Sevgili Hedef okurları,
Sizlere kucak dolusu selamlarımı iletiyorum. Daha önce de bahsettiğim gibi sorularınız olursa bana mail adresimden ya da yazılarımın altına yorum bırakarak ulaşabilirsiniz. Yazıma başlamadan önce geçen haftaki yazıma gelen bir kaç soruyu sizlerle paylaşmak istiyorum.
1-Çatlak dişlerin illaki çekilmesi gerekir mi?
Dişin çatlamış veya kırılmış kısmına bonding uygulaması yapılabilir, dolgu restorasyonu yapılabilir, kırık dişi tamamen kaplayan bir protezle restore edilebilir, en şiddetli durumlarda, çatlak dişin derinine nüfuz ettiğinde, kök kanal tedavisi gerekli olabilir. Daha derin ve kötü bir şekilde çatlarsa, çekilmesi de gerekebilir.
2-Sürekli buz yemek de dişte çatlağa sebep olur mu?
Uzun süreli ve sık bir şekilde dişlerinizi fazla soğuğa maruz bırakmak diş yüzeylerinde çatlak oluşumunu elbette ki kolaylaşmasını sağlar. Çok soğuk ve çok sıcak yiyecek içeceklerin bir arada tüketilmesi de bu soruna sebep olabilmektedir.
Gelelim bu haftaki konumuza. Bu sefer tütün ürünlerinin diş ve dişeti üzerindeki etkilerinde bahsedeceğim.
İçeriğindeki 50’den fazla zararlı madde ve partikülle sigara, insan sağılığını tehdit etmekle birlikte akciğer, kalp-damar, gırtlak hastalıklarına ve ilerlemiş vakalarda kanser oluşumuna sebep olmaktadır. İnsan sağlığını riske sokan pek çok kanser türünün de nedeni, öldürücü alışkanlıkların başında gelen sigara, içinde bulundurduğu nikotin ile ağız ve diş sağlığını da olumsuz etkiliyor.
Dünya genelinde bir milyarın üzerinde kişinin, ülkemizde ise yetişkin nüfusun yarısına yakın kısmının sigara kullandığı tahmin edilmektedir. Ayrıca Türkiye’de her sene yüz binden fazla kişinin sigaranın oluşturduğu hastalıklar sebebiyle öldüğü bildirilmektedir. Tiryakilerinin yarısının ölümüne sebep olan sigara, pek çok kansere sebep olmakla beraber, ilk olarak temas ettiği ağız bölgesine de çok zararları olduğu tespit edilmiştir. Sigaranın sebep olduğu kanser hastalıklarından birisi de ağız kanseridir. Ağız kanseri olan hastaların %75’lik kısmının sigara ve alkol kullandıkları tespit edilmiştir.
Sigara içenlerde diş eti hastalığı görülme oranı, içmeyenlere göre 4 kat daha fazla izlenmektedir. Diğer tütün ürünlerin de; diş eti ve çevre dokular üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğu bilinmektedir.
Bu etkileri şöyle sıralayabiliriz:
Dişlerin üzerinde katran artıkları veya koyu-kahverengi lekeler,
Damakta kırmızı renkli iltihabi oluşumlar,
Dişeti hastalığına yatkınlık,
Kötü ağız kokusu,
Siyah kıllı dil görüntüsü,
Ağızda doku bozuklukları,
Dişeti çekilmesi
Ağız kanseri
Bunların arasında özellikle ağız kanserleri geri dönüşümsüz büyük hasarlara da sebep olabilmektedir. Tütün ürünleri, ağız kanseri oluşmasındaki en büyük risk faktörüdür.
Ağız kanserleri;
• ağızda ağrısız şişlik oluşumu,
• ilerlemiş durumlarda dokuların yıkıma uğramasıyla geçmeyen ağrılar,
• ağız içinde beyaz- kırmızı odaklar,
• yutkunma güçlüğü, konuşma zorluğu,
• ağız içinde kanama odakları, çeneyi açmada güçlük ile ortaya çıkar.
Ağız ve yüz bölgesinde alışılmışın dışında gelişmeler fark eden kişiler muhakkak diş hekimine muayene olmalıdırlar. Sigara içmenin, ağız kanserleri oluşmasında risk faktörü olduğu unutulmamalıdır.
Düzenli olarak diş kontrollerini yaptırmanız erken tanıda önemlidir. Sigara içen kişilerde ağızda oluşan zararlı etkiler sigaranın oluşturduğu yüksek ısı ve oluşturduğu 1000 den fazla zararlı maddeye karşı oluşmaktadır.
Sigara içen kişilerin ağız sağlığını koruyabilmeleri için almaları gereken tedbirler;
Düzenli olarak günde iki kez dişlerin fırçalanması, diş arası fırçası veya diş ipi kullanarak dişlerin ara yüzlerinin temizlenmesi, sigara içenlerde sıkça görülen siyah kıllı dil oluşumu ve ağız kokusunun azaltılması için dil yüzeyinin de fırçalanması, 6 aylık düzenli periyotlarla diş hekimi kontrollerinin yapılması şeklinde sıralanabilir. Sigaranın ağız kanserini tetiklediğini unutmamakta her zaman fayda vardır.
Merakla başlayıp sonradan kişiyi kendisine esir alan sigaranın, genel sağlığa ve ağız diş sağlığına verdiği zararların yanında kişiye verdiği ekonomik zarar da yadsınamaz.
Unutulmamalıdır ki; sigaraya başlamak kişisel bir tercihse, bırakmak da kişinin iradesini kullanarak gerektiğinde profesyonel hekim desteği alarak yapabileceği bir tercihtir. Sigarayı bıraktığımızda sağlıklı bir vücut ve ferah bir nefes, sağlıklı ve beyaz dişler, sağlıklı dişetleri bizi bekleyecektir ve her yönden daha kaliteli bir yaşama tekrar merhaba deme şansımız olacaktır.
Sağlıklı günler dilerim.

DİĞER YAZILARI