Sağlıklı bir kiloya ulaşmak için gıda kalitesine ve sağlıklı yaşam tarzı uygulamalarına odaklanmak oldukça önemli. Kilo vermek basit bir matematik hesabı değildir. Dikkatli kalori hesaplamaları bile her zaman tek tip sonuçlar vermez.
Vücudunuzun kalori yakma şekli, yediğiniz yemeğin türü, vücudunuzun metabolizması ve hatta bağırsağınızda yaşayan organizmaların türü gibi birçok faktöre bağlıdır. Bir başkasıyla aynı sayıda kalori alabilir, ancak kilonuz söz konusu olduğunda çok farklı sonuçlar elde edebilirsiniz. Sağlıklı bir kiloya ulaşmak için diyet kalitesini iyileştirmeye ve sürdürülebilir yaşam tarzı iyileştirmeleri yapmak gerekmektedir.
Tüm kaloriler denk değildir!
Vücudunuzun kalorileri nasıl işlediğini üç ana faktör etkiler:
*BAĞIRSAK MİKROBİYOMUNUZ
Bağırsağınızda trilyonlarca organizma yaşar ve baskın türler vücudunuzun gıdalardan ne kadar kalori alacağını etkileyebilir. Araştırmacılar, doğal olarak zayıf olan kişilerin, fazla kilolu olanlardan farklı olarak içlerinde yaşayan farklı organizmalara sahip olduklarını bulmuşlardır.
*METABOLİZMANIZ
Her vücudun ağırlığı yöneten bir "ayar noktası" vardır. Bu ayar noktası, genleriniz, çevreniz ve davranışlarınız dahil olmak üzere çeşitli faktörleri yansıtır.
*YEDİĞİNİZ YEMEĞİN TÜRÜ
Yiyecek seçimleriniz, sadece belirli kalori içerikleri nedeniyle olmasa da kalori alımınızı da etkileyebilir. Cell Metabolism'de yayınlanan bir 2019 araştırması, işlenmiş yiyecekleri yemenin, işlenmemiş yiyecekleri yemeye kıyasla insanları daha fazla kalori yemeye teşvik ettiğini buldu. Araştırmada 20 kişi (10 erkek ve 10 kadın) iki gruba ayrıldı. Hepsine aynı kalorili yemeklerin yanı sıra benzer miktarlarda şeker, sodyum, yağ, lif ve mikro besin verildi. Ancak önemli bir fark vardı: bir gruba işlenmemiş yiyecekler, diğer gruba aşırı işlenmiş yiyecekler verildi. İki hafta sonra, gruplar değiştirildi ve sonraki iki hafta daha devam etti. Aşırı işlenmiş yiyecekleri yiyenlerin kilo aldığı gözlemlendi. Her gruba aynı kalorili öğünler verildi ve istedikleri kadar yemeleri söylendi, ancak katılımcılar işlenmiş gıdaları yediğinde her gün ortalama 500 kalori daha fazla yediler. Aynı kişilerin işlenmemiş yiyecekleri yediklerinde kalori alımı azaldı. Bu çalışma tüm yiyeceklerin eşit olmadığını bize göstermektedir. Beyin, sağlıklı ve doğal haldeki yiyecekleri sever!
BAŞARILI KİLO YÖNETİMİ NASIL SAĞLANIR?
Diyetinizin kalitesine odaklanın: Öğünlerinizi planlarken, sizin daha fazla yiyecek tüketmenize neden olan işlenmiş yiyecekleri azaltmaya veya ortadan kaldırmaya çalışın. Bunun yerine, yağsız etler, kepekli tahıllar ve doğal hallerinde çok sayıda meyve ve sebze gibi işlenmemiş yiyecekleri seçmeye odaklanın.