Sevgili Hedef okurları,

Sizlere kucak dolusu selamlarımı iletiyorum. Daha önce de bahsettiğim gibi sorularınız olursa bana mail adresimden ya da yazılarımın altına yorum bırakarak ulaşabilirsiniz. Yazıma başlamadan önce geçen haftaki yazıma gelen bir kaç soruyu sizlerle paylaşmak istiyorum.
1-Trigeminal Nevraljinin en belirgin özelliği nedir?
Özellikle elektrik çarpması gibi bir hisle ağrının oluşması karakteristiktir. Çoğunlukla yüzün tek tarafını tutacak şekilde gelişir.
Dokunma, hava akımı, konuşma, çiğneme, esneme, yutkunma gibi durumlar tarafında provoke edilebilir. Çok şiddetli ağrısı olan hastaların büyük bölümünde etkili uyaran hastanın belirleyemeyeceği kadar önemsiz olabilir ve hasta bir sonraki krizin korkusu ile yaşar.
Ağrı birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar sürebilen ani krizler şeklindedir ve çok şiddetlidir. Ağrı krizleri sırasında trigeminal sinirde diğer duyu fonksiyonları etkilenmez. Ayrıca bu alanda motor fonksiyonlarda da bir bozukluk yoktur.
Trigeminal nevralji tedavi seçeneklerinin hiçbiri hastalığı tamamen ortadan kaldırmazken, yapılan tedavinin çeşidine göre iyi olma süre değişebiliyor. İlaç tedavisinin ağrı olduğu sürece ömür boyu devam etmesi gerekiyor.
2-Diş ağrısı mı yoksa nevralji mi nasıl ayırt edebiliriz?
Geçmeyen diş ağrılarınız veya yüz bölgesine yayılan rahatsız edici hislerden mustarip, bu nedenle geçmeyen diş ağrıları şeklinde uzun süre diş tedavisi alıp fayda görmemiş hasta grupları da bulunuyor. Dolayısıyla diş tedavisi sonrası dahi devam eden ağrılarda mutlaka nöroloji ya da beyin ve sinir cerrahisi hekimine başvurulması öneriyoruz.
Gelelim bu haftaki konumuza.
Bu hafta yine diş ağrılarıyla belirginleşebilen ya da bu ağrılarla karışabilen başka bir hastalıktan söz edeceğiz.
Uzun süren ve ısrarla geçmeyen diş ağrısına; baş ağrısı, çene ağrısı veya terleme eşlik ediyorsa kalp krizinden şüphelenilmelidir.
Yurtdışında yapılan bir araştırma, her ne kadar tuhaf olsa da diş ağrısının, kalp krizinin göstergesi olabileceğini ortaya çıkardı. Birçoğumuz fiziksel olarak zor ve stresli bir şeyler yaşarken dişlerinizde ağrı hissetmiş ve biraz dinlendikten sonra hemen bir rahatlama yaşamışsınızdır. Sizlere çok korkutucu gelebilir ama bazı ufak nedenler sonucunda gelişen kalp daralması nedeniyle, kalp kasına oksijenli kanın yetersiz pompalanmasından kaynaklanan kalp krizi belirtileri olabilir, çenenizin sol tarafına doğru yayılan bir ağrıyı ateşleyebilir. Kalp hastalığı öyküsü olan hastalar, ani bir diş ağrısı sonrası (özellikle de iyi bir ağız sağlığına sahip olan bireylerde) ise kalp krizi geçirebileceğinden şüphelenerek dikkatli olmalıdırlar.
Düzenli ve gerektiği gibi yapılmayan ağız ve diş bakımı, sistemik hastalıkların tedavisini de zorlaştırmaktadır. Dişeti hastalığı bulunanlarda koroner damar hastalıkları daha sık görüldüğü gibi, şeker hastalarında, ağız bakımının aksaması, ağız ve dişlerde dönüşü olmayan hasarlar yaratabilmekte ne yazık ki.
Halk arasında da mutlaka duymuşsunuzdur: “Dişini çektirdi sonra vefat etti, kötüleşti hastanelik oldu, iltihabı vücuda yayıldı “ vs. gibi duyumları.
Araştırmalara göre, kalp krizi ağrılarının yüzde 6‘sı dişe vurarak, diş ağrısı zannedilebiliyor. Diş çürüğü olan bir kişi kalp krizi geçiriyorsa, ağrıyı çürük dişe yorarak önemsemiyor. Ağrı kesicilerle ağrı geçiştirilmeye çalışılırken hasta hayatını kaybedebiliyor. Bu sebepten dolayı, özellikle kalp rahatsızlığı olan kişilere diş ağrılarını kendi kendilerine geçirmeye çalışmaları asla önerilmiyor.
Peki ne gibi belirtiler oluyor?
Ağrı, dişlerden dışarı doğru ya da çene boyunca dışarı doğru yayılarak kendini hissettirir, hatta kulak ağrısı gibi hissedilebilir. Ağızdan gelen bakteriler kan damarlarına girerlerse atardamarlardaki yağ birikimine yapışırlar ve koroner kalp hastalığına, kas ve kalp kapakçığı (endokardit) iltihabına neden olan pıhtılara yol açarlar. Tüm bunlar; kan akışını ve besin kaynaklarını ve oksijenin kalbe dağıtılmasını engeller ve bu da kalbin düzgün bir şekilde işlev görememesine neden olur.
Yine de şunu da belirtmek gerekir ki; bu, diş ağrısı yaşayan herkesin kalp krizi geçirme riski taşıdığı anlamına gelmez; bu açık bir uyarıdır. Ancak herhangi bir kalp ve koroner rahatsızlığı olan insanlar için özellikle diş ağrısına; baş ağrısı, çene ağrısı veya terleme eşlik ediyorsa ekstra dikkat etmek gerekir.
Diş sağlığı genel anlamda herkes için önemli olmakla birlikte özellikle doğumsal kalp hastalığı olan çocuklarda ve kalp kapak rahatsızlığı olan erişkinlerde daha fazla önem kazanıyor.
Çürük dişlere yapılacak müdahale sırasında oluşacak bakteriyemi, kalp ve damarların iç yüzeyini örten tabakanın enfeksiyonuna neden olabilir. Çürük dişlerin dolgu ya da çekimi sırasında hatta bazen sadece diş fırçalama sırasında oluşan kanamalarla kan dolaşımına karışan enfeksiyon etkenleri, kalpteki sorunlu bölgeye ulaşıp burada çoğalarak ciddi bir kalp enfeksiyonuna sebep olabilirler. Bu nedenle endokardit riski taşıyan, doğuştan kalp hastalığı olan çocuklara ve kalp kapak hastalığı bulunan, özellikle de yapay kalp kapağı takılan erişkinlere ağız ve diş bakımının kalp sağlıkları açısından da ne kadar önemli olduğu anlatılmalıdır.
Düzenli diş kontrollerini ihmal etmemeli, böyle bir rahatsızlığınız varsa hem uzman doktorunuzla hem de diş hekiminizle olan takiplerinizi aksatmamalısınız.
Sağlıklı günler dilerim.