Dilek Özen

Dilek Özen

Kabak çiçeği dolması nasıl yapılır? 

Kabak çiçeği dolması nasıl yapılır? 

Hazırlanışının zahmetli oluşuyla bilinen kabak çiçeği dolması Ege mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Kabak çiçeği dolması; yöreye göre değişse de genellikle temmuz ayında, Ege ve Akdeniz’de sabahın erken saatlerinde toplanan kabak çiçeklerinden yapılır. Çiçeklerin sabah toplanmasının sebebi çiçeklerin tam olarak açık olduğu ve ısıdan dolayı yıpranmadığı zamanın sabah saatleri olmasıdır. Dolma için meyvesiz çiçekler seçilir. Dikenli yeşil taç yaprakları sökülür. İç kısımları ayıklanarak çiçekler yıkanarak süzülür. Kabak çiçekleri hazır olduğunda kabak çiçeği dolmasının iç harcı hazırlanır. Kabak çiçeği B1 ve C vitaminleri, potasyum, fosfor, çinko, nişasta ve protein minerallerini içermesinden dolayı sağlığa da oldukça yararlıdır. Ben bugün sizlere kabak çiçeği dolmasının tarifini vermeye çalışacağım.
Öncelikle kabak çiçeği dolmamız için malzemelerimiz şöyle;  25-20 adet kabak çiçeği, 2 adet kuru soğan, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 adet domates, 1 buçuk su bardağı pirinç, yarım bardak sıcak su, dereotu, 1 tatlı kaşığı kuru nane, 1 çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı karabiber.
Kuru soğanları küp küp olacak şekilde doğrayın. Ortadan bölünen ve uç kısımları alınmış domatesleri ince kısımla rendeleyin. Dereotu yapraklarını çok ince olacak şekilde kıyın. Kabak çiçeklerinin uç kısımlarında bulunan yeşil kısımları yapraklara zarar vermemeye dikkat ederek çıkarın. Yapraklara zarar vermeden, çiçeklerin içerisindeki sarı kısımları alın. Zeytinyağının yarısını geniş bir tencereye döküp yağ ısınınca kuru soğanları bu yağda renk alana kadar kavurun. Pirinçleri yıkayın ve soğanlarla kavurmaya devam edin. Rendelenmiş domateslerle beraber karabiber, tuz, kuru nane ve sıcak su ekleyerek düşük ateşte karıştırarak pişirin. Sosun oturması için kısa bir süre dinlendirdikten sonra kıyılmış dereotunu ekleyip iyice karıştırın. Hazırladığınız dolma harcını çiçeklerin iç kısmına azar azar, çiçekleri zedelemeyecek seviyede doldurun. Çiçekleri, üstten içe doğru dikkatlice katlayıp katlanan yer altta kalacak şekilde tencereye dizin. Kalan zeytinyağını tenceredeki dolmaların üzerlerinde gezdirip, dolmaların yarısına gelecek şekilde ılık su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın ve kabak çiçeği dolmanızı kısık ateşte 30 dakika pişirin. Kabak çiçeği dolmanız hazır afiyetle yiyebilirsiniz. 

 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dilek Özen Arşivi
SON YAZILAR