Dt. Aybüke Yitim

Dt. Aybüke Yitim

Sinüzit ve Diş Ağrısı Karışabilir!   

Sinüzit ve Diş Ağrısı Karışabilir!   

Sevgili Hedef okurları,
Sizlere kucak dolusu selamlarımı iletiyorum. Daha önce de bahsettiğim gibi sorularınız olursa bana mail adresimden ya da yazılarımın altına yorum bırakarak ulaşabilirsiniz. Yazıma başlamadan önce geçen haftaki yazıma gelen bir kaç soruyu sizlerle paylaşmak istiyorum.
1-Çay içmek de diş çürüğünü önler mi?
Siyah çayın içerdiği florürün de çürüğü azaltıcı rolü vardır. Çaylarla ilgili yapılan çalışmalarda, antimikrobiyal etkinliklerinin; fermentasyon miktarları arttıkça azaldığı; fermente olmamış olan yeşil çayın, diğer fermente edilmiş çaylara göre en yüksek antimikrobiyal ekinliğe sahip olduğu gösteren çalışmalar mevcuttur. Yeşil çayın içeriğindeki bileşikler; bakterileri yok edici ve diş yüzeyine yapışmasını engelleyici özellik göstermektedir.
2-Peynir gerçekten diş yüzeyini koruyor mu ?
Peynir, ağız ortamının pH’ını yükselterek, dişlerde çürük oluşumunu önleyebilmektedir. Bu çürük önleyici besinlerin en başında peynir gelmektedir. Peynir; çürüğün önlenmesinde etkili olan kalsiyum ve fosfat iyonlarını ve ayrıca çürük önleyici özelliğe sahip bir protein olan kazeini içermektedir.
Gelelim bu haftaki konumuza. Benim de bu hafta fazlasıyla mustarip olduğum bir konudan bahsedeceğim sizlere: Sinüzit ve diş ağrısına benzeyen yan etkileri.
Sinüsler burun çevresindeki kemiklerde bulunan içi hava dolu boşluklardır. Sinüzit bu boşlukların iç yüzeyini döşeyen mukozanın iltihabını belirten genel bir tanımdır. Sinüzit belirtileri kişiden kişiye değişmekle birlikte; genellikle burun tıkanıklığı, geniz ve burun akıntısı, ses değişikliği, koku alamama şikayetleri ön plandadır.
 Zaman zaman hafif ateş de bu tabloya eşlik edebilir. Özellikle maksiller sinüsler konumları nedeniyle üst çene diş kökleri ile çok yakın ilişkidedir. Bu nedenle diş ağrısı ve sinüzit ağrısı sıklıkla karıştırılabilmektedir.
Sinüsler ağzınızda bulunmadığından, sinüs enfeksiyonlarının diş ağrısına neden olması size tuhaf gelebilir. Fakat, maksiller sinüsler (yanak kemiğinde bulunan sinüsler) aslında üst azı dişlerin köklerine oldukça yakındır. Sinüsler enfekte olduğunda ve iltihaplandığında, beyin, ortaya çıkan ağrıyı komşu dişlerden gelen ağrı olarak yorumlayabilir.
Sinüzite bağlı diş ağrısı ile baş etmek, özellikle sorunun dişinizde değil sinüsünüzde olduğunu öğrendiğinizde sinir bozucu olabilir. Sinüzite bağlı diş ağrısını hafifletmenin en iyi yolu mukustan kurtularak sinüslerdeki basıncı azaltmaktır.
Peki sinüzite bağlı diş ağrısı ne kadar sürer? Diş ağrısına katkıda bulunan başka faktörler olmadığı sürece, sinüs enfeksiyonu geçtiğinde diş ağrısı da duracaktır. Sinüs enfeksiyonu varken diş ağrısının ortaya çıkması acı verici olsa da, hastaların genellikle 7 ile 10 gün içinde düzeldiğini görmekteyiz. Bu süre zarfında kendinizi iyi hissetmezseniz,  mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Bunun yanı sıra sinüzit diş ağrısına neden olabileceği gibi dişteki enfeksiyon kaynaklı sinüzit de gelişmiş olabilir. Üst azı dişlerinde enfeksiyon durumunda, gömülü 20 yaş dişi olması halinde maksiller sinüs enfeksiyonu oluşabileceği pek çok araştırmanın sonucunda ortaya konmuştur.
Maksiller sinüs enfeksiyonlarında Kulak Burun Boğaz uzmanlarının yanı sıra diş hekimleri tarafından üst dişlerdeki enfeksiyon varlığının değerlendirilmesi de çok önemlidir. Özellikle tek taraflı burun akıntısıyla birlikte ağız kokusu, dişlere dokunulduğunda şiddetli ağrı gibi belirtilerden yakınıyorsanız, dental kaynaklı sinüzit ihtimali göz ardı edilmemeli ve dişteki enfeksiyona yönelik tedavi için diş hekimine başvurulması gerekmektedir.
Diş ağrısı ve sinüzit ağrısı çoğu zaman birbirine karışır. Genellikle üst çenedeki diş köklerinin iltihaplanması sonucu yanağa yayılan ve sinüzite benzeyen bir ağrı oluşur. Kısacası üst çenedeki bir diş kökünde iltihap varsa, hasta tıpkı sinüzit hastalarında olduğu gibi başlarında tonlarca ağırlık varmış gibi hissederler. Ek olarak çene eklemindeki rahatsızlıklar da yüzde sinüziti taklit eden ağrılara neden olabilirler. Yaygın olarak yanak bölgesinde kulağa doğru ilerleyen bu ağrılar sinüzit ağrısı ile karıştırılabilir.
Ayrıca diş köklerindeki kist, iltihap ya da çürükler sinüzite yol açabilir. Diş köklerindeki kistler, iltihaplar ve çürükler sinüzitin önemli sebepleri arasındadır. Burun akıntısıyla birlikte ağız kokusu ve dişlere dokunulduğunda şiddetli ağrı gibi belirtilerden yakınıyorsanız diş kaynaklı sinüzit düşünülebilir. Sinüzit nedeni iyi araştırılmalıdır. Çünkü diş kökündeki iltihaba bağlı olarak gelişen sinüzitte mutlaka iltihaplı dişin tedavisi gerekmektedir. Sadece sistemik ilaç tedavisi sorunu çözmez. İltihaplı diş kökünün de temizlenmesi şarttır.
Özetle uzun süreli geçmeyen veya sık tekrarlanan sinüzit rahatsızlığınız varsa kulak, burun, boğaz doktorunuza ek olarak diş hekiminize danışmanızı öneririm.
Sağlıklı günler dilerim.


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dt. Aybüke Yitim Arşivi
SON YAZILAR