Dt. Aybüke Yitim

Dt. Aybüke Yitim

DİYABET DİŞLERİMİZİ DE TEHLİKEYE SOKUYOR MU?

DİYABET DİŞLERİMİZİ DE TEHLİKEYE SOKUYOR MU?

Sevgili Hedef okurları;
Sizlere kucak dolusu selamlarımı iletiyorum. Daha önce de bahsettiğim gibi sorularınız olursa bana mail adresimden ya da yazılarımın altına yorum bırakarak ulaşabilirsiniz. Yazıma başlamadan önce geçen haftaki yazıma gelen bir kaç soruyu sizlerle paylaşmak istiyorum.
1- Yer tutucu ileride tel takılmasını engeller mi?
Yer tutucu kullanımı ve süt dişlerinin düşme yaşına kadar ağızda tutulması ilerideki ortodontik problemlerin birçoğunun önüne geçebilmektedir. Lakin kalıtsal yani ailesel dediğimiz bazı faktörler nedeniyle alt ve üst çene gelişimlerinin değişimi sebebiyle dişler düzgün sıralansa bile ortodontik ve iskeletsel açıdan problemler oluşabilmektedir. Bu sebeple çocuğunuzun ilk süt dişi değişiminden itibaren hekimle olan takip çok önemlidir.
2- Süt dişi düşmeden kalıcı diş gelirse ne yapılması gerekir?
Bu gibi durumlarda eğer kalıcı diş yeni sürmeye başladıysa bir müddet kontrol altında tutulmaktadır. Lakin dişin pozisyonu sebebiyle herhangi bir bozukluğa sebebiyet verecek durum olursa süt dişinin çekimi uygundur.
3- Yer tutucu ne kadar süre ağızda kalır?
Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi dişlerin belli sürme ve düşme aralıkları olduğu için çekilmiş bir süt dişi yerine yapılan yer tutucunun 1-3 ay aralıklarla kontrolü yapılmalı sürme zamanına kadar gözetimde tutulmalıdır. Yer tutucudaki herhangi bir pozisyon değişikliği veya yanlış kullanım yerleşecek olan daimi dişin sürmesine dahi engel olabilmektedir. Eğer çocuğunuzun yer tutucu kullanması gerekiyorsa gerekli bölgedeki dişin sürme zamanı hekiminizden öğrenilmeli ve belirlenen aralıklarla kontrolleri yapılmalıdır.
Gelelim bu haftaki konumuza. Şeker rahatsızlığı olanların sık yaşadıkları bir sorun olan diş ve diş eti problemleri ile ilgili bilgiler paylaşmak istiyorum.
Özellikle de kontrolüz diyabet hastalarının ağız kuruluğu, mantar enfeksiyonu ve dişeti hastalıklarına yatkınlığı önemli derece yüksektir. Bazı araştırmacılar, şeker hastalığının dişeti hastalığına yatkınlığı da arttırdığını bulmuşlardır. Hatta son çalışmalar dişeti hastalığının şeker hastalığının daha kötü seyretmesine yol açtığını göstermiştir.
Diyabet hastalarında azalan tükürük salgısı sebebiyle diş yüzeylerindeki yıkayıcılığının azalması ve antibakteriyel özelliğinin de tam etkili olamaması sebebiyle diş çürüklerinde artış meydana gelmektedir. Aynı zamanda bu tükürük azlığı sebebiyle gıda artıklarının diş yüzeyine yapışıp plak oluşumu ve buna bağlı diştaşı ve dişeti problemlerini de önemli ölçüde arttırdığı gözlenmektedir.
Diyabetli hastalar tükürüklerindeki yüksek şeker sebebiyle ağızda mantar enfeksiyonlarına da açıktır. Buna ek sigara kullanımı ve protezlerin gece ağızdan çıkarılmaması da mantar enfeksiyonlarına yatkınlığı artırmaktadır.
Yüksek şeker seviyesi kan damarlarında tıkanma ve kan akışında bozukluğa da sebep olmasından dolayı dişeti beslenmesini de kötü etkileyeceği için dişeti çekilmesi ve kemik kayıplarına da sebep olmaktadır. Şeker hastaları, dilde beyaz lekeler halinde gözüken pamukçuk ve mantar gibi hastalıklara da yatkındır. Bu enfeksiyonlar tükürükteki yüksek glikoz seviyesinden kaynaklanır.
Tüm bu problemler diyabeti düzenli olanlarda da rastlanabilmektedir. Çünkü şeker hastalığı için kullanılan bir sürü ilaç tükürük akış hızını azaltarak diş ve dişetlerinizi olumsuz yönde etkilemektedir.
Eğer şeker hastasıysanız; günde 2 defanın yanında diyetlerinde sık ara öğünlerin bulunması sebebiyle fırçalama sayısının artışı gerekebilir. Dil yüzeyinin fırçalamasının da yapılması bakteri birikimini önemli ölçüde azaltacaktır. Dişipi kullanımı da ara yüz çürüklerini, diştaşı oluşumu ve dişeti problemlerini önemli miktarda azaltacaktır.
Diyabet rahatsızlığınız varsa mutlaka bunu diş hekiminizle paylaşmalı ve 6 ayda bir hekiminizi mutlaka ziyaret etmelisiniz. Randevularınızı kahvaltından yarım saat ya da 1 saat sonraya (ilacı kullandıktan 1 saat sonraya) alın. Tercihen sabah saatlerinde kısa seanslar ayarlamaya çalışın.
Kronik hastalıklar ihmale gelmez mutlaka sizi takip eden hekiminizle de diş hekiminizle de uyum içinde hareket edilmelidir.
Sağlıklı günler dilerim 

DİĞER YAZILARI


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dt. Aybüke Yitim Arşivi
SON YAZILAR