PROF. DR. HÜSEYİN YILMAZ

PROF. DR. HÜSEYİN YILMAZ

Yükseköğretimin geleceği ve Aydın için vizyon geliştirme  

Yükseköğretimin geleceği ve Aydın için vizyon geliştirme  

Üniversiteler bulundukları bölge için etkisi ve önemi giderek artan yapılar haline gelmiştir. Geleneksel eğitim, öğretim ve bilimsel araştırma faaliyetleri ekonomik değer ve zenginlik yaratmada yeterli başarılar olmaktan çıkmıştır. Halkın üniversiteden beklentileri de giderek yükselmektedir. Ülkemizde 2000’lerin başlarındaki özelleştirme sürecinden sonra Devletin elinde sınırlı sayıda işletme kalmış, üniversite mezunu gençler ve iş arayanlar Devlet kurumları dışındaki özel sektör, Sivil Toplum Kuruluşları ve kendilerinin geliştirdikleri girişimcilik projeleri ile geleceklerini farklı alanlarda aramaya başlamışlardır. Özel girişim sistemlerinin ekonomik işleyişi ve gelişmeleri girişimcilerden beklemesi, güçlü iş insanlarının, piyasada iş yapacak, para kazandıracak projeleri geliştirmeleri için önemli bir fırsat penceresi oluşturmaktadır. Bu noktada üniversiteler sadece ülkemizde değil tüm dünyada iş süreçlerini, yönetim hiyerarşilerini, kadro sistematiklerini güncel duruma getirmektedirler. 
Üniversitelerin bu gerçekler karşısında değişen başarı standartlarıyla birlikte teknokentler aracılığıyla bölgelerinde ve şehirlerinde yeni istihdam alanları yaratmaları, sanayici ve çiftçinin üretimine de yeni teknolojiler, iş yapma yöntemleri ve pazarlar bularak rehberlik etmeleri gerekmektedir. Üniversite yetkilileri yükseköğretimin değişen taleplerine ve halkın beklentilerine uygun bir inovasyon kültürü oluşturarak iyi işleyen bir üniversite modelini uygulamaya başlamalıdır. Bu doğrultuda üniversite yönetimleri, eski moda düşünce sistematiğini ve yönetici davranışlarını geride bırakarak yapay zeka desteğinde ve bütünüyle dijital yetkinliğe dayalı öğrenme süreçlerini başlatmalıdır.  İçinde bulunduğumuz çağ bilgi çağıdır. Dünya toplumları hızla sanayi sonrası bilgi temelli bir topluma dönüşüyor. Sanayi tipi üretim yerini, oldukça süratli bir şekilde malzeme ve emek yoğun üretimden bilgi yoğun ürün ve üretime bırakıyor. Bölge ve şehir ekonomileri için zenginlik yaratabilmek teknokentlerde, araştırma merkezlerinde ve laboratuvarlarda yeni bilginin yaratılmasına ve bunun hızla uygulanmasına bağlı hale geliyor. Tüm bu gelişme beraberinde her yeni teknoloji ve çağ gibi kendi sistemini de ortaya çıkararak şekillendiriyor. Bu şekillenme ve yeniden yapılanma sürecindeki üniversiteler bilgi çağı gerçeklerine doğru evrilmektedir. Sağlık, ulaşım, iletişim ve enerji gibi ekonominin yeniden yapılandırılmış diğer sektörlerin deneyimlerinden dersler çıkararak yönetim hiyerarşisi ve insan kaynakları başta olmak üzere organizasyon yapısını değişim filtrelerine tabi tutarak, tüm iş süreçlerini de değişim mühendisliğinden geçirerek yeniden yapılanmaya odaklanacak üniversiteler bölge ve şehir ekonomisinin en etkin işleyen parçaları şekline dönüşecektir.  
Aydın ve bölgesinde, yükseköğretimin geleceğine dönük bir vizyon geliştirmede; öncelikle öğrenci merkezli bir üniversite işleyişi dikkate alınmalıdır. Bir başka ifadeyle üniversiteler fakülte merkezli olmaktan çıkarak, öğrencilere öğretilmek istenilen konular yerine öğrencilerin öğrenmek istedikleri konulara odaklı yapılara dönüşmelidir. İkinci olarak, yüksek maliyetli ve düşük verimlilik üreten yönetim modeli ve uygulamaları yerini, takım çalışması kültürü ve kapsayıcı liderliğe dayalı yapılara bırakmalıdır. Üçüncü olarak, gelişmiş eğitim ve becerilere ihtiyacın olduğu günümüzde, yaşam boyu öğrenmeyi sürdüren ve destekleyen bir üniversite anlayışı sergilenebilmelidir. Dördüncü olarak, etkileşimli ve işbirlikçi öğrenme teknikleriyle, dijital çağın kolaylık ve hız bekleyen yararlanıcılarına etkili bir şekilde ulaşılabilmelidir. Son olarak öğrencinin ihtiyaçlarına uyarlanmış, farklı öğrenme ortamlarının tasarımına olanak veren yapay zeka teknolojisinin parlak potansiyelinden faydalanılmalıdır. Aydın ve bölgesinde geleceğin üniversite model ve süreçlerinin benimsenmesiyle, üniversite-şehir bütünleşmesi, ekonomik zenginliğin harekete geçirilmesi, yükseköğretimin uluslararası standartlara yükseltilmesi, öğrenci talebinin artması, sanayi ve üniversite işbirliğinin güçlenmesi ve Aydının daha yüksek kişi başına milli gelire sahip olmasına önemli katkılar yapacaktır. Bir sonraki yazıya kadar maske, mesafe ve temizlikle bir arada, sağlık ve esenlik dolu günler dilerim.


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
PROF. DR. HÜSEYİN YILMAZ Arşivi
SON YAZILAR