28.06.2022 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan değişiklikle birlikte 2023 yılından itibaren gayrimenkul satış işlemleri noterlerde de yapılabilecek. Bunun için tapu işlemlerinin veri tabanı olan TAKBİS sisteminin belli bir kısmının noterler tarafından da görülebilmesi için teknik çalışmalar yapılıyor.

Tapu Müdürlüklerinde satış, ipotek, devir, haciz, cins değişikliği vb. bir çok işlem yapılıyor, Resmi Gazetede yayımlanan değişiklikle ilgili maddede okuduğumdan anladığım bu işlemlerden sadece satış işleminin noterler tarafından da yapılacağı. Aslında noterler satış tescil işlemini yapmayacak taraflar arasında ‘Taşınmaz satış sözleşmesi’ düzenleyecek ve sözleşmeyi tapu veri tabanına kaydedecek bu sözleşmeye istinaden ilgili Tapu Müdürlüğü tescil işlemini gerçekleştirecek, tabi vatandaş tarafında işlemin detayı değil sonucu önemli yani satış işlemi olmuş olacak.

Noterlerde bazı tapu işlemlerinin yapılacak olması vatandaş açısından bir avantaj olarak sunuluyor, ilçede tapu işlemi için tek alternatif olarak ilçe Tapu Müdürlüğü varken alternatif sayısı o ilçede bulunan noter sayısı kadar artmış olacak yani zaman kazancı olabileceği söyleniyor ancak şahsi görüşüm Türkiye’de tapu işlemleri oldukça hızlı yapılıyor ya da benim en çok işlem yaptığım İncirliova Tapu Müdürlüğünde işlemlerin çok hızlı gerçekleştiğini söyleyebilirim, işlemin özel bir durumu olmadığı sürece işlem için sabahtan başvuru yapıp öğleden sonra hatta bazen öğleden önce işlemi sonuçlandırabiliyorsunuz yani satış işleminin noterlere verilerek sağlanacak avantajın işlem hızı olduğunu düşünmüyorum.

Bazı tapu işlemlerinin noterlere verilmesinin vatandaş tarafında bir avantajı olmalı, bu avantajlar ne olabilir peki. Türkiye’deki noter sayısının Tapu Müdürlüğü sayısından yaklaşık iki kat fazla olduğunu biliyorum eğer bir taşınmaz satışını Türkiye’nin her hangi bir yerindeki noterden yapabiliyorsak bu büyük avantajdır. Mesela Aydın’daki bir arsayı İstanbul’daki herhangi bir noterden yapabiliyorsak bu bir avantajdır.

Birde konuya noterler tarafından bakılırsa yaptıkları satış işlemden ‘Kusursuz Sorumluluk’ ilkesiyle sorumlular. Kusursuz Sorumluluk ilkesi yapılan yanlış bir işlemde noterlerin hiçbir kusurları olmasa dahi doğacak zararlardan sorumlu tutulmasıdır, yani kusur sorumluluğunu alarak sonuçta doğacak zararın sorumluluğunu kabul ediyorlar. İlerleyen zamanlarda tapu işlemlerindeki sorumlulukları konusunda noterlerin değişiklik talebi olabilir.

Uygulamanın varsa vatandaş tarafındaki avantajlarını, tapu işlemlerinin noterler tarafından da yapılabilmesi konusunda bir değişiklik yada erteleme olmazsa yeni yıldan itibaren göreceğiz.

DİĞER YAZILARI