Bir toplum cinsinden yalnız birinin gereklerini kazanmasıyla yetinirse o toplum yarıdan fazla eksiklik içinde kalır.
Bir millet gelişerek ve medenileşerek işlenirse özellikle bu noktayı temel olarak kabul etmek mecburiyetindedir.
Bizim topluluğumuzun başarısızlığının nedeni, kadınlarımıza karşı gösterdiğimiz ilgisizlik ve kusurdan doğmaktadır.
Milletimiz kuvvetli bir millet olmaya karar vermiştir.
Kadınlar sosyal hayatta erkeklerle beraber yürüyerek birbirinin yardımcısı ve destekçisi olacaklardır.”
Bu kıymetli ifadelerin sahibi Mustafa Kemal Atatürk ‘ün Büyük Türk Kadınının toplumsal yaşam ve üretim alanlarına, siyaset sahnesindeki örgütlenmesine özel bir anlayış ve biçim getirmiştir.
Milli mücadele döneminde, gönüllerinde vatan muhabbeti taşıyan güçlü ve cesur kadınlarımızın , çabaları ve başarıları sayesinde Türk Kadınının siyasal mücadelesini inşa etme süreci başlar..
İşte o yıllarda ilk olarak Kadın Hakları Cemiyeti kurulur. Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda kadınlarımız, seçme ve seçilme hakları ile ilgili yoğun bir gayret gösterirler... Gelecek nesilleri yetiştirecek olan kadınların hakkettiği itibari ve eşit yaşam seviyesine ulaşması adına bir mücadele verirler...
Bu dönemde Nezihe Muhittin ve arkadaşları “Türk Kadınlar Birliği” adı altında bir dernek kurarlar.
Modernleşmenin topluma kazandırılmasındaki eğitim seferberliği ve Cumhuriyetin kazanımlarıyla artık kadınlar yüzlerini siyasete çevirirler...
İlk olarak kadınlarımıza 1930 yılında belediye seçimlerine katılma hakkı, 1933 yılında muhtar seçme ve seçilme, 1934 yılında ise milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanınır.
Oysa ki,
Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkı verildiği tarihte henüz bir çok batılı ve İslâm ülkelerinde kadınlar bu haklarına sahip değillerdi!!
Cumhuriyetin kazanımları ile Büyük Türk Kadını hakkettiği itibarını kazanmış ve kamusal alanda varlığını göstermiştir.
Şüphesiz ki
Cumhuriyet dönemi kadın devrimcilerimizden aydınlarımızdan biri de Gül Esin idi...
Gül Esin Aydın şehrimizin Çine (Karpuzlu) ilçesine bağlı Demircidere Köyünde muhtarlık seçiminde bir çok adaya göre fazla oy ile seçilen ilk kadın muhtarımızdı..
Gül Esin, köyündeki halkının dayanışma kültürüne önem vermiş, kız çocukları için eğitim seferberliği başlatmış , gençleri üretime, öğrenmeye ve spora yönlendirerek topluma kazandırmaya çalışmıştır.
Yerel kalkınma öncülerinden biri olan Gül Esin köyünde bir aydınlanma hareketini başlatmış, Türk Kadınının siyasete kattığı olumlu değer ile bilinmiştir.