Germencik'e bağlı 400 nüfuslu Dampınar Mahallesi'nde az sayıdaki genç, yaşadığı mekanı terk etmeyerek üretime devam ediyor. Tarla ve bahçeleri atla süren gençler, ekonomik anlamda önemli gelir elde etmenin yanı sıra kırsal mahallelerine katkı sunuyor.

aw203704-01.jpg

18 yaşındaki Kerem Çamkaya ile 22 yaşındaki İbrahim Aydın, yaşadıkları mekanı terk etmeyip katkı sağlayan gençler arasında bulunuyor. Atları ile engebeli arazileri çiftle süren gençler, kırsal mahallelerinin geçim kaynağının incir ve zeytin olduğunu dile getiriyor.

aw203704-06.jpg

"GÜNLÜK 3 BİN LİRAYA ÇALIŞIYORUM"

At ile çift sürmenin oldukça zor olduğunu belirten Çamkaya; “Köyümü terk etmedim çiftçilik yapıyorum. Köyümüzde çok az sayıda genç kaldı, onlardan biri de benim. İşimiz olduğu için köyde kaldık şehre gitmedik. At ile çift sürüyoruz. Yevmiye hesabı çalışıyoruz. Günlük 3 bin liraya çalışıyoruz. Alnımızın terinin hakkını alıyoruz. Günümüzde gençler böyle işlerle uğraşmak istemiyor. Bence köylerine sahip çıksınlar” ifadelerini kullandı.
aw203704-05.jpg

"BU İŞİ SEVEREK YAPIYORUZ"

Dedesinden babasına kalan atla çift sürdüğünü aktaran Aydın ise, şunları kaydetti: “Çiftçilik yapıyoruz. Geçim kaynağımız incir ve zeytin. Biz bu incir ve zeytinlerin bakımını yapıp çiftini sürüyoruz. Atların bakımını yapıyoruz. Çiftçilik bizim dede mesleğimiz. Dedem yıllarca at ile çift sürmüş. Sonra babam bu işi devam ettirdi ve şimdi at ile çift sürme işi bize kaldı. Bu işi severek yapıyoruz. Severek yapmazsak zaten bu işi yapamazsın."

aw203704-03.jpg

ATLAR EĞİTİMDEN GEÇİRİLİYOR

Çift sürdükleri atları eğitimden geçirdiklerini belirten Aydın, "Bir buçuk iki yaşından sonra eğitimler başlıyor. Çift sürme eğitimini verdikten sonra incir bahçelerini sürerken verdiğimiz komutları yapıyorlar. Ağaçlara zarar vermeden aynı şeritten giderek çift sürebiliyoruz. Bu atlara gözümüz gibi bakıyoruz. Onları belirli aralıklarla dinlendirerek işlerimizi yapıyoruz. Kendimizi ve hayvanlarımızı zorlamadan sezonu tamamlıyoruz. Şimdiki gençler hep elinde telefonla uğraşıp zamanlarını boşa harcıyorlar. Bence çiftçilik yapsınlar, ata topraklarına sahip çıkıp işlesinler. Arazilerini ekip biçseler daha iyi olur” sözlerini kaydetti.

Aydın’da at ile taşıma geleneği devam ediyor Aydın’da at ile taşıma geleneği devam ediyor

aw203704-04.jpg

aw203704-02.jpg

Kaynak: İhlas Haber Ajansı