Aydın'ın Koçarlı ilçesinde üreticilerin önemli gelir kaynaklarından biri olan bamyada hasat mesaisi başladı. Yaklaşık 3 bin 500 dekarlık alanda yıllık 3 bin ton üretimin gerçekleştirildiği ilçede üreticiler, yükselen maliyetler nedeniyle devlet desteği talebinde bulundu.

Koçarlı'nın Şahinciler Mahallesi'nde yaklaşık 20 yıldır ailesiyle birlikte bamya üretimi yapan Ömer Kan, hem üretim hem de pazarlama faaliyetlerini sürdürdüklerini belirtti. Ürünlerini başta İstanbul, Ankara ve Bursa olmak üzere Türkiye'nin birçok iline gönderdiklerini ifade eden Kan, bölgede bamya üretiminin çok sayıda aile için önemli bir geçim kaynağı olduğunu söyledi.

"Fiyatlar Şimdilik Üreticiyi Kurtarıyor"

Hasadın başlamasıyla kilogram fiyatlarının 150 ila 200 lira arasında değiştiğini belirten Kan, "Şu anki fiyatlar üreticiyi kurtarıyor ancak maliyetler oldukça yüksek. Turfanda dönemin sona ermesiyle birlikte fiyatlar da düşmeye başlıyor" dedi.

"Bamya Destek Kapsamına Alınmalı"

Hasat döneminde Aydın merkez, İncirliova ve Ovaeymir'den çok sayıda tarım işçisinin bölgede çalıştığını dile getiren Kan, bamya üretiminin istihdama da katkı sunduğunu belirtti. Bamyanın desteklenen ürünler arasına alınmasını isteyen Kan, "Yetkililerden devlet desteği bekliyoruz. Bölgemizde yaklaşık 3 bin 500 dekarlık alanda üretim yapılıyor ve yılda yaklaşık 3 bin ton civarında ürün elde ediliyor. Ayrıca bölgede kurulacak bir işleme fabrikası da üreticimize büyük katkı sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

Kan ayrıca bamyanın içerdiği kolajen sayesinde eklem sağlığını desteklediğini, bağırsak tembelliğinin giderilmesine yardımcı olduğunu belirterek tüketiminin artırılması gerektiğini söyledi.

Yorumlar
İnternet Editörü
1999 Aydın doğumlu, İnternet Editörü