Sevgili Hedef okurları,
Sizlere kucak dolusu selamlarımı iletiyorum. Daha önce de bahsettiğim gibi sorularınız olursa bana mail adresimden ya da yazılarımın altına yorum bırakarak ulaşabilirsiniz. Yazıma başlamadan önce geçen haftaki yazıma gelen bir kaç soruyu sizlerle paylaşmak istiyorum.
1-Her dişe porselen kaplama yapılır mı?
Öncelikle dişinize kaplama yapılması hekimler tarafından genellikle dişte aşırı madde kaybı varsa veya diş dokularında dolgu ile onarılamayacak bir problem olduğunda tercih edilen bir restorasyon şeklidir. Lakin günümüzde hastalarımızın bazıları sadece estetik kaygılar sebebiyle de bu restorasyonu tercih edebilmektedir. Her iki aşamada da porselen dişlerde kullanılabilen bir materyaldir. Metal alt yapılı veya full porselen olması ise dişin bulunduğu bölge, üzerine aldığı kuvvetler ve estetik açısından değerlendirilerek genellikle hekim tarafından seçilmektedir.
2-Laminalar dayanıklı mı? Kırılır mı?
Uygun teknik ve doğru materyalle uygulanan hiçbir restorasyon kırılma göstermez. Dişlerinizin kapanışına uygun şekilde diş yüzeyi düzenlenmiş ve dişinizin bulunduğu bölgede üzerine gelen kuvvetleri doğru karşılayacak kuvvette doğru seçilmiş bir materyalle restorasyonlarınızı kırık yaşamadan sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz.
Gelelim bu haftaki konumuza. Bu hafta dişlerimize pek de yararı olmayan içecekleri konu edindim.
Hepimiz şekerin diş çürümesine neden olduğunu biliriz. Dişlerin çürümesi ve dolgu yapmak için dişlerin farklı aletlerle delinmesi yüzünden diş hekimlerine gitme korkusu birçok kişiyi alkolsüz, gazlı içeceklere ve tatlılara karşı dikkatli davranmaya itmektedir. Dişlerin sağlığını koruyabilmek için bu düşünceyle bir bardak meyve suyu bir kutu meşrubat içmekten daha çekici görünmektedir ancak bu gerçekten dişler için daha mı iyidir?
Yüksek şeker miktarına sahip içeceklerin diş çürümesine büyük katkıda bulunduğu bir sır değildir. Bu konudaki tek sorun şeker değildir. En sevilen içeceklerin birçoğu, özellikle de meyve suları ve alkolsüz, gazlı, asitli içecekler dişlerin sert yapılarını, diş minelerini eritebilen ve dişlerin iç kısımlarını açıkta bırakarak hassasiyete yol açan asitler içerir.
Asitler sadece hassasiyete (soğuk, sıcak veya tatlı bir şey yerken veya içerken sızlama gibi rahatsızlıklara) yol açmaz, aynı zamanda çürüme riskini arttırır.
Çoğu kişi meyve suyunun asitli içeceklerden daha sağlıklı olduğuna inanma eğilimindedir ancak diş sağlığı söz konusu olduğunda, gerçekler aksini söylemektedir. Greyfurt suyu ve domates suyu gibi meyve suları, çoğu gazlı içecekle aynı (orta derecede asidik olarak kabul edilen 2,5 ila 3,5) pH değerine sahiptir yani kahveden yaklaşık 100 kat daha asidiktir.

Dişleri aşındırabilen birçok asit türü de vardır ve en kötü suçlu meyve sularında oldukça yaygın olan sitrik asittir. Daha da kötüsü, meyve suları esas olarak bütün haldeki meyvelere kıyasla besinlerden yoksundur. Gazlı içeceklerde bulunan ve çürümeyi teşvik eden şeker, meyve sularında bulunan şekerle aynıdır. Açıkçası meyve suları dişler için asitli içeceklerden daha iyi değildir.
Bir zamanlar sağlıklı olarak düşünülen meyve suları için araştırmalar şimdi aslında dişler için asitli içecekler kadar kötü olduklarını göstermektedir. Bu nedenle meyve suları ölçülü içilmeli, yaşama hareket katılmalı ve mümkünse bunun yerine süt içmeye çalışılmalıdır. Bir diş hekimi ya da diyetisyen ihtiyaçları karşılayan, diş sağlığını koruyucu bir beslenme planı oluşturmak için yardımcı olabilir.
Eğer insanlar büyük miktarda portakal suyu içerse veya düzenli olarak meşrubat kullanırsa asitler dişlerin dıştaki koruyucu mine katmanını erittiği için dişlerinin hassaslaşmaya başladığını fark etmeye başlar. Genellikle meşrubatların çoğunda ve özellikle asitli meyve sularında bulunan sitrik asit en büyük suçlulardan biridir.

Kolalı içecekler diş erozyonu konusunda en kötü suçlular olsa da bazı asitli meyve suları (limon suyu ya da portakal suyu gibi) dişlere diğer gazlı içeceklerden daha fazla zarar verebilir.
Birçok sağlık yararına sahip olduğu iddia edilen sıcak limon suyu içmeyi (özellikle sabahları) sevenler bu alışkanlıklarını yeniden düşünülmelidir. Sıcak limon suyu özellikle zararlıdır çünkü içindeki asitler sıcakken diş minelerine aynı miktarda sitrik asit içeren soğuk bir içecekten daha fazla zarar verir.
Herhangi bir asitli içeceği pipetle içmek, sıvı ile dişler arasındaki teması en aza indirmeye yardımcı olur. Asitli içeceklerden sonra ağız musluk suyuyla durulanarak asitler nötralize edilmelidir. Limon dilimlerini emmek gibi bazı alışkanlıklardan tamamen kaçınılmalıdır çünkü bunun getireceği bazı zararlar ağız çalkalandığında bile giderilemez.
Siz siz olun bu içecekleri kullanırken hem vücut hem de diş sağlığınızı önemseyin ve bu konunun uzmanı olan diş hekimi ve diyetisyenlerden görüş alın derim.
Sağlıklı günler dilerim.