Sınırda (borderline) kişilik bozukluğu ciddi bir psikolojik rahatsızlıktır. Sınırda kişilik bozukluğu olan bir kişi cildi üçüncü derece yanık bir insana benzer. Koruyucu katman artık yanıp yok olmuştur. Tıpkı yanık bir deriye dokunulduğunda olduğu gibi ufacık bir dokunuşta acı ve ızdırap çeker. Bu rahatsızlıkla baş eden kişiler duygu ve davranışlarını düzenlemelerine yardımcı olacak becerilerden yoksundurlar. Sürekli ve yoğun bir duygusal boşluk duygusu içerisindedirler.

NASIL BİR RAHATSIZLIKTIR?
Diğer kişilik bozuklukları gibi genellikle ergenlikte ya da erken yetişkinlik döneminde baş gösterir. Bu rahatsızlığı diğer kişilik bozukluklarından ayıran en önemli özelliği kişinin duygusal, davranışsal, düşünsel, sosyal ve içsel bir düzensizlik içerisinde olmasıdır. Yaşadıkları ilişkiler sınırda kişilik bozukluğu olan kişinin benliğini, kendine olan bakış açısını, davranışlarını ve gündelik hayatını yaşama şeklini derinden etkiler. Bu kişilerin özgüven duyguları çok kırılgan olduğu için başkaları tarafından kabul edilmeye ya da reddedilmeye karşı aşırı derecede hassastırlar. Bu kişiler terkedildikleri ya da reddedildikleri durumlarda kendilerine zarar verme davranışlarına yönelirler. Yeni bir ilişkiye başladıklarında ilişki kurdukları kişinin tüm zamanını kendisi ile geçirmesini isterler. Bir an önce yakın bir ilişkiye başlamak için ilişkinin çok başlarında kendileri ile ilgili en gizli sırları paylaşırlar. Sınırda kişilik bozukluğu yaşayan bireyler çok kısa bir sürede partnerlerine taparcasına sevgi ve hayranlık duymaya başlarlar. Fakat karşıdan aynı ilgi ve sevgiyi göremedikleri takdirde bu sevgi ve hayranlık duyguları birden nefret ve öfkeye dönüşür. Bu kişilere karşı öfkelerini net bir şekilde sergiler. Sonrasında bundan dolayı suçluluk, pişmanlık, utanç duyguları yaşar ve kendilerini değersiz, zayıf, kötü hissederler.

BELİRTİLER
Sınırda kişilik bozukluğu tanısı alabilmek için aşağıdaki belirtilerden en az beş tanesinin görülmesi gereklidir:
1- Gerçek ya da hayali bir terk edilmeden kaçınmak için çılgınca çaba harcamak.
2- Karşısındakileri aşırı büyütüp, göklere çıkarma ve aşırı değersizleştirme gibi başkalarına aşırı değer, değersizlik verme ile seyreden tutarsız ilişkiler.
3- Kimlik karmaşası denilen kendini algılayışında, önem verilen kültürel- ahlaki değer anlayışında değişkenlikler.
4- Kendine zarar verme olasılığı fazla olan, iki ya da daha çok durumda sonunu düşünmeden, aniden yapılan eylemler (aniden çok para harcama, madde kullanımı, hızlı ve tehlikeli araç kullanma, birden aşırı yemek yeme gibi).
5- Yineleyen bir şekilde intihar girişimleri, intihar tehditleri, kendi kendine zarar verme.
6- Duygu durumunda aşırı tepkililiğe bağlı olarak sürekli duygusal değişkenlik hali (saatler içinde değişen birbirini izleyen öfkelilik, üzüntü, kaygı, sevinç dönemleri).
7- Kişinin kendisini sürekli olarak boşlukta hissetmesi.
8- Öfkeye hakim olamama.
9- Stresle ilişkili, gelip geçici, kendine kötülük yapılacağı düşünceleri.

NE YAPMALI?
Sınırda kişilik bozukluğu genellikle depresyon, anksiyete bozuklukları, yeme bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu, bağımlılıklar ve bipolar bozuklukla beraber seyreder. Ne yazık ki bu rahatsızlık aynı zamanda intiharların da en fazla görüldüğü ruhsal rahatsızlıklardan biridir.
 Tedavi olun. Tedavi edilen kişiler tedavinin ilk yılında hemen iyileşme gösterirler. Sınırda kişilik bozukluğunun tedavisi psikoterapi, aile desteği ve ilaç tedavisi ile beraber yapılır.
 Başkalarından destek alın. Hayatınızda sizi seven ve önemseyen insanların desteği inanılmaz olumlu etkilere sahiptir. Kişiye yalnız olmadığını hissettirir ve iyileşeceğinin umudunu verir.
 Kendinize iyi bakın. Ruhsal olarak iyileşmek için öncelikle fiziksel sağlığımıza önem vermemiz gerekir. Sağlıklı beslenme, düzenli uyku ve egzersiz yapmak sağlıklı olmak için çok önemlidir. Hayatınızda sizi strese sokan ve mutsuz eden faktörlerden uzak durmaya çalışmak da bu süreçte yardımcı olacaktır.