YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEK
Yeterli ve dengeli beslenme, gün içerisinde tüm besin gruplarından belirli ölçülerde tüketmek, yalnızca bir besin grubunu tercih etmemektir. Tek tip beslenmede, besin gruplarının eksik tüketilmesine bağlı olarak vitamin-mineral eksiklikleri görülmekte ve bazı hastalıklar gelişmektedir. Örneğin, gün içerisinde yetersiz karbonhidrat alımı bilişsel ve fiziksel fonksiyonlarda yetersizlik oluşturmaktadır. Bireysel farklılıklara da bağlı olarak günde 5 porsiyon sebze-meyve tüketimi, haftada 2 gün kurubaklagil 2-3 gün balık tüketilmesi oldukça önemlidir.
İyi bir Etiket Okuryazarı Olmak
Güçlü bir bağışıklık sistemi için paketli ürün tüketimini azaltmak, mümkün olduğunca doğal beslenmek önemli. Ancak doğal besin bulmak özellikle büyük şehirlerde yaşayan kişiler için oldukça zor. Bu yüzden pakete girmiş her ürünün etiket bilgisi incelenerek satın alınmalıdır.
Probiyotik Besin Desteği Sağlamak
Bağışıklık sistemi hücrelerimizin %80’i bağırsaklarımızdadır. Sağlıklı bağırsak, vücudun hastalıklara karşı savunmasının olduğunun göstergesidir. Bağırsaklarımızdaki iyi bakteri sayısının artırılmasında probiyotik besin desteği oldukça önemlidir. Bu yüzden doğal olarak fermente edilmiş yoğurt, kefir ve lahana turşusu özellikle hastalık geliştiğinde veya kış aylarında sofralarda yerini almalıdır.
Kilogram Başına 30-35ml Su İçmek
Su, vücudun metabolik faaliyetleri sonucunda oluşan atık ürünlerin ve toksinlerin uzaklaştırılmasında büyük rol oynar. Günde kilogram başına 30-35 ml su tüketilmesi gerekmektedir. Örneğin; 70 kilogram bir kişinin 2-2.5 litre arası su tüketmesi yeterlidir. Hava sıcaklıkları artışında, egzersiz durumunda ve demli çay, kahve gibi kafein içeren içecekler tüketildiğinde bu miktara ilave su içilmelidir. Yeterli miktarda su tüketildiği, gün sonundaki açık sarı renkteki idrar renginden anlaşılmaktadır.