Uzman Diyetisyen Ece Boztepe

Uzman Diyetisyen Ece Boztepe

Yazar
Yazarın Tüm Yazıları >

Can Sıkıntısı Kilo Aldırmasın!

A+A-

Ülkece hepimiz zor bir süreçten geçiyoruz. Salgın sorununun global boyutta olması ise bu dönemi daha zor kılıyor. Alınabilecek en önemli önlemin diğer insanlarla etkileşimi olabildiğince kısıtlamak hatta mümkünse tamamen kesmek olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu yüzden evde bulunma süresinin artmasıyla beraber kendinizi daha çok buzdolabının önünde buluyorsanız eğer, dikkat! Kontrolsüzce tüketilen yiyecekler size kilo aldırabilir hatta sağlık durumunuzu olumsuz etkileyebilir. Sağlıklı, pratik ve kilo aldırmayan üç tarifi sizinle paylaşmak istiyorum. 

Fırında Kereviz ve Pancar Cipsi
Malzemeler: 1 adet kereviz kökü, 3 adet pancar kökü, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, biberiye, reyhan, tuz
Yapılışı: Kereviz ve pancarın kökleri iyice yıkandıktan sonra, soyulur. Parmak patates şeklinde ya da ince ince halka şeklinde doğranır. Üzerine zeytinyağı ve baharatlar dökülüp, güzelce karışması sağlanır. Yağlı kağıt serilmiş fırın kabına koyulup, 200 derecede 30-40 dakika arası pişirilir. Yoğurt ile birlikte keyifli bir öğün olacaktır. 

Kırmızı Mercimekli Kek
Malzemeler: 2 su bardağı kırmızı mercimek, 1 su bardağı yoğurt, ½ su bardağı zeytinyağı, 4 adet yumurta, 6 yemek kaşığı bal, 5 yemek kaşığı kakao, 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Yapılışı: Kırmızı mercimek, düdüklü tencerede 5-10 dakika haşlanır. Mercimekler soğuduktan sonra diğer tüm malzemeler ile buluşturulup pürüzsüz bir kıvam alana kadar blenderize edilir. Püre kıvamına gelen kek karışımı yağlı kağıt serilmiş fırın kabına alınır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40-45 dakika boyunca pişirilir. Beş çayınızın veya sabah kahvenizin yanında 1-2 dilim afiyetle tüketebilirsiniz.

Pişmanlatmayan Pizza 
Malzemeler
Tabanı için: 1 kg karnabahar, 1 yumurta, 1 çay kaşığının ucu kadar yemek sodası, 1 tutam karabiber, 2 yemek kaşığı labne
Sosu için: ½ konserve domates, sarımsak, kekik, karabiber
Süslemesi için: 260 gram tulum peyniri, 3 tatlı kaşığı çörek otlu tuzlu peynir, mantar

Yapılışı: Karnabahar buharda 15 dakika haşlanıp, rondoda un haline getirilir. Bir kabın içerisine alınan karnabahar ile 1 yumurta, 1 çay kaşığının ucu kadar yemek sodası, 1 tutam karabiber, 2 yemek kaşığı labne güzelce harmanlanır. Pişirme kabına veya yağlı kağıda ince olacak şekilde spatula yardımıyla yayılır. Fırında 25-30 dakika üzeri hafif kızarana kadar pişirilir. Sos için gerekli tüm malzemeler blenderize edilir ve kızaran pizza tabanının üzerine yayılır. Rendelenmiş tulum peyniri, çörek otlu tuzlu peynir ve mantarlar da ilave edilip peynirler eriyip kızarana kadar pişirilir. Tüm malzemeden üç adet pizza çıkarırsanız eğer bir tanesini akşam yemeğinde gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz.
Afiyet olsun, sağlıklı günler…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.