Ege Bölgesinde hatta Aydın’da yaşıyorsanız bir klima demek birçok anlama geliyor demektir. 45 dereceye varan sıcaklıklara baş edebilmek için klima hayat kurtarıcı görev görür. Bu kadar önemli bir görevi olan klimanın bakımı da en az işlevi kadar önem arz ediyor.

Klima bakımı insan sağlığı için büyük bir öneme sahip. Klimanın kullanıldığı alanlarda gözle görülmeyen tozlar, partiküller klima önünde bulunan filtrelerden geçerek, zamanla iç ünite üzerine yapışarak reçine halini alırlar. İç ünite drenaj tavasında uzun süre kaldığında da lajyoner hastalığı olarak bilinen bakterinin oluşması için en uygun zemini hazırlanmış olur. Lajyoner hastalığı yüksek ateş ile ölümcül sonuçlara kadar götürebiliyor. Bu riskli durumun önüne geçmek çok da zor değil. Klimanın periyodik bakımları yapıldığı takdirde bu riskin önüne geçmek mümkün. Cihazın sorunsuz çalışması için periyodik bakımlarının yapılması gerekir, aksi durumda; klimanın performansı büyük ölçüde düşer. Performansı düşen klima daha fazla enerji sarfiyatı yapar bu da yüzde 40’lık fazla bir kullanıma tekabül eder.

Özellikle alerjik anlamda aşırı duyarlı olanların rahatsız olabileceği şekilde kötü ve tozlu hava salınımına neden olabilir. Kompresörü düzensiz çalışacağından ömrü azalır. Kısa vadede maliyetlerin artmasına da neden olur. Klima ideal filtreleme yapamayacağından toz, partiküller ortamda kalır bu da küf mantarları oluşumuna neden olur. Baş ağrısı, sinüzit, kronik yorgunluk, burun kanaması, yüz felci, alerji ve lejyoner gibi hastalıklara neden olabilir. Drenaj sisteminde oluşan tıkanmalar su sızıntılarına neden olabilir. Masraflı tadilatlara yol açabilir. Tabi bu tür sıkıntılarla karşılaşmamak için klimanın bakımını düzenli olarak yapmak en doğrusu olacaktır.