Aydın Hedef Gazetesi'nden Kevser Dayan'ın haberine göre; Son üç ayda çay fiyatları yaklaşık yüzde 28 zamlanırken, bu durum vatandaşların yanı sıra kahveci esnafını olumsuz etkiledi. Anbarlı, Aydın'da zammın yılda bir kere yapıldığını, maliyetlere rağmen esnafın fedakarlık yaparak bunu tarifeye yansıtmadığını dile getirdi.

"EKSTRA ZAM YAPMIYORUZ"
Aydın'da kahveci esnafının yılda bir kere zam yapmayı tercih ettiğini aktaran Anbarlı, "Bu yılbaşından yılbaşına oluyor. Diğer illerin durumuna göre, kendi bilgimize göre, gelecek zamları hesap ederek bir fiyat oluşturuyoruz. Bu fiyat da yaklaşık bizi bir yıl idare ediyor normalde, ekstra durumlar haricinde. Fakat yıl içinde çaya 3-4 kere zam geliyor. Biz genelde bu fiyatı sinemize çekmeye çalışıyoruz. Sadece çay zammıyla da bitmiyor bu işler. Eleman parası, kira parası, vergisi, diğer giderleri derken dünya kadar maliyet oluyor. Ama biz bir kere zam yapmayı tercih ediyoruz. Bunu neden yapıyoruz? Müşteriyi fazla incitmeden, zararı kendimiz çekerek yılda bir kere zam yaparak işimizi götürmeye çalışıyoruz. Çok ekstra durumlar olursa da ekstra zam yapıyoruz." dedi.

ZAM SONRASI MÜŞTERİ ETKİLENİYOR
Zam yapıldığında müşterilerin etkilendiğini, fedakarlık yaparak işi sürdürmeye çalıştıklarını belirten Anbarlı, "Sürekli fedakarlık yaparak götürüyoruz. Çünkü her zam sonrası bizim müşterimiz azalıyor. Şöyle bir şey var. Bizim kahvelere gelenler genelde emekli kesim, öğrenci kesimi ve asgari ücretli kesim oluyor. Bunlar da dar gelirli olduğu için müşteri azalmamız oluyor." ifadelerini kullandı.

"SİNEYE ÇEKEBİLDİĞİMİZ KADAR ÇEKİYORUZ"
Aydın'da odalarına kayıtlı 300-350 civarında kahvehane olduğunu ifade eden Anbarlı, yılbaşından önce zam düşünmediklerini vurguladı. Anbarlı, sözlerini şöyle tamamladı: "Çok büyük bir şey olmazsa yılbaşından önce zam yapmayız diye düşünüyoruz. Tabi Türkiye'de acayip bir enflasyon olmazsa, yılbaşına kadar yapmayız. En son şubat ayında yapmıştık. Bu yıl içerisinde herhangi bir zam muhtemelen olmaz diye düşünüyoruz. Ama esnaf zorlanıyor. Neden zorlanıyor? Asgari ücret artıyor, eleman parası artıyor, kiralar artıyor aşırı, çaya yüzde 50, yüzde 60, yüzde 70 zamlar geliyor, kahveye öyle. Sineye çekebildiğimiz kadar çekiyoruz."






