Aydın Hedef Gazetesi'nden Kevser Dayan'ın haberine göre; Türkiye’nin 21’inci şehir hastanesi niteliğinde olan ve yapımı tamamlanan Aydın Şehir Hastanesi’nin açılışına sayılı günler kaldı. Resmi açılışla birlikte Aydın Şehir Hastanesi’nin tam kapasiteyle hizmet vermeye başlamasının ardından Efeler’de güncel olarak hizmete devam eden Atatürk Devlet Hastanesi ve Aydın Devlet Hastanesi’nin aşamalı şekilde taşınması planlanıyor. Böylece il genelindeki sağlık hizmetleri tek çatı altında toplanacak ve hasta yoğunluğu dengelenmesiyle randevu süreleri kısalacak. Bu sayede vatandaşların istedikleri polikliniklere daha kolay randevu bulabilmeleri ve muayene sürelerinin de uzaması öngörülüyor. Aydın Tabip Odası Başkanı Rıza Akdeniz, konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak şehir hastanesinin faaliyete geçmesinin kentteki randevu sorununa kalıcı çözüm olamayacağını ve muayene sürelerinin uzatılamayacağını dile getirdi. Akdeniz, randevularda oluşan yığılmaların engellenmesi ve ihtiyacı olan vatandaşların kolay randevu bulmalarının sağlanması için sağlık sistemindeki politikaların düzenlenmesi gerektiğini ifade etti. Vatandaşların bir polikliniğe sıra almadan önce aile hekimlerine yönlendirilmesi uygulamasının sıkılaştırılması gerektiğini aktaran Akdeniz, yalnızca aile hekimi onay verirse gerek görürse randevu verilmesinin çözüm olabileceğini dile getirdi.

“HERKES UFACIK SORUNDA POLİKLİNİĞE GİTMEK İSTİYOR”
Şehir hastanesinin açılmasının soruna çözüm olmayacağını aktaran Akdeniz, “Şehir hastanesinin açılmasıyla doktor ve poliklinik sayısı artarsa zaten mantıken randevularda oluşan yığılmanın azalması gerekir. Ancak Türkiye’de bunun çözülmesi ve muayene sürelerinin uzaması için öncelikle kışkırtılmış sağlık hizmetinin azaltılması lazım. Türkiye’de şu an kışkırtılmış bir sağlık hizmeti var. Herkes bir şekilde ufacık bir sorunda dahi poliklinikten sıra alarak muayene olmak istiyor. Bu durumda da gerçekten ihtiyacı olan vatandaşların önüne geçiyor. Ufacık bir cilt sorunu olan dermatoloğa gitmek istiyor, azıcık bir tansiyon problemi olan işini kardiyologla çözmeye çalışıyor” dedi.

“BUNU VATANDAŞA BİR TÜRLÜ SÖYLEMİYORLAR”
Sağlık sistemindeki politikaların iyileştirilmesi gerektiğine değinen Akdeniz, “Bu işlerin birinci basamakta yani aile hekimlerinde çözülüp gerek görülmesi takdirinde diğer doktorlara gitmek varken herkes her yere başvuruyor. Devlet böyle bir imkan tanıdığı için ne yazık ki vatandaşlarımız bilinçsiz kullanıyor ve herkes ufacık bir problemde poliklinik doktoruna sıra alıyor. Bazen sırf çevresinden iyi bir doktor olduğunu duydu diye sırf öylesine muayene olmak için dahi sıra alanlar olabiliyor. Bu da sağlık sisteminin politikalarındaki yanlışlıktan dolayı yaşanıyor. Hali hazırda zaten öncelikle aile hekimine gidiliyor ancak bu sisteme göre gidin aile hekimi sevk etsin değil de, randevunuzu aile hekimi alsın gibi bir uygulama söz konusu. Gerçekten soruyorum, aile hekimleri sekreter mi? Vatandaş sadece gidiyor aile hekimine aldırıyor randevuyu o kadar. Aslında randevu alınmasının önüne geçmediler sadece bir tık zorlaştırdılar o kadar. Önüne geçmek için gerçekten aile hekiminin sevkinin zorunluluğunun getirilmesi ve vatandaşa bu durumun zorunluluğunun ifade edilmesi gerekli. Aslında getirmek istedikleri bir sevk zinciri var ancak bunu vatandaşa bir türlü söylemiyorlar” ifadelerine yer verdi.

“ZORUNLU HALE GETİRİLMESİ LAZIM”
Muayene sürelerinin yetersizliğini ifade eden Akdeniz, “Şehir hastanesinin açılması kesinlikle bu sorunlara kalıcı bir çözüm değil. Öncelikle sağlık hizmetlerindeki politikaların iyileştirilmesi lazım. Diyelim ki 5 dakikada bir randevu var ve vatandaş sıra buluyor kolaylıkla ancak bu süre muayene için yeterli değil ki. Öncelikle bir düşünün 5 dakikada bir hasta bakmak mantıklı mı? Sadece hastanın şikayetleri ve kim olduğunu öğrenene kadar zaten o kadar süre geçiyor. Bir kişinin muayene edilmesi için 5 dakika kesinlikle yetersiz bir süre. Bir doktorda bu kadar yığılma yaşanmaması için öncelikle randevu alınmasının önüne geçilmeli ve aile hekimlerinin gerekli doktora sevk etmesi durumunun zorunlu hale getirilmesi lazım” diye konuştu.
“ARTACAK DOKTOR VE POLİKLİNİK SAYISI KRİZİ ÇÖZMEZ”
Aynı sorunu doktorların da yaşadığını belirten Akdeniz, “Şehir hastanesi açıldıktan sonra doktor sayısı artsa dahi o randevular da bir süre sonra dolup taşacak ve belki yetersiz kalacak. Vatandaş boş randevu gördü mü alır çünkü zaten ufacık bir sorunda polikliniğe gitmeye yelteniyorlar. Biz diyoruz ki hastalara gerekli süre ayrılsın ve dertlerine çözüm bulunsun. Sonuçta biz ve bizim ailelerimiz yakınlarımız da doktora gidiyor, biz de bu sorundan mustaribiz. Biz bu toplumdan ayrı yaşayan insanlar değiliz ki, aynı dert ve sorun bizim de başımızda var. Sorun sistemsel olduğu için, doktor veya poliklinik sayısının artması krizi çözemez. Sorun çözülür ancak bir süre sonra tekrar başlar yani kalıcı olmaz. Kesin çözüm için birinci basamak (aile hekimi sistemi) güçlendirilmeli yani hastalıklara ilk olarak onlar bakmalı ve çözüm onlarda aranmalı. Gerçekten gerekli görülürse ilgili polikliniğe sevk edilmeli. Sağlık sisteminde bir sevk zincirinin oluşturulması lazım” dedi.





