Bazen yemek yaparken attığımız tuz oranı kafa karışıklığına neden olabiliyor. Hatta bazen yemeğe kaç kaşık tuz attığımızı unutup fazladan tuz ekleyebiliyoruz. Tabi bunun ardından büyük bir pişmanlıkla yemeğimizin tuzlu olduğunu tatmış oluyoruz. Bazı durumlarda yapılan bu yanlışın telafisi olmazken bazen tam tersi yemeklerimizi kurtarmak mümkün olabiliyor. Saatlerce uğraştığımız emeğimizin çöp olmaması için birkaç taktik paylaşmak istiyorum.
Yaptığımız çorbamız tuzlu olduğunda tadını seyreltmek için su yerine süt ekleyebilirsiniz. Süt çorbamızın hem besin değerini arttırır, hem de kıvamını korurken tuzun tadını suya göre daha etkili şekilde azaltır.
Bazılarımız süt sevmeyebiliyor. Süt yerine birkaç parçaya böldüğünüz patatesleri çorbanıza ekleyebilirsiniz. Patates içeriğindeki lifler sayesinde pişerken tuzlu suyu çeker. Damak zevkinize göre patatesi çorba içinde ezebilir veya 15 dakika sonra bütün halinde çıkarabilirsiniz.
Tencere yemekleri tuzlu olduğunda soyulmuş patates eklemek en sık ve aynı zamanda hayat kurtaran bir yöntemdir. Patatesi doğrayarak yemeğe ilave edebilir veya çorbalarda yaptığınız gibi birkaç parçaya bölüp piştikten sonra yemekten çıkarabilirsiniz. Bu tuzlu olan yemeğinizin tuzunu büyük oranda çekmesine yarayacaktır.
Pişmiş aşa su katılmaz atasözümüzü bilirsiniz. Yemekler piştikten sonra su ilave edilmesi tadını etkileyecektir ama yemeğiniz tuzlu olmuşsa biraz su ekleyip bir süre daha pişirmek tuz oranını düşürecektir.