Diyetisyen Buğra Öztürk

Diyetisyen Buğra Öztürk

Yazar
Yazarın Tüm Yazıları >

Posa

A+A-

Posa yani lif ağırlıklı beslenmek; bağırsaklarınızın düzenli çalışmasını, kan şekerinizin dengelenmesini ve eğer kilo verme sürecindeyseniz bu süreci kolaylaştırır. Tokluk hormonunun salgılanmasını hızlandırarak öğünlerinizde porsiyon kontrolünü kolaylaştırmayı ve daha uzun süreler tok kalmanızı sağlar.
Hayatınıza posadan zengin besinler ile beslenme alışkanlığını oturtursanız, sağlığınızı koruma ve kalıcı kilo kaybının etkilerini net bir şekilde görebilirsiniz. Diyet programınızın olmazsa olmazlarından posa (lif) ağırlıklı beslenme; bağırsaklarınızın düzenli çalışmasını, kan şekerinizin dengelenmesini ve kilo veriminizi kolaylaştırır. Peki bunu sağlamanın yolu nedir? Posa (lif); vücudumuzun sindiremediği veya kan dolaşımımızın emilimini yapamadığı kompleks karbonhidratlara verilen isimdir. Posa, diğer karbonhidratlar gibi enerji için kullanılmadan vücuttan atılır.

POSANIN FAYDALARI

  -Bağırsakta hacim oluşturur.
  -Dışkı kıvamını artırır.
  -Kabızlığı önler. 
  -Midede oluşturduğu hacim sayesinde uzun süre tokluk hissi verir.
  -Zayıflama programlarında, doygunluk sağlama özelliğinden dolayı açlık duygusunu bastırır.
  -Total kolesterol ve LDL'yi (kötü kolesterol) düşürür.
  -Kalp hastalıkları riskini azaltır.
  -Kan şekerinin ayarlanmasında etkilidir.
  -Toksin (zehirli) maddelerin kalın bağırsakta kalmasını önlediği için kanser riskini azaltır.
  -Kansere karşı koruyucudur.
  -Kolon kanserini önleyici niteliktedir.
  -İnsan organizmasında enerjiye dönüşmediğinden vücut ağırlığının denetiminde etkilidir.
  -Besinlerle alınan toksik maddeleri (hazır gıdalardaki boyalar, gıda katkı maddeleri) bağlayarak vücuttan atılmasını sağlar.
  -Hastalıklara karşı koruyucudur.
  -Posa açısından zengin bir beslenme tarzının kalp rahatsızlığı, tip 2 diyabet, obezite ve bazı kanser risklerini azalttığı bilimsel çalışmalarla ortaya konmuştur.

LİF TÜKETİMİNİ ARTIRMANIN YOLARI

-Kahvaltınıza meyve ekleyin: Kahvaltınıza çilek, erik, kiraz vb meyveler ekleyebilirsiniz. Bunları tek başına tüketmek istemezseniz, müsli veya yoğurtla birlikte tüketebilirsiniz. (kahvaltıdaki karbonhidrat alımına göre mutlaka dengelenmeli)
-Tatlıyı meyveyle değiştirin: Tatlı yerine, muz, elma, şeftali gibi lif oranı yüksek ve şeker ihtiyacınızı karşılayacak meyveleri tüketin.
-Meyve suyu yerine meyveyi katı olarak tüketin: Meyveyi katı olarak tüketirseniz, daha az kalori, daha çok lif alırsınız. Bir bardak portakal suyu yaklaşık 110 kalori olup yok denecek kadar az lif içerir. Fakat bir orta boy portakal bütün olarak tüketilirse, yüksek lif oranının yanında sadece 60 kaloridir.
-Meyve ve sebzeleri kabuklarıyla tüketin: Meyve veya sebzeyi soyarsanız lifini azaltırsınız. Şeftali ve elma gibi kabuklarıyla tüketebileceğiniz besinleri soymamaya gayret edin.
-Yemeklerinizi sebzelerle birleştirin: Çorba, sos ya da etlerinizi sebzelerle zenginleştirebilirsiniz.

Sağlıklı bir hayat sağlıklı alışkanlıklardan geçer, alışkanlıklarımızı gözden geçirelim…

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.