Ejder meyvesi dalında alıcı buluyor

Ejder meyvesi dalında alıcı buluyor
Aydın’ın İncirliova ilçesinde hem görünümüyle hem de tadıyla ilgi çeken ejder meyvesi üreten üreticiler, ilk hasadını yapmaya başladığı ürünlerin tanesi büyüklüğüne göre 10 ila 30 liradan alıcı buluyor. 

ABDURRAHMAN FIRAT- Alternatif ürün olarak yaklaşık 1 dekar serada yetiştirilen ve hasadı yeni başlayan  ejder meyvesi, üreticisinin yüzünü güldürdü. Yılın büyük bölümünü güneşli geçiren Aydın’da ejder meyvesinin üretimi de her geçen gün artıyor.  
İncirliova ilçesinde yaşayan pizzacı Övünç Yorbik, Tayland'da gemilerde çalışırken görüp tattığı, 'ejder meyvesi' olarak bilinen pitayayı arkadaşı Levent Topludal ile Gerenkova Mahallesinde yetiştirmek için iki yıl önce sera kurdu. Diktikleri 350 pitaya fidanının meyvelerini almaya başladılar.
Yurt dışında "Dragon Fruit" olarak bilinen, Türkiye'de "Pitaya" olarak da adlandırılan meyvenin hasadı yıl sonuna kadar sürüyor. Ejder meyveleri, dalından koparıldığı dönemde tanesi büyüklüğüne göre 10 ila 30 lira arasında ilçede alıcı buluyor. 
Hem görünümü hem de tadıyla ilgi geçen, antioksidan özelliğiyle de ön plana çıkan ejder meyvesi, "yok sattığı" hasat döneminde her meyvenin alıcısı satılmadan önce belli oluyor. 
Türkiye’de ilk ejder meyvesi yetiştiren Mehmet Tanrıverdi, kendisinden dikim ve üretimi konusunda destek alan Aydın’da ejder meyvesini ortak üreten Levent Topludal ve Övünç Yorbik’i ziyaret edip seradaki meyveleri inceledi.
 Meyvelerin çok kaliteli olduğunu dile getiren Tanrıverdi, “Bu meyveyi Türkiye’de ilk ben 2014 yılında Mersin’de yetiştirmeye başladım. Ondan sonra bölgesel çalışma yaptım. Aydın’da da genç üreticilerimizle iletişime geçip onlarda üretime başladılar. Bu yıl meyvelerini almaya başladılar. Ejder meyvesi dünyanın en popüler meyvesi. Aydın’da Tayland ve Vietnam da yetiştirilen ürünlerden daha kaliteli ürünler yetiştiriliyor. Bu meyvenin Ege Bölgesinde yetiştirilmesini yaygınlaştıracağız. Genç kardeşlerimiz bu meyveyi yetiştirerek ülke ekonomisine katma değer sağlayacaklar.” dedi. 

TALEBİ KARŞILAMAKTA ZORLANIYORLAR
Çiftçilik konusunda daha önce hiçbir deneyimi olmayan Levent Topludal, ortağı Övünç Yorbik ile birlikte ejder meyvesi yetiştirmeye başladı. Bir yıl önce diktikleri ejder fidanlarından meyvelerini ilk meyvelerini toplayan Topludal, talepleri karşılamakta zorlandıklarını söylediler. 

ÖNÜMÜZDEKİ YIL İHRACATA BAŞLAYACAKLAR
Meyveye talebin çok ve pazarının bol olduğunu dile getiren üreticilerden Övünç Yorbik, “Şu anda ürettiğimiz ürünleri İncirliova ilçesinde tamamen satıyoruz. Bir firmayla anlaştık. Seranın kapasitesini de arttırdık. Seneye inşallah yurt dışına ve diğer illere de ürün göndereceğiz” dedi.

whatsapp-image-2019-10-04-at-15-18-33.jpegwhatsapp-image-2019-10-04-at-15-18-41.jpegwhatsapp-image-2019-10-04-at-15-20-52.jpeg

whatsapp-image-2019-10-04-at-15-36-16.jpeg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.