Geldi 11 ayın sultanı Ramazan! Beslenme ve yaşam şeklimizin tamamen değiştiği bir ay bizi bekliyor. Uzun süre açlığın yaşandığı bu dönemde yeterli ve dengeli beslenmek oldukça önemlidir. Önümüzdeki 1 ay boyunca nelere dikkat etmeliyiz gelin beraber inceleyelim.
1 Sahura Kalkmayı İhmal Etmeyin
Genelde çoğu insan sahur yapmadan oruç tutar fakat bu durum vücudumuz için zararlıdır. Oruç nedeniyle zaten vücudumuz uzun bir süre aç kalıyor. Sahur yapmadan bu süreyi daha da uzatmak gün içinde kan şekerinizin daha da düşmesine neden olabilir. Gün içinde daha verimli olmak adına sahur yapmak oldukça kıymetli!
2 Sahurda Yağlı ve Ağır Yemeklerden Kaçının
Sahur, uzun bir açlığa başlamadan önceki son öğünümüzdür. Bu öğünün dengeli ve yeterli olması oldukça önemlidir. Peki, sahurda neler yemeli nelerden kaçınmalıyız?
Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekten oluşan hafif bir kahvaltı yapabilirsiniz. Uzun süre tok tutmasından dolayı yumurtanın altını özellikle çizmek istiyorum. Yağda kızartmak yerine haşlama tercih etmeniz daha doğru bir tercih olacaktır.
Çorba, zeytinyağlı yemekler, kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilebilir. Bu tür besinler midenin boşalma süresini uzatacak ve açlığınızı bastıracaktır.
Yağlı ve ağır yemeklerden uzak durmalısınız. Sahurdan sonra uyku ve açlığın etkisiyle metabolizma yavaşlayacağından bu tür yiyecekleri tüketmek sağlıksız bir tercih olacaktır. Ayrıca bu besinler yağa dönüşeceğinden kilo almanıza da neden olabilir.
Tuzlu besinlerde yine kaçınılması gereken bir diğer gruptur. Susuzluğun ön planda olacağı bu dönemde tuzlu besinler susamayı artıracaktır.
3 İftar Yemeğini Yavaş Yavaş Tüketin
Uzun bir açlık sonrası ilk öğün, İftar yemeği! Düşük kan şekeri ve susuzluk sizi yemek yeme konusunda acelede ettirse de iftar yemeğini yavaş yemelisiniz. Hızlı bir şekilde ihtiyacınızdan fazlasını tüketmeniz sağlık açısından riskli olduğu gibi kilo kontrolünü sürecini de sekteye uğratabilir.
Küçük porsiyonlar şeklinde 5-10 dakika bekleyerek yemek yemek oldukça önemlidir. Ayrıca besinleri iyice çiğnediğinizden emin olmalısınız.
Örneğin iftarı 1 bardak su, 1 adet hurma ve ceviz ile açıp bir süre bekleyin. Daha sonra peynir domates gibi kahvaltılık hafif besinlerle devam edin ve 5-10 dakika bekleyin. Sebze yemeği ya da salata yanında az yağlı et yemekleri ile sürece devam edin.
Kan şekerinizi hızlıca yükselten beyaz ekmek, pirinç pilavı ve sıcak patatesten uzak durun. Yine aşırı şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlı ya da meyve tercih edin.
Bu süreçte yemekler kadar yemekleri pişirme yöntemi de önemlidir. Izgara, haşlama, fırında, buğulama gibi sağlıklı yöntemleri tercih edebilirsiniz.


4 Sıvı ve Su Alımına Özen Gösterin
Uzun süren açlığın rol aldığı bu süreçte metabolizmamız bu sürece uyum sağlamaya çalışmaktadır. Süreçte susuzluk yönetimi en önemli noktalardan biridir. Yeterince su alınmaması bayılma, bulantı, baş dönmesi gibi sorunlara neden olabilir.
İftar ve sahur arası en az 2 litre su içtiğinizden emin olun. Aynı şekilde sıvı ihtiyacınız için ayran, meyve suyu, sade soda gibi besinleri tüketebilirsiniz.
5 İftar ve Sahur Arasını Doğru Planlayın
İftar ve sahur öğünü kadar bu iki öğün arasındaki zaman dilimi de oldukça önemlidir. Bu zaman diliminde susama hissi duymasanız bile sık sık su içmelisiniz. Kafein içeren besinler (çay, kahve vb.) vücuttan su attıracağı için miktarını azaltmalısınız.
İftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olacaktır.
Ramazan Ayının hayırlara vesile olması dileklerimle.