Kafeinin yorgunluğu azalttığı, uyanıklılığı artırdığı, basit işlerde ve dikkat isteyen işlerde performans artışı sağladığı bilinmektedir. Düzenli kullanmayan insanlarda kan basıncını artırıcı etkiye ve hafif bir diüretik (idrara çıkma) etkiye sahip iken düzenli kullanıcılarda bu etkilere karşı tolerans gelişmektedir. Uyku üzerine etkisi değişiklik gösterir. Gecenin ilerleyen vakitlerinde alındığında uykunun süre ve kalitesini bozmaktadır. Pek çok çalışmada, yetişkinler için güvenli olarak tüketilebilecek kafein miktarının günde 300 mg (yaklaşık 3-4 fincan kahve ya da 5-6 büyük bardak çay) olduğu belirtilmiştir. Kafeinin toksik etkileri hem alınan kafein miktarının artması (günlük 1000 mg’dan fazla), hem de metabolize edilmesinin azalması nedeniyle gelişebilmektedir. Kafeinin belirli hastalıklara özellikle Alzheimer ile Parkinson hastalığına karşı koruyucu bir etkinliğe sahip olduğu düşünülmektedir. Kafeinin Alzheimer hastalığı için kullanılan fare modellerinde hafıza zayıflamasını azalttığı gösterilmiştir. Gebelik sırasında kafein alımı mutlaka sınırlandırılmalıdır. Kahve ve çay dışında kola, enerji içeceği, ağrı kesici ve çikolatalı yiyeceklerde de belirli miktarlarda kafein bulunmaktadır.
KAFEİNİN FAYDALARI
1.Kafein uyarıcı etkisi nedeniyle odaklanmayı artırarak kısa süreli enerji metabolizmasına destek olur.
2.Astım, prematüre apnesi gibi çeşitli hastalıklarda hastalıkların tedavisinde etkili olduğu rapor edilmiştir. Kimyasal yapısı, astım hastalarının tedavisinde kullanılan teofilin isimli madde ile benzerdir.
3.Kafeinin az bir miktar da olsa metabolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır.
4.Kafein tüketimi, karaciğer hastalıklarına yakalanma oranını düşürmektedir.
5.Sporcular üzerinde yapılan bir çalışmada, kafein tüketemi ortalama seviyelerde olan sporcuların tüketmeyenlere göre performanslarında artış gözlenmiştir.
KAFEİNİN ZARARLARI
1.Psikolojik hastalıkları tetikleyip; sinirlilik, depresyon, uykusuzluk gibi sorunları doğurabilir.
2.İdrar miktarını ve sıklığını arttırır, vücuttan gerekenden fazla mineral ve vitamin atılmasına sebep olabilir.
3.Migreni tetikleyebilir.
4.Kalp problemleri olanlarda kalp ritmini bozabilir ve yüksek tansiyon hastalarında tansiyon artışını tetikleyebilir.
5.Yemek sırasında ya da sonrasında alınması çinko ve demir emilimini azaltabilir.
6.Mide asit salgısını arttırarak gastrite sebep olabilir.
7.Aşırı dozda alınması ölümcüldür.
8.Kafeinin düzenli ve uzun süreler alınması, beynin hipokampüs bölgesini etkileyerek öğrenmeyi zorlaştırmaktadır.
9.Hamile bireylerin günde 3 bardak açık çay, 2 fincan Türk Kahvesi ya da 1 kupa filtre kahveden fazlasını tüketmemeleri gerekmektedir.