Aydın’ın meşhur sözü “dağlarından yağ ovalarından bal akan şehrin balı olan incir, asırlardır bu toprakların ovalarında şifa olmaya devam etti. Bugün sizlere Aydın’ın balı olan incirin hayatımızdaki yeri ve faydaları hakkında bilgi vermeye çalışacağım.
İncir, eski çağlardan bu yana özellikle mitlerde sağlık, refah, bereket ve güç ile ilişkilendirilen bir besin kaynağı olmuştur. Aydın’ın her yerinde yetişen incir, dünyanın birçok ülkesine ihraç edilen değerli bir yabancı girdi kaynağıdır ayrıca. Bu toprakların tadının ve kalitesinin hayat verdiği incir yalnızca lezzetiyle değil aynı zamanda içerisinde bulunan lif, mineral ve vitaminler açısından da zengindir.
İncir sindirim sorunu yaşayanlarda kabızlığı önler, yüksek tansiyonu düşürür ve içerdiği kalsiyum ile kemik sağlığına destek olur. Ayrıca incirin yaprağı da kanserde, cilt hastalıklarında ve tip 1 diyabette tedaviyi destekleyici olarak kullanılabilir. İncir hem taze hem de kuru olarak tüketilebilir, ancak kuru incirin kalorisi ve içerdiği şeker tazesine göre daha yüksektir. Bu nedenle özellikle diyabet hastalarının kontrollü tüketmesi gerekir. Yukarıda bahsettiğim gibi içerisindeki besinlerle insan sağlığının ve metabolizmanın desteklenmesi için inanılmaz bir etki taşır. Nedir bunlar diye sorarsanız?
Öncelikle yüksek oranda protein, mineraller ve vitaminler hücrelerin yenilenmesini sağlar. Kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve B vitaminlerini yüksek oranda içerir. Kan basıncına da fayda sağlayan incir, kilo kontrolünü sağlar ve obezite tedavisinde kullanılır. Diyet lifi açısından oldukça zengin olan incirde ortalama 1 gram diyet lifi bulunur. Bu miktar da günlük ihtiyaç olan lif miktarının yüzde 6'sını karşılar. Aynı zamanda incir sayesinde tatlı ihtiyacı da giderilir ve böylece sakıncalı besinlerden tüketmemiş ya da daha az tüketmiş olabilirsiniz. Bu özellikleri ile incir porsiyon kontrolü yapıldığı takdirde kilo yönetiminizde kilo verme ve koruma programlarında kullanılabiliyor.
Vücudu zararlı bakterilerden de koruyan bu özel meyve, içerdiği liflerle sindirimi kolaylaştırır ve bu özelliği sayesinde bedene zararlı olan bakterilerin atılmasında önemli bir rol oynar. Kemik ve diş sağlığı için oldukça faydalı olan incir, süt tüketemeyen insanlara önerilir. Çağımızın vebası olan kanserden korunmak için tüketilen incir, içerisinde bulunan benzaldehit adlı madde ile kanserli hücrelerin büyümesini önler, Ayrıca içerisinde bulunan antioksidanlar da kanser hücrelerinin büyümesini önleyici etkiye sahiptir. Daha bunlar gibi nicesini sayabileceğimiz faydaları olan incirimizi gönül rahatlığıyla tüketebilir sağlığımızı koruyabiliriz. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle.