Bağırsak sisteminde altta bir hastalık olmadan meydana gelen, dışlama tanılamasıyla ortaya çıkarılabilen; mide krampları, şişkinlik, ishal ve kabızlık, acil tuvalet ihtiyacı gibi belirtiler ile ortaya çıkan önemli bir sendromdur. Bu hastalığın temelinde stres, kaygı bozukluğu, kötü beslenme alışkanlıkları ve düzensiz yaşama biçimi bulunmaktadır.
Yaşam kalitesini ciddi şekilde olumsuz etkiler ve stres nedeniyle şiddeti artmaktadır. Kesin sonuç sağlayan tam bir tedavisi yoktur, ancak diyet değişiklikleri ve ilaç tedavileri ile hastalık geriletilebilir ve yarattığı sorunlar hafifler.

Hastada diyare varsa, az posalı; konstipasyon varsa, bol posalı; hem diyare hem konstipasyon görülüyorsa, az posalı diyete ek olarak günlük 20 gram kepek ilavesi yapılabilir..

Yeterli sıvı tüketimi de IBS tedavisinde oldukça önemlidir. (2-3 lt/gün)

Az az ve sık sık beslenme uygulanmalıdır.

Bağırsak gazlarında artışa neden olan besinler alkol, kayısı, muz, kurubaklagiller, lahana, kafein, havuç, kereviz, soğan, simit, kuru üzüm ve buğday tohumu vb. diyetisyen kontrolünde deneyerek tüketilebilir.
Probiyotiklerin bağırsak florasını düzenleyerek gaz oluşumunu azaltıcı etkileri vardır.Takviye probiyotik alımı IBS semptomlarını, gaz ve şişkinlik problemini azaltabilir.
Yüksek FODMAP içeren besinler barsak sistemindeki bakteriler tarafından fermente edilebilirler. Bu fermentasyon gaz, karın ağrısı, kramp ve diyare gibi problemlere neden olur. Bu nedenle bu hastalarda FODMAP diyeti uygulaması bireyleri oldukça rahatlatmaktadır.
FODMAP Diyeti bağırsak sendromu yaşayan bireylerde “Fermente Edilebilen Oligo-, Di-, Mono-sakkaritler ve Polioller”i kısıtlayan diyettir. Bunlar, bazı insanların sindiremeyeceği kısa zincirli karbonhidratlardır. Bu karbonhidratların, emilimleri yavaştır; bağırsakların hareketliliğini artırırlar. Bağırsak bakterileri bu karbonhidratları yakıt olarak kullanıp, gaz ve şişkinlik semptomlarını artıran sindirim ürünleri açığa çıkmasına neden olabilirler. Tabi ki herkes bu karbonhidratlar tükettiğinde sindirim problemi yasamaz; fakat irritabl bağırsak sendromu (IBS) olan hastalarda bu karbonhidratlara duyarlılık çok daha fazla olabilir. Bu nedenle FODMAP olarak bilinen ve fermente olabilen karbonhidratlardan düşük bir diyet, irritabl bağırsak sendromunun (IBS) tedavisi için klinik olarak önerilebilmektedir.
Uygulama yönünden çok fazla yasaklı ve sınırlı ana besin maddesi bulunmasından kaynaklı diyetisyen kontrolünde yapılması daha sağlıklıdır.

Kaynak:
Tang B, Zhang J, Yang Z, Lu Y, Xu Q, Chen X, Lin J. (2016) Moxibustion for Diarrhea-Predominant Irritable Bowel Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Evid Based Complement Alternat Med.;2016:5105108. doi: 10.1155/2016/5105108.