GÜLİZAR ŞENGÜL PEÇEN

GÜLİZAR ŞENGÜL PEÇEN

 SU KAYNAKLARI SORUNU

 SU KAYNAKLARI SORUNU

Hava şartlarındaki ani değişiklikler, sıcaklık farklarının büyük değişiklik göstermesi, kuraklık sonrası su kaynaklarındaki sorunlar tarımsal üretimi tehdit eder konumuna geldi.
Bu durumdan en çok tarla bitkileri ve meyve ağaçları olumsuz yönde etkilendi.. Maalesef bazı ürünler sıcaktan, bazıları dondan yandı. Bu dönemde, en çok buğday, fındık, zeytin, kayısı, ceviz, badem gibi tarımsal ürünler zarar gördü.
Hava değişikliklerinin yaşanması sonucunda kuraklık sorunu ve su kaynaklarının en verimli şekilde kullanılması ile ilgili çözüm arayışları, yeni önlemler  ve yeni modeller de gündeme geldi.İste bu kapsamda mevcut su kaynaklarının  en verimli  şekilde tarımsal üretimde kullanılması amacıyla Aydın Valiliği “Kısıtlı Sulama Programını” hayata geçirmek üzere uygulamaya aldı. 
Aydın Valisi Hüseyin Aksoy imzası ile yayınlanan bu programa göre,2021 yılı sulama döneminde Adıgüzel,Kemer,Çine Barajından sulanan Aydın, Akçağ,Nazilli,Koçarlı  ve Söke ovasında Çiftçilere su kısıtlaması yapılarak en fazla 2 kez su verileceği belirtildi. Programda, büyük menderes havzasında kuraklık nedeniyle 2021 sulama sezonunda geçici olarak yeni yer altı kuyuları açılması  ve mevcut kuyuların kullanılmasına da  izin verilmesi ile ilgili yeni bir düzenleme getirildi. Bu hususta   kuyuların açılmasına  izin verilmesi, prosedürlerin kolaylaştırılması olumlu karşılanırken diğer taraftan da kuyu açma maliyetleri üreticilerimizi kara kara düşündürdü.
Çiftçiler ise yeni sulama programdan biraz endişeli. 
Büyük menderes havzasında en çok pamuk, mısır ve yem bitkileri ekildiğinden bu ürünlerin daha çok etkileneceği öngörülüyor. Özellikle Aydın, İncirliova ve Koçarlı bölgelerinde pamuk 4/ 5 kez sulanırken, Söke Ovasında pamuk 2 veya 3 kez sulanmaktadır. 
Çiftçiler sulamadaki kısıtlamadan  dolayı tarımsal  üretimin olumsuz etkileneceğini düşünürken  ne ekeceği konusunda da kararsız ve kaygılı.   Bazı çiftçiler  tarımsal verimlilik için 4, 5 kez su isteyen ürünlere karşı daha az su alan ürünlerin ekilmesi gerektiğini düşünürken, hayvancılıkla ilgili üreticilerin de yem konusunda kaygıları olduğu  gözlenmektedir. 
Kısıtlı Sulama Programının uygulanmasıyla birlikte Büyük Menderes havzasında ihtiyaç duyulan su kaynağının daha kolay karşılanması,  üretimde verimlilik elde edilmesi ve gelecekteki muhtemel su sorunlarının giderilmesi konusunda bir direnç oluşturulmasını ümit ediyoruz.
Eminimki kendi topraklarımızda kendi ürettiğimiz ürünleri kendimizin  tüketmesi ülkesini seven herkesi memnun eder. Toprağımıza ,Suyumuza ve Havamıza sahip çıkalım.  


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜLİZAR ŞENGÜL PEÇEN Arşivi
SON YAZILAR