Kabızlık, dışkılama sıklığının azalması ile birlikte az ve zor tuvalete çıkma olarak tanımlanmaktadır. Bir kişiyi kabız olarak tanımlayabilmek için haftada üç veya üçten daha az tuvalete çıkmış olması gerekmektedir. Başta kötü beslenme olmak üzere, hareketsizlik, stres ve bazı hastalıklar kabızlığa neden olmaktadır.
Az az sık sık beslenmek bağırsak hareketlerini artıracağı için tercih edilmelidir.
Yeterli su tüketilmelidir. Su, dışkı yoğunluğunu azaltır, akışkanlığı artırır. Dışkının yumuşamasını sağlar. Gazlı içecekler, kahve ve çay gibi kafein içeren içecekler su ihtiyacını karşılamaz. Aksine vücuttan su atılımına neden olduğu için bu içeceklerin yanında mutlaka su tüketilmelidir.
Dışkının daha yumuşak olmasını sağlayan bir diğer sıvı ise yağ! Günde 1 yemek kaşığı yağ içmek sizi biraz da olsa rahatlatacaktır.
Lif içeren besinleri günlük beslenme rutininde daha çok yer verilmelidir. Besinlerin içerisindeki lifler bağırsaklarda peristaltik hareketi artırarak dışkının, bağırsak içerisinde ilerlemesine yardımcı olur. Diyet lifinden zengin besinler nohut, mercimek, barbunya, kuru fasulye gibi kuru baklagiller, esmer ekmek, yulaf, kepekli pirinç, bulgur gibi tahıllar, elma, armut, kuru kayısı, kuru erik, avokado gibi meyvelerdir.
Probiyotik ve prebiyotik besin tüketim sıklığını artırmak da bir diğer önemli nokta. Sağlıklı bir bağırsak florası düzenli dışkılamanın anahtarıdır. Besin desteği yeterli gelmiyorsa takviye gıda olarak uzman görüşü ile başlanmalıdır.
Düzenli egzersiz yapan kişilerde kabızlık problemi daha az yaşanmaktadır. Kızarmış besinler bağırsaktan daha yavaş geçtiği için kızarmış yiyeceklerden uzak durmak kabızlığın oluşmasını engelleyecektir. Alkol suyun çekilmesine ve dışkının sertleşmesine neden olduğundan tercih edilmemelidir. Vücutta magnezyum eksikliği varsa kabızlık şikâyetlerini artırabilmektedir.