Diyetisyen Buğra Öztürk

Diyetisyen Buğra Öztürk

Kurban Bayramında Beslenme Önerileri    

Kurban Bayramında Beslenme Önerileri    

Kurban Bayramı yılda 1 kez geliyor olsa da aşırı tüketim ihtimali olan kırmızı et ve tatlılar göz önüne alındığında dikkatle geçirilmesi gereken bir süreç haline geliyor. Bahsedeceğimiz öneriler herkes için geçerli olmakla birlikte kronik hastalıkları olanlar için (hipertansiyon, kolesterol, diyabet, böbrek yetmezliği vb) ekstra önem arz ediyor.
-Et tüketimi kesimden en az 24 saat kadar sonra olmalıdır. Etler dinlendirilmezse pişirme ve sindirim sırasında zorluklar yaşanabilir.
-Et hazırlamada kullanılan kesme tahtalarında çiğ sebze ve meyveleri doğrama işlemi yapılmamalıdır.
-Pişirme işleminde kuyruk yağı, tereyağ, zeytinyağı vb yağların kullanımından kaçınılmalıdır. Etin kendi içindeki yağ yeterli olacaktır.
-Pişirme yöntemi olarak; haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan ve kavurma yönteminden kaçınılmalıdır.
-Eti tek başına tüketmek yerine sebzelerle soteleyerek tüketmek sindirim ve porsiyon kontrolü için çok daha sağlıklı olacaktır. Sebze ile tüketilmesi tercih edilmezse masada mutlaka zengin bir salata yer almalıdır.
-Etin yanına pirinç, patates gibi düşük lif oranına sahip besinlerden ziyade bulgur, esmer pirinç gibi tokluk arttırıcı besinler tercih edilmelidir.
-Özellikle kolesterol ve kalp-damar hastaları sakatat ve fazla kırmızı et tüketiminden kaçınmalıdır.
-Kavurma ve kırmızı et öğle öğününde tüketilmeli, akşam öğününde ise sebze ve kurubaklagil gibi posa içeriği yüksek yemekler tercih edilmelidir.
-Günde yaklaşık 3 litre su tüketimi hedeflenmelidir.
-Şerbetli ve hamur tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir.
-Gelen misafirlere sunulan ikramlarda fazla ısrarcı olunmamalı, gidilen yerlerde de aynı şekilde alınan ikram porsiyonlarına dikkat edilmelidir.
    Sağlıklı beslenme ilkelerine ve porsiyon miktarlarına uyulduğu sürece hiçbir problem yaşanmayacaktır. Şimdiden herkese iyi bayramlar dilerim… 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Diyetisyen Buğra Öztürk Arşivi
SON YAZILAR