Bilişsel bozukluk, Alzheimer hastalığı ve bunama riskini kim azaltmak mümkün. Dünyanın dört bir yanından araştırmacılar, bu riskleri azaltabilecek ve beyni sağlıklı tutabilecek çeşitli faktörleri incelenmektedir. Birçok çalışmanın yakınlaştığı faktörlerden biri Akdeniz tarzı bir diyettir. Bu diyet balık, zeytinyağı, avokado, meyve, sebze, fındık, fasulye, kepekli tahıllar, kırmızı şarabı içerir. Yapılan çalışmalarda özellikle balık tüketiminin üzerinde ısrarla durulmaktadır. Balık, bilişsel bozukluk riskini azaltmada en önemli diyet faktörüdür. Sebzeler ikinci en iyi ve diğer tüm yiyecekler daha küçük veya önemsiz diyet faktörleri olarak belirtilmektedir.
Balık düşünmemize yardımcı olur ve düşüncelerimizi güçlü tutar.
Bilişsel bozukluk ve düşüş riskinizi azaltmak için haftada birkaç kez balık içeren Akdeniz tarzı bir diyet benimsemek oldukça önemli. Atlantik uskumru, kara levrek, yayın balığı, istiridye, morina, yengeç, kerevit, pisi balığı, mezgit balığı, ıstakoz, somon, sardalya, tarak, karides, kalamar, alabalık dahil olmak üzere birçok iyi balık vardır. Kılıç balığı ve büyük göz balığı gibi yüksek cıva seviyesine sahip olabilecek balıklara dikkat etmekte fayda var; bu balıklar sadece arada bir yenmelidir. Ayrıca mevsiminde balık tüketimine de özen gösterilmelidir.
Temmuz ayında tüketilebilecek balıklara gelirsek; Levrek, çipura, çinekop, sarıağız, akya, kaya balığı, sinarit, trança ve sarıkanat. Yaz mevsiminin başlangıcı olan haziran ayı ile birlikte balık tüketiminizde azalma oluyorsa bir beslenme uzmanına veya doktora danışarak balık yağı takviyesi kullanabilirsiniz.
Bunlara ek olarak, aerobik, kas kuvvetlendirme, esneklik ve denge egzersizlerinden oluşan bir spor planına ve bulmaca çözmek gibi zihinsel egzersizlere de önem verin.
Yaşlanmak kaçınılmaz ancak sağlıklı yaş almak bizim elimizde. İleri yaşlarda bilişsel fonksiyon olarak iyi olmak istiyorsak kendimize yatırım yapmaya erken yaşlarda başlamak oldukça önemli.