştırmalarda Türkiye’de 30-35 yaş arasında her 100 kişiden yalnızca 3’ünde herhangi bir ağız ve diş sağlığı problemi yok ve ülkemizde diş hekimine muayeneye gitme yüzdesi hala çok düşük durumda. Oysaki ağız ve diş eti hastalıkları kontrol altına alınmamaları durumunda genel sağlığı tehdit edici noktaya kadar ulaşabiliyor.
Hatta kalp hastalığı olanlar daha büyük risk altında. Kalp hastalığınız varsa, kalbin iç yüzeyi veya kapakçıklarla ilgili bakteriyel endokardit yaratma riskine sahip olabilirsiniz. Ağızda her kanama olduğunda, belli ağız bakterileri kan dolaşımına geçebilir ve mevcut bir kalp problemi veya kalple ilgili bir durum nedeniyle zayıflamış olan dokulara veya problemli kalp kapakçıklarına yerleşebilir. Bu gibi durumlarda enfeksiyonu; kalp kapakları veya dokusuna zarar verebilmekte veya doku kaybına yol açabilmektedir.
Diş eti iltihabı, diş kaybı ve diğer ağız ve diş hastalıklarının, koroner arter rahatsızlıkları, karotid arter de incelme, felç ve diğer tip kalp hastalıklarının artmasında ciddi risk faktörü oluşturmaktadır. Doğru ve düzenli ağız bakımı; diş çürüğü, diş eti hastalıkları ve diş kaynaklı enfeksiyonları önlemede en sağlıklı yol. Hekim kontrollerinizi ve ağız bakımınızı aksatmamanız bu konuda çok çok önemli.
Sağlıklı günler dilerim.

DİĞER YAZILARI