Yaz aylarında en çok tüketilen meyvelerin başında gelen karpuz serin serin tüketilirken kışın ise çekirdeği çerez olarak rağbet görüyor.

Yaz mevsiminde vatandaşlar bol bol soğuk karpuz tüketip serinlemeye çalıştı. Bir çok vatandaş bu karpuzların çekirdeklerini genelde çöpe attı. Ama Diyarbakır’da insanlar bu karpuzların çekirdeğini ayırıp kış aylarında çerez olarak tüketiyor.

Herkesin evde kolayca bu karpuz çekirdeğini biriktirip kurutabilir. Kurutulan karpuz çekirdekleri kış ayları kolay bir şekilde kavurabilirsiniz. Oldukça lezzetli olan karpuz çekirdeğini bir süre haşladıktan sonra süzüp tuzlamanız gerekiyor.

Tuzlama işleminden sonra yanmaz bir tavada kavurmaya başlayın. Kavurduktan sonra bir tepsinin üzerine döküp güneşte bir gün bekledikten sonra buzdolabına koyup kışın tüketebilirsiniz.

Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azalttığını ileri süren uzmanlar, B vitamini yönünden de karpuz çekirdeğinin önemli bir ürün olduğunu söylüyor.

Ayrıca karpuzun içi, çekirdeği gibi kabuğu da değerlendiriliyor. Kabuğundan ise reçel yapılıyor. O yüzden karpuzun içi serinletiyor, çekirdeği vitamin depoluyor ve kabuğu damakları tatlandırıyor. Şimdiye kadar çöpe atılan çekirdekleri ayırarak kışın tüketebileceğinizi unutmamanızı öneriyorum.

DİĞER YAZILARI