Son yıllarda Aydın, astrofotoğrafçılığın en uygun noktalarından biri oldu ve gökyüzü fotoğrafçılığı yaygınlaşmaya başladı.

Astrofotoğrafçılık bir diğer ifadeyle gökyüzü fotoğrafçılığı, son yıllarda fotoğraf ve astronomi tutkunlarının ortak noktada buluştuğu bir alan oldu. Fotoğraf çekmeyi sevenler için öncesinde bir heves olarak başlayan astrofotoğrafçılık, şimdilerde büyük bir tutku haline döndü. Son yıllarda antik kentler gökyüzü fotoğrafçılarının uğrak yeri haline geldi. Aydın'da 22 antik kenti ve doğal güzellikleriyle fotoğraf tutkunlarının aradığı yerler arasında bulunuyor. Özellikle Tralles, Prienne, Aphrodisias, Nysa gibi Aydın’ın ünlü antik kentleri mekan olarak tercih ediliyor.

aydinda-yeni-cagin-hobisi-astrofotografcilik-166747-3ac35cc210efd0941aab683b35399b49.jpeg

ASTROFOTOĞRAFÇI OLMAK İÇİN GEREKENLER

Astrofotoğrafçılık her ne kadar fotoğrafçılığın bir alt dalıymış gibi görünse de fotoğrafçılıktan birçok yönüyle ayrılır.
Astrofotoğrafçılık yapan herkes fotoğrafçılıktan anlamalıdır, ancak fotoğrafçılık yapan herkesin astrofotoğrafçılıktan anlamasına gerek diye bir kural yoktur. Dolayısıyla gökyüzü fotoğrafları çekmek için kullanılan kameranın teknik detayları hakkında biraz bilgi sahibi olunması gerekmektedir.
Normal bir kamera ile otomatik ayarlarda yıldızları çekmeye çalışılırsa büyük ihtimal her hangi bir sonuç alınmayacaktır. Bunun sebebi ise kameraların gökyüzünün karanlığına göre değil, gündüz yapılacak çekimlere uygun otomatik ayarlara göre tasarlanmış olmasıdır. Dolayısıyla bu ayarları bilinmesi ve farklı şekillerde uygulanması gerekmektedir.

aydinda-yeni-cagin-hobisi-astrofotografcilik-166747-4a02701edc83d77ab2f6773f4cc97f87.jpg

En basit şekliyle ifade edecek olursak bir DSLR fotoğraf makinesi gereklidir. Aslında temel ihtiyacımız basittir. Yıldızlar çok çok sönük ışık kaynaklarıdır ve onları görebilmek için onlardan fazla sayıda foton almamız gerekir. Bunun için temelde “Uzun Pozlama” dediğimiz işlemi yapabilmemiz gerekir. Bu çektiğimiz fotoğraftaki yıldızları görünür kılabilmek için yapmamız gereken en temel işlemdir. Dolayısıyla kameramızın bu özelliğe sahip olması gerekir.

KAMERA AYARLARININ BİLİNMESİ GEREK

En başında da belirtildiği gibi kamera ayarlarının bilinmesi gerekmektedir. Bu ayarlar ise; Diyafram, Enstantane, İSO ve diğer ince ayarlardır. Diyafram F/3.5, F/5.6, F/11 gibi değerlerdir ve iyi bir fotoğraf kalitesi için önemlidir. Bu ayarlardan en önemlisi Enstantane yani uzun pozlama ayarlarıdır. Belirlenen pozlama süresi boyunca sensöre ışık düşer, sonrasında ise perde kapanır ve fotoğraf işlenir. Bu çekim aralığı çoğunlukla en yüksek hızda saniyenin 4000’de birine kadar düşerken, en uzun pozlamada ise sınırsızdır. Saniyelerle ya da dakikalar ile ifade edilebilir. Çekilen nesne sabit ise bu durumda yapılacak olan şey aynı noktadan daha fazla ışık almaktır. Dolayısıyla daha uzun pozlayarak aynı nesne daha parlak görülecektir. Bundan dolayı yıldız fotoğrafı çekerken uzun pozlama yapılır.
Son olarak iyi bir fotoğraf için ISO değeri ayarlarını da bilinmesi gerekmektedir. İSO sensörün ışık hassasiyetini belirleyen değerdir. ISO değeri 100-200-400-800-1600-3200-6400 gibi değerlerde olabilir. Değer yükseldikçe alınan ışık miktarı artar, fakat aynı zamanda gürültü de artar. Dolayısıyla görüntü kalitesi bozulur. Yani daha çok ışık toplamak için ISO’yu sonuna kadar artırmak mantıklı bir fikir değildir. Bunun yerine pozlama süresiyle arasında bir denge yakalamaya çalışmak gerekmektedir.
Bunların yanında başarılı bir astrofotoğrafı yakalamak için şehrin ışıklarından olabildiğince uzaklaşmak gerek. Işık yoğun olduğunda istenilen ölçüde bir değer yakalanması zorlaşacaktır. Bu ayarlar ve yeterince deneyim ile mükemmel bir astrofotoğraf tecrübesi yakalanacaktır.

aydinda-yeni-cagin-hobisi-astrofotografcilik-166747-fbeaef7f28f4e230668a22fc67bf57b2.jpeg

Aydın doğal ve kültürel zenginlikleriyle yeni çağın hobisi astrofotoğrafçılık için tüm Türkiye'den fotoğraf tutkunlarını bekliyor.