Adnan Menderes’in Yassıada’dayken yakınlarına, “Hayırlısıyla şuradan bir kurtulayım, memlekete döneceğim, oturacağım Çine Çayı'nın kenarına, söğüt ağaçlarının yüzümde dolanmasının bana getireceği saadetle yetineceğim, hiçbir şeye karışmayacağım” sözlerini hatırlatırcasına Koçarlı Çakırbeyli girişinde Çine Çayı’nın kenarında yapım çalışmaları tüm hızıyla devam eden Adnan Menderes Demokrasi Müzesi’nde sona geliniyor.

Halihazırda açılışıyla ilgili edinebildiğimize göre DP’nin tek başına iktidara gelmesinin 70. yıl dönümü olan 14 Mayıs düşünülüyor ama henüz bu durum netlik kazanmış değil. Yine edindiğimiz bilgilere göre müzeye girişlerde cüzi bir ücret de söz konusu olacak ki böylelikle değerinin bilinmesi de hedefleniyor.

Müzede şimdiye kadar Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger’in girişimleriyle Menderes’in traktörü ve özel makam aracı dışında bazı önemli materyaller bağışlandı ve halihazırda müzayedeler de titizlikle takip ediliyor. Bu müzayedelerden Menderes’e ait olan önemli materyallere Aydın Valiliği talip ancak şimdiye kadar tam manasıyla müze envanteri için kayda değer bir şeyler bulunabildi mi, net bilgi sahibi değiliz. Umarız ki müzede sergilenen eserler gerek 10 yıllık Menderes Dönemi’ne ve gerekse Menderes’in idama gittiği sürece tüm çıplaklığıyla ışık tutar.

Umarız ki bu müze, Menderes’in Sovyet Lideri Nikita Kruşçev ile Moskova’daki randevusuna 1 ay kala gerçekleşen bu darbenin arkasında hangi küresel emperyalist odağın olduğundan, darbenin bildiri metnindeki son cümlelerde geçen NATO’ya ve CENTO’ya bağlılıkla ne demek istenildiğine kadar detaylı cevaplar verilebilen bir müze olur!..
Halihazırda ‘Demokrasi Müzesi’ demişken, şunu da söylemeden geçmemek de yarar var diye düşünüyorum; Umarız ki bu müze aynı zamanda 1961 yılında sivil uçuşlara kapatılarak rotası darbe hükümetinin aldığı kararla askeri yasak bölgeye çevrilen Çıldır Havalimanı üzerinden Aydın’a kesilen cezayı da bir nebze hatırlatır…

Bazı iktidar milletvekillerimiz Çıldır Havalimanı üzerinden Aydın’a ceza kesilmediğini düşünüyor ancak esaslıca düşünülünce darbe hükümetinin referandumunda hayır diyen Menderes’in memleketi bal gibi cezalandırılmıştır ve bu ceza henüz sivil uçuşlara tekrar açılmadığı için de kaldırılmamıştır. Umarız ki Demokrasi Müzesi, darbe hükümetince 1961’de idam edilen Menderes’in memleketinde aynı yıl sivil uçuşlara kapatılan Menderes’in hayali Çıldır Havalimanı’na da bir selam çakar…

Yazıyı sonlandırırken, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Aydın’a geldiği günkü Adnan Menderes ile arasında geçen anıyı ilk ağızdan bir okuyalım derim;

“Başladığımız sohbette, o zamanki isimleri ile Gazi Hazretlerinin son derece alakalandıkları aşikar görünüyordu. Orada İl İdare Kurulundan 7 aza ve İlçe İdare Kurulundan 7 aza hazırdılar. Fakat iltifat buyurdular. Sohbet Atatürk’le, hemen hemen aramızda geçti. İlk defa teklif ettiğim sigarayı almayan ve kahve istemeyen Büyük Gazi’nin, memleket meseleleri üstünde sohbet derinleştikçe, kendilerine zaman zaman takdim ettiğim bir paket Gazi sigarasını içip bitirmiş olduklarını, dönüşlerinde müşahede ettim. Ve ayrıca dört kahve emir buyurdukları da bugünkü gibi hatırımdadır. Programlarında da aksaklık oldu. Çünkü, birkaç dakikalık bir ziyaret için teşrif buyurdukları orada tam dört saat kaldılar”

Umarım ki müzenin bir köşesinde Atatürk ile Menderes’in bu anısı da bir şekilde belki de bal mumundan heykellerle canlandırılır…