Selülit Neden Olur?
Kadınlık hormonu östrojen fazla salgılanıyorsa, lenf dolaşımı yetersizse ve ailenizde selülit sorunu varsa; siz de selülitle karşılaşabilirsiniz. Selülite karşı antioksidan ve lif bakımından zengin besinler ile omega-3 tüketmeli, tuzdan uzak durmalı ve iyi kan dolaşımı için egzersizi hayatınızın bir parçası haline getirmelisiniz.
Yazı resmi olarak bitirdik. Önümüzdeki yaz için hazırlanmaya başlamanın tam sırası. Plajda güneşlenirken en son isteyeceğiniz şey; selülitli, portakal kabağı görünümünde bacaklar olacaktır. Peki hemen hemen bütün kadınların ortak derdi olan selülitle başa çıkmak mümkün mü? Selüliti durdurmanın ya da azaltmanın yolları neler? Yağ dokusu, yağ hücrelerinin kolayca birleşip birikmesine yol açar. Bu durum, kılcal damarlardaki kan dolaşımını zorlar. Kan dolaşımında yetersizlik başlayınca, o bölgelerde hücre beslenmesi ve yenilenmesi durur. Beslenemeyen yağ dokuları deformasyona uğrar. Doğa gereği; kadınların bağ dokusu çok esnek, karın ve kalçası ise yağlanmaya programlıdır. Bunun nedeni; kadınların hamilelik durumunda ve hamilelik süresi boyunca karın ve çevresinin yeteri kadar esnemesi ve çocuğu koruyacak yağ dokusunun oluşmasını sağlamaktır. Esnek yağ dokusu, sağlıklı çocuklar dünyaya getirmeye yarar.

Diyabet ve Guatr Hastaları Dikkat!
Ailenizde selülit geçmişi varsa ve siz hâlâ pürüzsüz bacaklara sahipseniz; dikkatli davranmanızda fayda var. Kadınlık hormonu östrojen normalden fazla salgılanıyorsa, lenf dolaşımı yetersizliğiniz varsa, herhangi bir nedene bağlı olarak vücutta kortizonunuz artarsa, şeker veya guatr hastası olursanız; sizde de selülit oluşumu kaçınılmaz hale gelir.

Kıyafetler önemli!
Bunların dışında yanlış duruş halinde sıkışan iç organlar, toksik maddeleri atamaz. Yüksek topuklu ayakkabılar ve dar giysiler tercih etmek de dolaşım sistemini etkileyeceğinden selülit oluşumunu hızlandırır.

Nasıl Beslenilmeli?
Selülit, temelde bir yağ hücresi olsa da yapısı bozulduğu için erimesi kolay değildir. Zayıflamaya yönelik bir beslenme programı ile yağ dokuları erirken selülitler yerli yerinde kalır. Bu nedenledir ki çok zayıf olan kişilerde bile selülit vardır. Selülit tedavisi için daha özel bir beslenme programı uygulanmalıdır. İşte bu konuda dikkat etmeniz gerekenler:
- Beslemenize mümkün olduğunca antioksidandan zengin besinleri dahil etmeye çalısın. Kiraz, akai ve narenciye gibi kırmızı ve turuncu meyveler ve sebzeler tüketmeye dikkat edin. Antioksidanlar, hücreleri zarara uğratan ve selülit oluşumuna sebebiyet veren serbest radikallerin bir numaralı düşmanıdır.
- Kan dolaşımının zayıf olması selülite neden olur. Selülit bölgelerine yönelik egzersizler aksatılmamalıdır.
- Bol miktarda zeytinyağı, omega-3 içeren balık yağı ve keten tohumu ile beslenmek selülite karşı iyi bir savaş yöntemidir.
- Toksinler dermis tabakasını etkileyerek selülite neden olur. Sigara, alkol, kahve ve işlenmiş gıdaları hayatınızdan çıkartın ya da azaltın.
- Alkol ve aitli içecek tüketimi toksisiteyi arttırdığı için minimumda tutulmalıdır.
- Tuz ve şeker tüketimini azaltın.
- Kızartmalardan uzak durun. Tercihleriniz genelde ızgarada pişen yiyecekler yönünde olsun.
- Proteinler vücutta tuz tutulmasını ve ödem oluşmasını önler. Bu nedenle protein ağırlıklı beslenin.
- Kabuklu deniz ürünleri, hindi ve yumurta tüketmeye çalışın.
- Lif ağırlıklı beslenin.-
- Öğün atlamayın.
- Dokuları kuvvetlendirmek için A ve E vitamini, magnezyum, fosfor ve silisyumdan zengin beslenin.